Zionisme

Marvel Comics introduceert Israëlische superheld

Redactie
20 september 2022 om 14:54
Leestijd 2 minuten
Array

Meer dan veertig jaar nadat de Israëlische stripheld Sabra werd geïntroduceerd, is Marvel Comics (dat tegenwoordig onder Disney valt) van plan haar een rol te geven in de film “Captain America: New World Order”, die in 2024 moet uitkomen. 

De aankondiging heeft tot opschudding geleid bij degenen die vrezen dat het herleven van Sabra’s personage zal leiden tot beledigende stereotypen over Arabieren en met name Palestijnen.

Critici zeggen dat veel van de Arabische personages waarmee ze in de jaren ‘80 in de strips omging, werden voorgesteld als vrouwenhaters, antisemieten en geweldplegers. 

“De strip van destijds suggereert niets positiefs over hoe deze film zal uitpakken. Ook is het idee om van Israëlische spionnen superhelden te maken ongevoelig, absurd en schandelijk”, aldus Yousef Munayyer, een Palestijns-Amerikaanse schrijver uit Washington D.C. 

Waleed F. Mahdi, auteur van het boek Arab Americans in Film vult aan: “De verheerlijking van geweld tegen Arabieren en moslims in de massamedia heeft een lange geschiedenis in het Westen. En kent een opmerkelijk blijvende kracht. De aankondiging van Marvel om het stripfiguur Sabra te herintroduceren is hier een weerspiegeling van.”


Colofon © 2024