Journalistiek

Spionagepraktijken NTA juist beschreven door NRC

Redactie
13 januari 2023 om 11:27
Leestijd 1 minuut
Emanuele del Rosso

De Raad voor de Journalistiek (RvdJ) heeft het NRC Handelsblad in korte voor de tweede keer in het gelijkgesteld nadat onderzoeksbureau NTA diverse klachten indiende.

Het bureau Nuance door Training en Advies (NTA) was van mening dat de betreffende krant op een “eenzijdige en tendentieuze” manier verslag had gedaan over de spionagepraktijken van het bureau. Volgens de Raad is er echter “deugdelijk wederhoor” toegepast en was er van tendentieuze berichtgeving absoluut geen sprake.

Het onderzoeksbureau NTA heeft lange tijd verschillende islamitische organisaties bespioneerd in opdracht van gemeenten en de NCTV. Toen de krant een artikel publiceerde waarin enkele moskeebestuurders hun beklag deden over het bureau, diende NTA een klacht in bij de RvdJ.

Behalve dat NTA klachten indiende tegen de krant, name ze ook contact op met moskeebestuurders die zich kritisch hadden uitgelaten over het bureau. Ze vroegen de betreffende bestuurders hun citaten uit de krant te halen en oefende druk uit door te stellen dat ze “verdere stappen” aan het overwegen waren.

Een zeer discutabele gang van zaken, van een bureau dat inmiddels bij velen zelf ook te boek staat als discutabel.

Colofon © 2023