Moskee

Oscarnominatie voor documentaire over bijzondere moskee

Redactie
27 januari 2023 om 11:55
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: Social Media

Een korte film over een Amerikaanse veteraan die van plan was het Islamitisch Centrum van Muncie op te blazen, maar zich uiteindelijk tot de islam bekeerde, is genomineerd voor een Academy Award.

De 30 minuten durende documentaire ‘Stranger at the Gate’ is geregisseerd en geproduceerd door Joshua Seftel en vertelt het verhaal van de Amerikaanse marinier Richard “Mac” McKinney die een moskee wilde opblazen.

In plaats van vijanden te vinden in de moskee, ontmoette McKinney verschillende leden van het Islamitisch Centrum van Muncie die hem binnen verwelkomden.

Lijdend aan een posttraumatische stressstoornis ontmoet McKinney, Bibi en Saber Bahrami – medeoprichters van het Islamitisch Centrum van Muncie – en Jomo Williams, een Afro-Amerikaanse bekeerling.

“Toen regisseur Seftel mij als voorzitter van het Islamitisch Centrum van Muncie benaderde met het idee voor deze korte film, greep ik de kans om te laten zien hoe onze moslimgemeenschap in Muncie in staat was, op grond van de liefdevolle boodschap van de Islam, om Mac met open armen te ontvangen,” aldus Bibi Bahrami.

Ze vervolgt: “Na 9/11 had onze moslimgemeenschap grote zorgen over de veiligheid en toekomst van onze kinderen en kleinkinderen als gevolg van toenemende islamofobie en haatmisdrijven tegen moslims. De gebeurtenissen met Mac waren een keerpunt en zelfs een teken van hoop op een betere toekomst.”

’Stranger at the Gate’ is de laatste van een reeks korte video’s die Seftel heeft gemaakt over het gewone (maar niet getoonde) alledaagse leven van moslims in de VS.

Colofon © 2024