Islamofobie

Indiase premier Modi verantwoordelijk voor moord op 2.000 moslims

Redactie
18 januari 2023 om 22:49
Leestijd 2 minuten

Uit een onderzoek van de BBC is voor het eerst gebleken dat een geheim Brits overheidsrapport de Indiase premier Narendra Modi “rechtstreeks verantwoordelijk” achtte voor de anti-moslim massamoorden in Gujurat, India, in 2002.

De documentaire ‘India: The Modi Question’ werd gisteravond uitgezonden op BBC2 en meldde dat de bevindingen deel uitmaken van een onderzoek waar de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, opdracht toe gaf.

Ongeveer 2.000 mensen (de overgrote meerderheid moslims) werden in februari/maart 2002 afgeslacht in Gujurat nadat hindoes de moslimgemeenschap beschuldigden van het in brand steken van een trein, waarbij 60 hindoepelgrims om het leven kwamen. Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat er nauwelijks bewijs is voor brandstichting en al helemaal niet dat hier moslims bij betrokken waren.

Volgens het officiële Britse rapport was er echter wel sprake van “wijdverspreide en systematische verkrachting van moslimvrouwen”, was het geweld “politiek gemotiveerd” en was het doel “hindoegebieden te zuiveren van moslims”.

Een voormalige hoge Britse diplomaat vertelde de BBC: “Ten minste 2.000 mensen werden vermoord tijdens het geweld, de overgrote meerderheid was moslim. Wij beschreven het als een pogrom, een opzettelijke en politiek gedreven vervolging gericht tegen de moslimgemeenschap. Het geweld werd naar verluidt georganiseerd door een extremistische hindoe-nationalistische groep – de VHP – die innige banden heeft met de RSS (een andere, extreme hindoe-nationalistische groep waarvan premier Modi destijds lid was).”

Het Britse rapport stelde vast dat de VHP en haar bondgenoten niet zoveel schade hadden kunnen aanrichten zonder het “klimaat van straffeloosheid” dat door de deelstaatregering was gecreëerd, en dat “Narendra Modi (die toen minister-president van Gujurat was) “rechtstreeks verantwoordelijk” is.

Volgens betrouwbare bronnen zou Modi een ontmoeting hebben gehad met hoge politiefunctionarissen en hen hebben opgedragen niet in te grijpen bij de rellen, maar politiecontacten ontkennen dat die ontmoeting heeft plaatsgevonden.


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock

Vanochtend werden de bezoekers van de Nour Moskee in Heerlen opgeschrikt door een reeks vernielingen die waren aangebracht aan hun gebedshuis.

 6 februari 2024
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim

Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.

 29 september 2023
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis

De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.

 14 september 2023
Scholen sturen meisjes  naar huis door Frans abaya-verbod
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod

Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.

 7 september 2023
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade

Pegida, de anti-islamorganisatie die bekend staat om haar haatacties en mistroostige manier van demonstreren, heeft aangekondigd vandaag een Koran te willen verbranden voor de Turkse ambassade in Den Haag.

 18 augustus 2023
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand

Een groep moslima’s in Noordoost-Italië mocht afgelopen maandag niet zwemmen in hun boerkini-badpakken, aldus diverse Italiaanse media.

 15 augustus 2023
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief

De Duitse Justitie doet momenteel onderzoek naar de afzender van dreigbrieven aan verschillende moskeeën.

 7 augustus 2023
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken

Uit onderzoek blijkt dat Britse moslims ‘onevenredig vaak’ te maken hebben met het geweigerd worden van bankdiensten en het sluiten van hun bankrekeningen “zonder adequate transparantie”.

 3 augustus 2023
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement

Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels – de K7/MPO – waar meer dan 200 moskeeën deel van uit maken, hebben Kamervoorzitter Vera Bergkamp middels een brief gevraagd actie te ondernemen naar aanleiding van de recente onthullingen door NRC Handelsblad inzake de ongewenste buitenlandse invloed vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op ons parlement en het regeringsbeleid.

 17 juli 2023
België roept ambassadeur VAE op matje
België roept ambassadeur VAE op matje

België heeft de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in Brussel ontboden wegens de betrokkenheid van de Golfstaat bij een lastercampagne om minstens 1.

 9 juli 2023

Colofon © 2024