Engeland

Qatar-effect: geen alcohol in treinen Londen

Redactie
25 februari 2023 om 12:22
Leestijd 2 minuten
Array

Om “asociaal gedrag” te voorkomen, heeft een Engelse spoorwegmaatschappij een alcoholverbod ingesteld voor treinen tussen Londen en Newcastle. Het gaat om een pilot om het weekend van de finale van de Carabao Cup.

Voetbalclub Manchester United neemt het op zondag 26 februari in Wembley op tegen Newcastle United. Newcastle kan voor het eerst sinds 1955 een grote nationale trofee in de wacht te slepen.

“Alle treinen tussen Newcastle en het Londense station King’s Cross zullen op zowel 25 als 26 februari zogeheten “droge treinen” zijn. Dit betekent dat op deze diensten geen alcohol is toegestaan,” aldus een woordvoerder van de spoorwegmaatschappij LNER.

De organisatie geeft aan dat de beslissing is genomen om te voorkomen dat door alcohol aangewakkerd gedrag de orde verstoort en er wanordelijkheden ontstaan.

“Het besluit is genomen in samenwerking met de politie om onnodig asociaal gedrag, veelal gevoed door alcohol, te voorkomen. We willen dat fans zich vermaken, maar niet met het risico dat andere klanten of onze collega’s gewond raken”, aldus LNER.

De Football Supporters’ Association (FSA) heeft kritiek op het besluit: “Bedankt voor het antwoord – we zijn echter nog steeds niet overtuigd door de uitleg.”

Het besluit van LNER is een direct gevolg van het alcoholbeleid dat Qatar hanteerde tijdens het WK voetbal in november en december vorig jaar. Gedurende het evenement was alcohol in en om de stadions verboden. Een woordvoerder van de spoorwegmaatschappij stekt: “We zijn geïnspireerd door de prettige en ordelijke wijze waarop het voetbalevenement in Qatar verliep.”

Na afloop van één van de meest succesvolle WK’s aller tijden, prees onder meer de Britse oud-bokskampioen Tony Bellow het alcoholverbod tijdens ‘Qatar 2022’ vanwege de rust en familie-vriendelijke sfeer.

Ook de BBC meldde eind vorig jaar dat er geen politie-incidenten waren of arrestaties van Britten tijdens het WK in Qatar. Uniek en een direct gevolg van het alcoholverbod.

De islam neemt een compromisloos standpunt in over alcohol en andere schadelijke middelen. Het verbiedt moslims onder meer alcohol te drinken of zelfs maar te verkopen.

Colofon © 2024