Honderden moskeeën hebben een uitnodiging van het ministerie van SZW, om op 24 januari te komen praten over de infiltratie in moskeeën door verschillende gemeenten, van de hand gewezen. Dit laten de samenwerkende moskeekoepels SMUO (Utrecht), ‘t Gooi en Almere, FIO (Den Haag), SML (Limburg), SIORH (Haaglanden), SMBZ (Brabant en Zeeland) en SPIOR (Rotterdam-Rijnmond) weten middels een persbericht.
Eind 2021 kwam naar buiten dat de Rijksoverheid, meer specifiek de NCTV dat onder het ministerie van J&V valt, gemeenten had geadviseerd en gesubsidieerd om moskeeën te laten infiltreren door het particuliere bedrijf NTA.
De afgelopen 14 maanden hebben verschillende islamitische organisaties diverse keren met de overheid gesproken over deze buitensporige spionageactiviteiten en de grote vertrouwensbreuk die er is ontstaan. In deze gesprekken is klip en klaar aangegeven door de islamitische organisaties dat zij volledige inzage willen in de stukken, dat zij een garantie willen dat dit nooit meer zal gebeuren en dat er excuses moeten volgen. Zodra hieraan is voldaan ontstaat er weer ruimte om het gesprek aan te gaan en toe te werken naar een nieuwe, constructieve verhouding tussen de overheid en de gemeenschap. Er is vanuit de organisaties zelfs een werkplan gepresenteerd. Een uitnodiging om nu opnieuw “reflectiegesprekken” te gaan voeren komt dan ook bevreemdend over, aldus de koepelorganisaties.
De koepels geven tot slot aan dat er een groot probleem bestaat: de overheid wantrouwt de islamitische gemeenschap structureel en dit uit zich in beleid. Naast het NTA-debacle wijst men in dat kader ook op het institutioneel racisme bij de Belastingdienst, de toeslagenaffaire, racisme en islamofobie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, het werken door de IND met discriminerende methodes en het recent door de minister van OCW gepresenteerde (en door onder meer de landsadvocaat en vrijwel alle stakeholders afgewezen) plannen omtrent het informeel onderwijs.
Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Hui-moslims China verzetten zich tegen sloop moskee
Duizenden Hui-moslims in de provincie Yunnan (Zuidwest-China) zijn afgelopen weekend samengekomen om hun 13e-eeuwse moskee te beschermen tegen sloopplannen van het communistische regime.


MSM wakkert haat jegens moslims aan
De prominente Britse onderzoeksjournalist Peter Oborne beschuldigt in zijn recente werk de mainstream media ervan vijandig te zijn tegenover moslims, berichtgeving over hen te vervormen en daarmee haat jegens de islam aan te wakkeren.


Islamofobie in Zuid-Korea: varkenshoofden, scheldpartijen en bedreigingen
Een conflict over de renovatie van een moskee in Daegu, Zuid-Korea, heeft geleid tot virulente islamofobie en groeiende spanningen in het land.


Steun Aboukhlal na weigering LHBTI-campagne
Zakaria Aboukhlal maakte geen deel uit van de selectie van Toulouse tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Nantes (0-0) afgelopen zondag.


Nederlandse moslims onterecht op Amerikaanse terreurlijst
Tientallen Nederlandse moslims worden zonder duidelijke redenen als potentiële terroristen gezien en staan op een Amerikaanse terreurlijst.


Moslimburgemeester New Jersey onterecht op terreurlijst
Mohamed Khairullah, burgemeester van een stad in de staat New Jersey, maakt onterecht deel uit van een zogeheten ‘terreurlijst’.


India wereldwijd nr.1 anti-islamposts social media
Een recent onderzoeksrapport toont aan dat islamofobie op sociale media een groeiend probleem is.


Einde cultuur islamitische Uyghuren in zicht
Er is sprake van culturele genocide op de Oeigoeren in Xinjiang, aldus PhD-kandidaat Elke Spiessens, die aan de Universiteit Leiden onderzoek deed naar islamitisch onderwijs in China.


VN-klacht moslims tegen Nederlandse staat
Moslims die door de Parlementaire Onderzoekscommissie Ongewenste Buitenlandse Invloed (POCOB) zijn verhoord als verdachten, stappen onder begeleiding van Stichting Ummah Project naar de VN-mensenrechtencommissie om hun recht te halen.


Moslima krijgt schadevergoeding na discriminatie
Een moslima die tijdens de sollicitatieprocedure om kleuterleidster te worden, onder druk werd gezet om haar hoofddoek af te doen en uiteindelijk ook de opleidingsplaats niet kreeg, heeft in Oostenrijk een schadevergoeding van €2.