Islamofobie

Zweden verbiedt islamitische scholen

Redactie
14 december 2022 om 15:45
Leestijd 2 minuten

Zweden is begonnen met het sluiten van islamitische scholen. Tot dusver gaat het om liefst 20 onderwijsinstellingen.

Hoewel veel scholen tot de best presterende van het land behoren, gaan de instellingen toch dicht. Toen de regering het proces van de sluitingen startte, zei men dit te doen in een poging om de “privatisering binnen het onderwijs te stoppen”. De basis hiervoor is gelegen in een wet die onder de vorige (linkse) regering werd aangenomen en die mede het doel had om “de oprichting van zogeheten onafhankelijke religieuze scholen te verbieden”.

De wet hanteert naast sluiting ook een ‘sterfhuisconstructie’, waarbij het in dit geval vanaf 2024 verboden is om nieuwe leerlingen toe te laten en nieuwe vestigingen te openen.

Het is opvallend dat de nieuwe wet enkel islamitische scholen raakt, terwijl ook de joodse en christelijke scholen formeel op dezelfde wijze zijn georganiseerd.

De nieuwe rechtse regering die er sinds dit jaar zit – en gedoogd wordt door de anti-islampartij Zweden Democraten – heeft echter expliciet aangegeven (nog) geen problemen te zien in het bestaan van joodse en christelijke scholen. De argumentatie van het huidige Zweedse kabinet is daarmee ook anders. Zij stellen dat behalve het tegengaan van privatisering binnen het onderwijs, het verbieden van onafhankelijke religieuze scholen ook het bestrijden van radicalisering een doelstelling van de wet is.

Het besluit de scholen dicht te gooien is volgens de nieuwe regering mede gebaseerd op een rapport van de Zweedse binnenlandse veiligheidsdienst SAPO, die de scholen in verband zou brengen met ‘radicale elementen’.

Professor godsdienstsociologie van de universiteit van Uppsala, de heer Poljarevic, zegt echter dat in de rapporten van de dienst geen enkele school wordt genoemd en dat de regering zich verschuilt achter niet nader te controleren ‘geheime stukken’.

Er lijkt een heksenjacht te ontstaan op de instellingen van moslims:

“Als een school ervan beschuldigd wordt kinderen te radicaliseren, zonder dat er echter feitelijk bewijs bestaat, komt de rechtsstaat in gevaar. Een zeer, zeer zorgelijke ontwikkeling”, aldus Poljarevic.


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

MSM wakkert haat jegens moslims aan
MSM wakkert haat jegens moslims aan

De prominente Britse onderzoeksjournalist Peter Oborne beschuldigt in zijn recente werk de mainstream media ervan vijandig te zijn tegenover moslims, berichtgeving over hen te vervormen en daarmee haat jegens de islam aan te wakkeren.

 22 mei 2023
Islamofobie in Zuid-Korea: varkenshoofden, scheldpartijen en bedreigingen
Islamofobie in Zuid-Korea: varkenshoofden, scheldpartijen en bedreigingen

Een conflict over de renovatie van een moskee in Daegu, Zuid-Korea, heeft geleid tot virulente islamofobie en groeiende spanningen in het land.

 20 mei 2023
Steun Aboukhlal na weigering LHBTI-campagne
Steun Aboukhlal na weigering LHBTI-campagne

Zakaria Aboukhlal maakte geen deel uit van de selectie van Toulouse tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Nantes (0-0) afgelopen zondag.

 15 mei 2023
Nederlandse moslims onterecht op Amerikaanse terreurlijst
Nederlandse moslims onterecht op Amerikaanse terreurlijst

Tientallen Nederlandse moslims worden zonder duidelijke redenen als potentiële terroristen gezien en staan op een Amerikaanse terreurlijst.

 8 mei 2023
Moslimburgemeester New Jersey onterecht op terreurlijst
Moslimburgemeester New Jersey onterecht op terreurlijst

Mohamed Khairullah, burgemeester van een stad in de staat New Jersey, maakt onterecht deel uit van een zogeheten ‘terreurlijst’.

 7 mei 2023
India wereldwijd nr.1 anti-islamposts social media
India wereldwijd nr.1 anti-islamposts social media

Een recent onderzoeksrapport toont aan dat islamofobie op sociale media een groeiend probleem is.

 5 mei 2023
Einde cultuur islamitische Uyghuren in zicht
Einde cultuur islamitische Uyghuren in zicht

Er is sprake van culturele genocide op de Oeigoeren in Xinjiang, aldus PhD-kandidaat Elke Spiessens, die aan de Universiteit Leiden onderzoek deed naar islamitisch onderwijs in China.

 30 april 2023
VN-klacht moslims tegen Nederlandse staat
VN-klacht moslims tegen Nederlandse staat

Moslims die door de Parlementaire Onderzoekscommissie Ongewenste Buitenlandse Invloed (POCOB) zijn verhoord als verdachten, stappen onder begeleiding van Stichting Ummah Project naar de VN-mensenrechtencommissie om hun recht te halen.

 24 april 2023
Moslima krijgt schadevergoeding na discriminatie
Moslima krijgt schadevergoeding na discriminatie

Een moslima die tijdens de sollicitatieprocedure om kleuterleidster te worden, onder druk werd gezet om haar hoofddoek af te doen en uiteindelijk ook de opleidingsplaats niet kreeg, heeft in Oostenrijk een schadevergoeding van €2.

 20 april 2023
Britse politicus sprak over invasie moslims en stenigen migranten
Britse politicus sprak over invasie moslims en stenigen migranten

Een kandidaat voor de conservatieve partij in Engeland, die meedoet aan de lokale verkiezingen, heeft op sociale media gepost over het “stenigen van migranten” en over een “invasie van moslims”.

 19 april 2023

Colofon © 2023