Duitsland

Centrale moskee Keulen gaat oproepen tot het gebed

Redactie
18 oktober 2022 om 09:49
Leestijd 1 minuut
Array

De grootste moskee van Duitsland zal vanaf vrijdag voor het eerst de oproep tot het gebed laten klinken. Het is onderdeel van een overeenkomst tussen de centrale moskee van Keulen en het stadsbestuur.

“We zijn erg blij,” zei Abdurrahman Atasoy, algemeen secretaris van DITIB, de Duitse afdeling van Diyanet, die de moskee beheert. “De openbare oproep tot het gebed is een teken dat moslims zich hier thuis voelen,” voegde hij eraan toe.

De Keulse burgemeester Henriette Reker zei dat het toestaan van de gebedsoproep “een teken van respect” is voor de vele moslims van de stad. Keulen telt inmiddels een islamitische gemeenschap van meer dan 100.000 mannen en vrouwen.

Moskeeën in verschillende steden in Duitsland mogen de oproep tot het gebed al langer laten klinken, maar de stad Keulen heeft dit pas eind vorig jaar goedgekeurd.

Volgens de afspraak mag de centrale moskee van Keulen op vrijdag tussen 12.00 en 15.00 uur maximaal vijf minuten lang één enkele oproep tot het gebed via luidsprekers laten horen. Het volume mag daarbij niet hoger zijn dan 60 decibel.

Colofon © 2024