Extremist

Minister Israël provoceert met bezoek Al Aqsa

Redactie
5 januari 2023 om 11:12
Leestijd 2 minuten

Israëls nieuwe extreem-rechtse minister van nationale veiligheid, Itamar Ben-Gvir, heeft wereldwijd verontwaardiging veroorzaakt door het terrein van de Al Aqsa moskee te betreden.

“De Tempelberg is open voor iedereen,” beweerde Ben-Gvir op Twitter, waarbij hij de Joodse naam voor de heilige plaats gebruikte. Op videobeelden was te zien hoe hij aan de rand van het terrein wandelde, vergezeld door zowel de veiligheidsdienst als een partijgenoot. Hoewel het bezoek zelf zonder incidenten verliep, dreigde het tot ernstige confrontaties met Palestijnse aanwezigen te leiden.

Naar aanleiding van het incident hebben zowel de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) als China de VN-Veiligheidsraad gevraagd bijeen te komen om de kwestie te bespreken, waarschijnlijk gebeurt dit morgen al. De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei verder dat hij inzet op een veroordeling door de raad en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres “roept iedereen op zich te onthouden van stappen die de spanningen op en rond de heilige plaatsen zouden kunnen doen escaleren”.

In een poging om de spanning te verminderen, zei een woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu dat de premier volledig achter de decennia oude “status quo” van de heilige plaats staat. Dit houdt in dat het alleen moslims is toegestaan daar te bidden.

De extremistische Ben-Gvir is als nieuwe minister verantwoordelijk voor de politie die belast is met de handhaving van het verbod op joods gebed op het Al Aqsa-terrein. Zijn bezoek en uitlatingen op Twitter worden in dat licht dan ik beschouwd als een bewuste provocatie.

Colofon © 2024