Sjahada

Onderdak in moskee leidt Oekraïner naar Islam

Redactie
23 september 2022 om 09:34
Leestijd 2 minuten
Array

Voronko Urko, een gehandicapte man uit Oekraïne, heeft aan het einde van de zomer de shahada uitgesproken tijdens zijn langdurig verblijf in een moskee.

De heer Urko moest aan het begin van de oorlog met Rusland zijn verwoeste huis ontvluchten nadat eerder zijn vrouw en kinderen werden meegenomen door Russische troepen. Hij bleef daarna alleen achter in een dorpje nabij Kharkiv. 

Imam Muhammad Ali van de plaatselijke moskee kwam de wanhopige Urko te hulp en stelde voor dat hij in de moskee zou verblijven zolang dat nodig was. Gedurende deze tijd maakte de Oekraïner kennis met het geloof en de ahlaaq van de imam en diens familie.

“Ik kreeg onderdak en zorg. We aten samen, spraken veel en ik leerde langzaam wat de islam de mensen voorschrijft. De liefde die hierna in mijn hart groeide voor God en zijn laatste profeet (vzmh) leidde mij naar het geloof”, aldus Voronko Urko. 

De plaatselijke gemeenschap blijft hem ondersteunen en men is inmiddels een zoektocht gestart naar de ontvoerde familie van de nieuwe broeder.

Colofon © 2024