Islamofobie

Honderden moskeeën wijzen uitnodiging ministerie af

Redactie
5 januari 2023 om 18:54
Leestijd 2 minuten

Honderden moskeeën hebben een uitnodiging van het ministerie van SZW, om op 24 januari te komen praten over de infiltratie in moskeeën door verschillende gemeenten, van de hand gewezen. Dit laten de samenwerkende moskeekoepels SMUO (Utrecht), ‘t Gooi en Almere, FIO (Den Haag), SML (Limburg), SIORH (Haaglanden), SMBZ (Brabant en Zeeland) en SPIOR (Rotterdam-Rijnmond) weten middels een persbericht.

Eind 2021 kwam naar buiten dat de Rijksoverheid, meer specifiek de NCTV dat onder het ministerie van J&V valt, gemeenten had geadviseerd en gesubsidieerd om moskeeën te laten infiltreren door het particuliere bedrijf NTA.

De afgelopen 14 maanden hebben verschillende islamitische organisaties diverse keren met de overheid gesproken over deze buitensporige spionageactiviteiten en de grote vertrouwensbreuk die er is ontstaan. In deze gesprekken is klip en klaar aangegeven door de islamitische organisaties dat zij volledige inzage willen in de stukken, dat zij een garantie willen dat dit nooit meer zal gebeuren en dat er excuses moeten volgen. Zodra hieraan is voldaan ontstaat er weer ruimte om het gesprek aan te gaan en toe te werken naar een nieuwe, constructieve verhouding tussen de overheid en de gemeenschap. Er is vanuit de organisaties zelfs een werkplan gepresenteerd. Een uitnodiging om nu opnieuw “reflectiegesprekken” te gaan voeren komt dan ook bevreemdend over, aldus de koepelorganisaties.

De koepels geven tot slot aan dat er een groot probleem bestaat: de overheid wantrouwt de islamitische gemeenschap structureel en dit uit zich in beleid. Naast het NTA-debacle wijst men in dat kader ook op het institutioneel racisme bij de Belastingdienst, de toeslagenaffaire, racisme en islamofobie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, het werken door de IND met discriminerende methodes en het recent door de minister van OCW gepresenteerde (en door onder meer de landsadvocaat en vrijwel alle stakeholders afgewezen) plannen omtrent het informeel onderwijs.


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Zweedse autoriteiten grijpen wel in bij Torahverbranding
Zweedse autoriteiten grijpen wel in bij Torahverbranding

Een week na de Koranverbranding in Stockholm stond er ook een Torahverbranding gepland.

 28 januari 2023
Indiase premier Modi verantwoordelijk voor moord op 2.000 moslims
Indiase premier Modi verantwoordelijk voor moord op 2.000 moslims

Uit een onderzoek van de BBC is voor het eerst gebleken dat een geheim Brits overheidsrapport de Indiase premier Narendra Modi “rechtstreeks verantwoordelijk” achtte voor de anti-moslim massamoorden in Gujurat, India, in 2002.

 18 januari 2023
Oostenrijk laat absurde terrorisme-beschuldiging tegen professor vallen
Oostenrijk laat absurde terrorisme-beschuldiging tegen professor vallen

De aanklacht wegens “terrorisme” tegen de Oostenrijkse academicus Farid Hafez is ingetrokken nadat uit een documentaire van Al Jazeera blijkt dat de zaak volledig gebaseerd was op valse bewijzen en gelogen beschuldigingen.

 14 januari 2023
WK Qatar leidt tot islamofobe berichtgeving Westerse media
WK Qatar leidt tot islamofobe berichtgeving Westerse media

Daar waar vrijwel de gehele wereld vooral spreekt en schrijft over het organisatorische en sportieve succes van het WK in Qatar, lijken Westerse media – van links tot rechts – vooral bezig hun islamofobe gevoelens te etaleren.

 19 december 2022
Varkenskop op dak moskee Manchester
Varkenskop op dak moskee Manchester

Op het dak van de HMCT-moskee in Stockport, in de Greater Manchester regio (Engeland), is vrijdagavond een afgehakte varkenskop gegooid.

 15 december 2022
Zweden verbiedt islamitische scholen
Zweden verbiedt islamitische scholen

Zweden is begonnen met het sluiten van islamitische scholen.

 14 december 2022
Honderden moskeeën doen aangifte tegen minister Wiersma
Honderden moskeeën doen aangifte tegen minister Wiersma

Honderden moskeeën en islamitische organisaties uit heel het land hebben vandaag aangifte gedaan tegen minister Wiersma (OCW) wegens het plegen van verschillende ambtsdelicten.

 5 december 2022
Uit Frankrijk gezette imam opgesloten in Belgisch uitzetcentrum
Uit Frankrijk gezette imam opgesloten in Belgisch uitzetcentrum

Imam Hassan Iquioussen, die recent Frankrijk uitgezet zou worden vanwege diverse aantijgingen, blijkt in een Belgisch uitzetcentrum te verkeren.

 17 november 2022
Voorstel hoofddoekverbod Denemarken leidt tot protesten
Voorstel hoofddoekverbod Denemarken leidt tot protesten

Een nieuw adviesrapport om de hoofddoek op Deense basisscholen te verbieden heeft geleid tot debat en protesten in het Scandinavische land.

 14 september 2022
NOS-correspondent Nasrah Habiballah bedolven onder racistische berichten
NOS-correspondent Nasrah Habiballah bedolven onder racistische berichten

De aanstelling van Nasrah Habiballah als nieuwe NOS-correspondent in “Israël en de Palestijnse gebieden” heeft heeft geleid tot een lawine van racistische en seksistische berichten.

 10 september 2022

Colofon © 2023