Islamofobie

Honderden moskeeën wijzen uitnodiging ministerie af

Redactie
5 januari 2023 om 18:54
Leestijd 2 minuten
Array

Honderden moskeeën hebben een uitnodiging van het ministerie van SZW, om op 24 januari te komen praten over de infiltratie in moskeeën door verschillende gemeenten, van de hand gewezen. Dit laten de samenwerkende moskeekoepels SMUO (Utrecht), ‘t Gooi en Almere, FIO (Den Haag), SML (Limburg), SIORH (Haaglanden), SMBZ (Brabant en Zeeland) en SPIOR (Rotterdam-Rijnmond) weten middels een persbericht.

Eind 2021 kwam naar buiten dat de Rijksoverheid, meer specifiek de NCTV dat onder het ministerie van J&V valt, gemeenten had geadviseerd en gesubsidieerd om moskeeën te laten infiltreren door het particuliere bedrijf NTA.

De afgelopen 14 maanden hebben verschillende islamitische organisaties diverse keren met de overheid gesproken over deze buitensporige spionageactiviteiten en de grote vertrouwensbreuk die er is ontstaan. In deze gesprekken is klip en klaar aangegeven door de islamitische organisaties dat zij volledige inzage willen in de stukken, dat zij een garantie willen dat dit nooit meer zal gebeuren en dat er excuses moeten volgen. Zodra hieraan is voldaan ontstaat er weer ruimte om het gesprek aan te gaan en toe te werken naar een nieuwe, constructieve verhouding tussen de overheid en de gemeenschap. Er is vanuit de organisaties zelfs een werkplan gepresenteerd. Een uitnodiging om nu opnieuw “reflectiegesprekken” te gaan voeren komt dan ook bevreemdend over, aldus de koepelorganisaties.

De koepels geven tot slot aan dat er een groot probleem bestaat: de overheid wantrouwt de islamitische gemeenschap structureel en dit uit zich in beleid. Naast het NTA-debacle wijst men in dat kader ook op het institutioneel racisme bij de Belastingdienst, de toeslagenaffaire, racisme en islamofobie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, het werken door de IND met discriminerende methodes en het recent door de minister van OCW gepresenteerde (en door onder meer de landsadvocaat en vrijwel alle stakeholders afgewezen) plannen omtrent het informeel onderwijs.


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Discriminatie moslima’s alledaags
Discriminatie moslima’s alledaags

Voor veel moslima’s is discriminatie op de arbeidsmarkt een dagelijkse realiteit, vooral wanneer ze een hoofddoek dragen.

 5 juni 2024
Moslims lijken Nederland steeds vaker te willen verlaten
Moslims lijken Nederland steeds vaker te willen verlaten

Moslims in Nederland tonen volgens deskundigen toenemende interesse in emigratie, blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Nieuws en Co.

 6 april 2024
Varkenshoofden bij Franse moskeeën
Varkenshoofden bij Franse moskeeën

Bij verschillende Franse moskeeën zijn de afgelopen dagen afgehakte hoofden van varkens en wilde zwijnen gevonden.

 31 maart 2024
Rüdiger ten onrechte beschuldigd van terroristisch gebaar
Rüdiger ten onrechte beschuldigd van terroristisch gebaar

Sterspeler Antonio Rüdiger van Real Madrid én de Duitse voetbalbond dagen Julian Reichelt voor de rechter.

 27 maart 2024
Yeşilgöz wil landelijke regeling tegen boa met hoofddoek
Yeşilgöz wil landelijke regeling tegen boa met hoofddoek

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen binnenkort mogelijk nergens meer een hoofddoek of een andere religieuze uiting dragen.

 6 maart 2024
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock

Vanochtend werden de bezoekers van de Nour Moskee in Heerlen opgeschrikt door een reeks vernielingen die waren aangebracht aan hun gebedshuis.

 6 februari 2024
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim

Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.

 29 september 2023
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis

De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.

 14 september 2023
Scholen sturen meisjes  naar huis door Frans abaya-verbod
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod

Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.

 7 september 2023
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade

Pegida, de anti-islamorganisatie die bekend staat om haar haatacties en mistroostige manier van demonstreren, heeft aangekondigd vandaag een Koran te willen verbranden voor de Turkse ambassade in Den Haag.

 18 augustus 2023

Colofon © 2024