Journalistiek

Rvjd: Werkwijze NTA juist beschreven door NRC en het AD handelde onzorgvuldig

Redactie
13 januari 2023 om 11:27
Leestijd 2 minuten
Array

NRC Handelsblad wordt in het gelijk gesteld, nadat onderzoeksbureau NTA diverse klachten indiende.

Het bureau Nuance door Training en Advies (NTA) dient een klacht in bij RvdJ over de berichtgeving in het NRC Handelsblad, die volgens hen op een “eenzijdige en tendentieuze” manier verslag had gedaan over de heimelijke onderzoeken van het bureau. De Raad oordeelde echter dat er “deugdelijk wederhoor” was toegepast en dat er geen sprake was van tendentieuze berichtgeving.

Onderzoeksbureau NTA heeft volgens NRC Handelsblad gedurende een langere periode verschillende islamitische organisaties heimelijk gemonitord in opdracht van gemeenten en de NCTV. Toen de krant een artikel publiceerde waarin enkele moskeebestuurders hun beklag deden over het bureau, diende NTA een klacht in bij de RvdJ.

Naast het indienen van klachten tegen de krant, nam NTA ook contact op met moskeebestuurders die zich kritisch hadden uitgelaten over het bureau. NTA heeft echter laten weten dat er geen enkele vorm van druk is uitgeoefend op de bestuurders van de betreffende moskeeën, noch dat er maatregelen zouden worden genomen.

Update:

Er zijn recente ontwikkelingen met betrekking tot het NTA-dossier. Volgens de Raad voor de Journalistiek heeft T. Schouten en het AD in zes artikelen verslag gedaan over de werkwijze van gemeenten bij onderzoeken naar moskeeën, waarbij ook de rol van NTA aan bod kwam. Echter, de bewering dat NTA undercoveronderzoek heeft uitgevoerd in twee specifieke moskeeën in Delft wordt onvoldoende onderbouwd door de geciteerde bronnen. De beschuldigingen zijn ernstig, en daarom had het AD meer inspanningen moeten leveren om NTA te benaderen voor wederhoor. Hierdoor heeft het AD volgens de Raad voor de Journalistiek journalistiek onzorgvuldig gehandeld. De Raad adviseert het AD om deze conclusie ruimhartig te publiceren.

Colofon © 2024