Islamofobie

WK Qatar leidt tot islamofobe berichtgeving Westerse media

Redactie
19 december 2022 om 14:59
Leestijd 3 minuten

Daar waar vrijwel de gehele wereld vooral spreekt en schrijft over het organisatorische en sportieve succes van het WK in Qatar, lijken Westerse media – van links tot rechts – vooral bezig hun islamofobe gevoelens te etaleren.

Verschillende Westerse media hebben de afgelopen weken hun ware gezicht getoond wat betreft hun opvattingen over de islam. Uiteenlopend van expliciete kritiek op culturele en religieuze gewoonten tot keiharde vooroordelen en subtiele ‘grapjes’. Het was een opvallende en treurige gewaarwording.

Hieronder volgt een greep uit de bizarre en tendentieuze berichtgeving van verschillende media over het WK en aanverwante zaken.

De Volkskrant

De Nederlandse krant met een links-progressieve signatuur, publiceerde een cartoon van Marokkaanse mannen die de WK-trofee stelen. Het beeld versterkte stereotypen van jonge islamitische mannen in Nederland als criminelen.

Die Welt

Een presentator van het tv-kanaal van de Duitse rechts georiënteerde (kwaliteits)krant Die Welt, stelde tijdens een live-show dat de Marokkaanse spelers die hun wijsvinger opstaken daarmee hun steun betuigden aan terreurgroep ISIS. Het gebaar wordt door moslims over de hele wereld echter al eeuwen gebruikt om de eenheid van God (monotheïsme), in het Arabisch ’tawhid’, uit te drukken.

Le Canard Enchainé

Een cartoon in het Franse liberale tijdschrift Le Canard Enchainé beeldde het nationale team van Qatar af als bebaarde terroristen die aan het voetballen waren terwijl ze geweren, kapmessen en bomgordels droegen.

The Times

De conservatieve Britse krant The Times plaatste een foto van lachende vrouwelijke voetbalfans in een t-shirt, met daaronder het bijschrift: “De Qatari’s zijn in hun land niet gewend om vrouwen in westerse kleding te zien.”

De werkelijkheid is echter dat bijna 87% van de bevolking van Qatar, uit andere (met name niet-islamitische) landen komt. Deze mensen dragen vaker een t-shirt en dit is dan ook geen ongebruikelijk fenomeen.

CSA CNews

Het Franse nieuwskanaal CNews presenteerde tijdens een reportage over het WK in Qatar, een enquête waaruit bleek dat 39% van de Fransen migranten als een bedreiging zien (tegenover 13% die het tegenovergestelde denkt). Tevens vermeldde de journalist ter plaatse dat Qatar wel erg veel moskeeën telt.

Men legt door deze wijze van berichtgeving een totaal onzinnige relatie tussen het WK, immigratie, bedreiging en islam. Qatar is verder een islamitisch land. Natuurlijk zijn er verscheidene moskeeën te vinden.

Deense staatstelevisie

Op de Deense staatstelevisie worden Marokkaanse spelers die na wedstrijden hun moeders omarmen vergeleken met apen. Nauwe familiebanden zouden dierlijk zijn….

 

Al met al kunnen we stellen dat het WK in Qatar als geen ander event de virulente islamofobie in de Westerse media heeft blootgelegd.


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock

Vanochtend werden de bezoekers van de Nour Moskee in Heerlen opgeschrikt door een reeks vernielingen die waren aangebracht aan hun gebedshuis.

 6 februari 2024
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim

Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.

 29 september 2023
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis

De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.

 14 september 2023
Scholen sturen meisjes  naar huis door Frans abaya-verbod
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod

Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.

 7 september 2023
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade

Pegida, de anti-islamorganisatie die bekend staat om haar haatacties en mistroostige manier van demonstreren, heeft aangekondigd vandaag een Koran te willen verbranden voor de Turkse ambassade in Den Haag.

 18 augustus 2023
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand

Een groep moslima’s in Noordoost-Italië mocht afgelopen maandag niet zwemmen in hun boerkini-badpakken, aldus diverse Italiaanse media.

 15 augustus 2023
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief

De Duitse Justitie doet momenteel onderzoek naar de afzender van dreigbrieven aan verschillende moskeeën.

 7 augustus 2023
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken

Uit onderzoek blijkt dat Britse moslims ‘onevenredig vaak’ te maken hebben met het geweigerd worden van bankdiensten en het sluiten van hun bankrekeningen “zonder adequate transparantie”.

 3 augustus 2023
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement

Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels – de K7/MPO – waar meer dan 200 moskeeën deel van uit maken, hebben Kamervoorzitter Vera Bergkamp middels een brief gevraagd actie te ondernemen naar aanleiding van de recente onthullingen door NRC Handelsblad inzake de ongewenste buitenlandse invloed vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op ons parlement en het regeringsbeleid.

 17 juli 2023
België roept ambassadeur VAE op matje
België roept ambassadeur VAE op matje

België heeft de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in Brussel ontboden wegens de betrokkenheid van de Golfstaat bij een lastercampagne om minstens 1.

 9 juli 2023

Colofon © 2024