Islamofobie

WK Qatar leidt tot islamofobe berichtgeving Westerse media

Redactie
19 december 2022 om 14:59
Leestijd 3 minuten

Daar waar vrijwel de gehele wereld vooral spreekt en schrijft over het organisatorische en sportieve succes van het WK in Qatar, lijken Westerse media – van links tot rechts – vooral bezig hun islamofobe gevoelens te etaleren.

Verschillende Westerse media hebben de afgelopen weken hun ware gezicht getoond wat betreft hun opvattingen over de islam. Uiteenlopend van expliciete kritiek op culturele en religieuze gewoonten tot keiharde vooroordelen en subtiele ‘grapjes’. Het was een opvallende en treurige gewaarwording.

Hieronder volgt een greep uit de bizarre en tendentieuze berichtgeving van verschillende media over het WK en aanverwante zaken.

De Volkskrant

De Nederlandse krant met een links-progressieve signatuur, publiceerde een cartoon van Marokkaanse mannen die de WK-trofee stelen. Het beeld versterkte stereotypen van jonge islamitische mannen in Nederland als criminelen.

Die Welt

Een presentator van het tv-kanaal van de Duitse rechts georiënteerde (kwaliteits)krant Die Welt, stelde tijdens een live-show dat de Marokkaanse spelers die hun wijsvinger opstaken daarmee hun steun betuigden aan terreurgroep ISIS. Het gebaar wordt door moslims over de hele wereld echter al eeuwen gebruikt om de eenheid van God (monotheïsme), in het Arabisch ’tawhid’, uit te drukken.

Le Canard Enchainé

Een cartoon in het Franse liberale tijdschrift Le Canard Enchainé beeldde het nationale team van Qatar af als bebaarde terroristen die aan het voetballen waren terwijl ze geweren, kapmessen en bomgordels droegen.

The Times

De conservatieve Britse krant The Times plaatste een foto van lachende vrouwelijke voetbalfans in een t-shirt, met daaronder het bijschrift: “De Qatari’s zijn in hun land niet gewend om vrouwen in westerse kleding te zien.”

De werkelijkheid is echter dat bijna 87% van de bevolking van Qatar, uit andere (met name niet-islamitische) landen komt. Deze mensen dragen vaker een t-shirt en dit is dan ook geen ongebruikelijk fenomeen.

CSA CNews

Het Franse nieuwskanaal CNews presenteerde tijdens een reportage over het WK in Qatar, een enquête waaruit bleek dat 39% van de Fransen migranten als een bedreiging zien (tegenover 13% die het tegenovergestelde denkt). Tevens vermeldde de journalist ter plaatse dat Qatar wel erg veel moskeeën telt.

Men legt door deze wijze van berichtgeving een totaal onzinnige relatie tussen het WK, immigratie, bedreiging en islam. Qatar is verder een islamitisch land. Natuurlijk zijn er verscheidene moskeeën te vinden.

Deense staatstelevisie

Op de Deense staatstelevisie worden Marokkaanse spelers die na wedstrijden hun moeders omarmen vergeleken met apen. Nauwe familiebanden zouden dierlijk zijn….

 

Al met al kunnen we stellen dat het WK in Qatar als geen ander event de virulente islamofobie in de Westerse media heeft blootgelegd.


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Hui-moslims China verzetten zich tegen sloop moskee
Hui-moslims China verzetten zich tegen sloop moskee

Duizenden Hui-moslims in de provincie Yunnan (Zuidwest-China) zijn afgelopen weekend samengekomen om hun 13e-eeuwse moskee te beschermen tegen sloopplannen van het communistische regime.

 1 juni 2023
MSM wakkert haat jegens moslims aan
MSM wakkert haat jegens moslims aan

De prominente Britse onderzoeksjournalist Peter Oborne beschuldigt in zijn recente werk de mainstream media ervan vijandig te zijn tegenover moslims, berichtgeving over hen te vervormen en daarmee haat jegens de islam aan te wakkeren.

 22 mei 2023
Islamofobie in Zuid-Korea: varkenshoofden, scheldpartijen en bedreigingen
Islamofobie in Zuid-Korea: varkenshoofden, scheldpartijen en bedreigingen

Een conflict over de renovatie van een moskee in Daegu, Zuid-Korea, heeft geleid tot virulente islamofobie en groeiende spanningen in het land.

 20 mei 2023
Steun Aboukhlal na weigering LHBTI-campagne
Steun Aboukhlal na weigering LHBTI-campagne

Zakaria Aboukhlal maakte geen deel uit van de selectie van Toulouse tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Nantes (0-0) afgelopen zondag.

 15 mei 2023
Nederlandse moslims onterecht op Amerikaanse terreurlijst
Nederlandse moslims onterecht op Amerikaanse terreurlijst

Tientallen Nederlandse moslims worden zonder duidelijke redenen als potentiële terroristen gezien en staan op een Amerikaanse terreurlijst.

 8 mei 2023
Moslimburgemeester New Jersey onterecht op terreurlijst
Moslimburgemeester New Jersey onterecht op terreurlijst

Mohamed Khairullah, burgemeester van een stad in de staat New Jersey, maakt onterecht deel uit van een zogeheten ‘terreurlijst’.

 7 mei 2023
India wereldwijd nr.1 anti-islamposts social media
India wereldwijd nr.1 anti-islamposts social media

Een recent onderzoeksrapport toont aan dat islamofobie op sociale media een groeiend probleem is.

 5 mei 2023
Einde cultuur islamitische Uyghuren in zicht
Einde cultuur islamitische Uyghuren in zicht

Er is sprake van culturele genocide op de Oeigoeren in Xinjiang, aldus PhD-kandidaat Elke Spiessens, die aan de Universiteit Leiden onderzoek deed naar islamitisch onderwijs in China.

 30 april 2023
VN-klacht moslims tegen Nederlandse staat
VN-klacht moslims tegen Nederlandse staat

Moslims die door de Parlementaire Onderzoekscommissie Ongewenste Buitenlandse Invloed (POCOB) zijn verhoord als verdachten, stappen onder begeleiding van Stichting Ummah Project naar de VN-mensenrechtencommissie om hun recht te halen.

 24 april 2023
Moslima krijgt schadevergoeding na discriminatie
Moslima krijgt schadevergoeding na discriminatie

Een moslima die tijdens de sollicitatieprocedure om kleuterleidster te worden, onder druk werd gezet om haar hoofddoek af te doen en uiteindelijk ook de opleidingsplaats niet kreeg, heeft in Oostenrijk een schadevergoeding van €2.

 20 april 2023

Colofon © 2023