Koesoef

Zonsverduistering 25 oktober 2022

Redactie
25 oktober 2022 om 10:21
Leestijd 2 minuten
Array

Een gedeeltelijke zonsverduistering zal vandaag 25 oktober 2022 te zien zijn.

De zonsverduistering begint in IJsland en zal ook in diverse Europese landen te zien zijn. Evenals in verschillende islamitische landen, waaronder Saudi-Arabië.

In Nederland zal de maan iets na elven tussen zon en aarde schuiven, waardoor gedurende ongeveer twee uur de zon gedeeltelijk verduisterd wordt. De verduistering is maximaal om 12.05 uur, wanneer 22 procent van de zon bedekt zal zijn door de maan.

Natuurkundige en sterrenwacht-vrijwilliger Rianne Plantenga waarschuwt in een interview met NOS mensen om niet uit nieuwsgierigheid recht in de zon te kijken, ook niet met een zonnebril. Dit kan tot permanente oogbeschadiging leiden: “Een eclipsbril is het veiligst. Maar je kunt ook een verrekijker gebruiken, daar moet je dan niet inkijken maar het beeld daarvan projecteren op een wit papier.”

Het is gebruikelijk in de islamitische traditie om tijdens dit hemelse fenomeen een speciaal gebed te verrichten, ook wel Salaat ul-Koesoef genoemd. Diverse moskeeën in Nederland, onder meer de Haagse as-Soennah Moskee, hebben aangekondigd Salaat ul-Koesoef (Eclipsgebed) te verrichten.

De moskee refereert tevens naar de Profetische overlevering waarin het volgende wordt gezegd: “De zon en de maan zijn twee tekenen van Allah die niet verduisteren vanwege de dood of geboorte van een persoon. Allah stuurt deze (de zon- en maansverduistering) om Zijn dienaren angst in te boezemen. Wanneer jullie dit dus aanschouwen, verricht dan het gebed en smeek Hem, totdat het weggenomen wordt.” (al-Boekhaarie)

Het gebed is ook wereldwijd live te volgen via verschillende kanalen zoals het officiële YouTube-kanaal van de heilige moskee in Mekka.

Colofon © 2024