Islamofobie

Oostenrijk laat absurde terrorisme-beschuldiging tegen professor vallen

Redactie
14 januari 2023 om 16:40
Leestijd 2 minuten

De aanklacht wegens “terrorisme” tegen de Oostenrijkse academicus Farid Hafez is ingetrokken nadat uit een documentaire van Al Jazeera blijkt dat de zaak volledig gebaseerd was op valse bewijzen en gelogen beschuldigingen.

In een interview met Al Jazeera zegt Hafez dat hij opgelucht is dat hij niet langer in “onzekerheid” leeft.

Meer dan twee jaar geleden vielen agenten zijn huis binnen met hun wapens gericht op hem, zijn vrouw en twee kinderen. Het appartement van Hafez was één van de 60 woningen waar in november 2020 een inval werd gedaan in het kader van wat de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken “Operatie Luxor” noemde.

In het huiszoekingsbevel werd (krankzinnig genoeg) beweerd dat Hafez – die van Egyptische afkomst is – Egypte en Israël wilde vernietigen en een wereldwijd islamitisch kalifaat wilde stichten met Jeruzalem als hoofdstad. Verder beschuldigde de politie hem ook van het “steunen van terrorisme”, van “vijandigheid jegens de staat” en “het witwassen van geld”.

De bankrekening van Hafez en vele anderen werd bevroren, waardoor hij geen advocaten kon betalen of de schade kon herstellen die tijdens de inval was veroorzaakt.

“Hoewel ik nooit echt heb geloofd dat men tot een strafzaak over zou gaan, was de onzekerheid altijd aanwezig. Ik had vooraf immers ook nooit gedacht dat de politie met getrokken wapens mijn huis zou binnenvallen en ik van de meest absurde zaken zou worden beschuldigd, aldus de topacademicus.

Hafez is vooral bekend van de Europese Islamofobie Monitor, die jaarlijks een rapport uitbrengt over de huidige stand van zaken op het continent. Tevens is hij de oprichter van de OMJ, de Oostenrijkse Moslim Jongeren.

De academicus, inmiddels professor aan de gerenommeerde Georgetown University in de Verenigde Staten, vertelt ook dat velen van wie de bankrekening werd geblokkeerd en beschuldigd werden, hun leven verwoest zagen worden. Scheidingen, verlies van huis en verlies van baan.

Er zal meer dan terecht een forse schadevergoeding worden ingediend tegen de Oostenrijkse staat.


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim

Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.

 29 september 2023
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis

De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.

 14 september 2023
Scholen sturen meisjes  naar huis door Frans abaya-verbod
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod

Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.

 7 september 2023
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade

Pegida, de anti-islamorganisatie die bekend staat om haar haatacties en mistroostige manier van demonstreren, heeft aangekondigd vandaag een Koran te willen verbranden voor de Turkse ambassade in Den Haag.

 18 augustus 2023
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand

Een groep moslima’s in Noordoost-Italië mocht afgelopen maandag niet zwemmen in hun boerkini-badpakken, aldus diverse Italiaanse media.

 15 augustus 2023
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief

De Duitse Justitie doet momenteel onderzoek naar de afzender van dreigbrieven aan verschillende moskeeën.

 7 augustus 2023
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken

Uit onderzoek blijkt dat Britse moslims ‘onevenredig vaak’ te maken hebben met het geweigerd worden van bankdiensten en het sluiten van hun bankrekeningen “zonder adequate transparantie”.

 3 augustus 2023
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement

Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels – de K7/MPO – waar meer dan 200 moskeeën deel van uit maken, hebben Kamervoorzitter Vera Bergkamp middels een brief gevraagd actie te ondernemen naar aanleiding van de recente onthullingen door NRC Handelsblad inzake de ongewenste buitenlandse invloed vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op ons parlement en het regeringsbeleid.

 17 juli 2023
België roept ambassadeur VAE op matje
België roept ambassadeur VAE op matje

België heeft de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in Brussel ontboden wegens de betrokkenheid van de Golfstaat bij een lastercampagne om minstens 1.

 9 juli 2023
Marokko roept ambassadeur Zweden terug na Koranverbranding
Marokko roept ambassadeur Zweden terug na Koranverbranding

Marokko heeft woensdag zijn ambassadeur in Zweden teruggeroepen nadat een man toestemming kreeg van de Zweedse autoriteiten om een Koran te verscheuren en te verbranden voor de deur de centrale moskee van Stockholm.

 1 juli 2023

Colofon © 2023