Islamofobie

Zweden verbiedt islamitische scholen

Redactie
14 december 2022 om 15:45
Leestijd 2 minuten

Zweden is begonnen met het sluiten van islamitische scholen. Tot dusver gaat het om liefst 20 onderwijsinstellingen.

Hoewel veel scholen tot de best presterende van het land behoren, gaan de instellingen toch dicht. Toen de regering het proces van de sluitingen startte, zei men dit te doen in een poging om de “privatisering binnen het onderwijs te stoppen”. De basis hiervoor is gelegen in een wet die onder de vorige (linkse) regering werd aangenomen en die mede het doel had om “de oprichting van zogeheten onafhankelijke religieuze scholen te verbieden”.

De wet hanteert naast sluiting ook een ‘sterfhuisconstructie’, waarbij het in dit geval vanaf 2024 verboden is om nieuwe leerlingen toe te laten en nieuwe vestigingen te openen.

Het is opvallend dat de nieuwe wet enkel islamitische scholen raakt, terwijl ook de joodse en christelijke scholen formeel op dezelfde wijze zijn georganiseerd.

De nieuwe rechtse regering die er sinds dit jaar zit – en gedoogd wordt door de anti-islampartij Zweden Democraten – heeft echter expliciet aangegeven (nog) geen problemen te zien in het bestaan van joodse en christelijke scholen. De argumentatie van het huidige Zweedse kabinet is daarmee ook anders. Zij stellen dat behalve het tegengaan van privatisering binnen het onderwijs, het verbieden van onafhankelijke religieuze scholen ook het bestrijden van radicalisering een doelstelling van de wet is.

Het besluit de scholen dicht te gooien is volgens de nieuwe regering mede gebaseerd op een rapport van de Zweedse binnenlandse veiligheidsdienst SAPO, die de scholen in verband zou brengen met ‘radicale elementen’.

Professor godsdienstsociologie van de universiteit van Uppsala, de heer Poljarevic, zegt echter dat in de rapporten van de dienst geen enkele school wordt genoemd en dat de regering zich verschuilt achter niet nader te controleren ‘geheime stukken’.

Er lijkt een heksenjacht te ontstaan op de instellingen van moslims:

“Als een school ervan beschuldigd wordt kinderen te radicaliseren, zonder dat er echter feitelijk bewijs bestaat, komt de rechtsstaat in gevaar. Een zeer, zeer zorgelijke ontwikkeling”, aldus Poljarevic.


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim

Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.

 29 september 2023
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis

De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.

 14 september 2023
Scholen sturen meisjes  naar huis door Frans abaya-verbod
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod

Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.

 7 september 2023
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade

Pegida, de anti-islamorganisatie die bekend staat om haar haatacties en mistroostige manier van demonstreren, heeft aangekondigd vandaag een Koran te willen verbranden voor de Turkse ambassade in Den Haag.

 18 augustus 2023
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand

Een groep moslima’s in Noordoost-Italië mocht afgelopen maandag niet zwemmen in hun boerkini-badpakken, aldus diverse Italiaanse media.

 15 augustus 2023
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief

De Duitse Justitie doet momenteel onderzoek naar de afzender van dreigbrieven aan verschillende moskeeën.

 7 augustus 2023
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken

Uit onderzoek blijkt dat Britse moslims ‘onevenredig vaak’ te maken hebben met het geweigerd worden van bankdiensten en het sluiten van hun bankrekeningen “zonder adequate transparantie”.

 3 augustus 2023
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement

Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels – de K7/MPO – waar meer dan 200 moskeeën deel van uit maken, hebben Kamervoorzitter Vera Bergkamp middels een brief gevraagd actie te ondernemen naar aanleiding van de recente onthullingen door NRC Handelsblad inzake de ongewenste buitenlandse invloed vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op ons parlement en het regeringsbeleid.

 17 juli 2023
België roept ambassadeur VAE op matje
België roept ambassadeur VAE op matje

België heeft de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in Brussel ontboden wegens de betrokkenheid van de Golfstaat bij een lastercampagne om minstens 1.

 9 juli 2023
Marokko roept ambassadeur Zweden terug na Koranverbranding
Marokko roept ambassadeur Zweden terug na Koranverbranding

Marokko heeft woensdag zijn ambassadeur in Zweden teruggeroepen nadat een man toestemming kreeg van de Zweedse autoriteiten om een Koran te verscheuren en te verbranden voor de deur de centrale moskee van Stockholm.

 1 juli 2023

Colofon © 2023