Islamofobie

Voorstel hoofddoekverbod Denemarken leidt tot protesten

Redactie
14 september 2022 om 20:12
Leestijd 2 minuten

Een nieuw adviesrapport om de hoofddoek op Deense basisscholen te verbieden heeft geleid tot debat en protesten in het Scandinavische land.

De ‘Commissie voor de Vergeten Vrouwenstrijd’, een orgaan dat is opgericht door de regerende linkse sociaal-democratische partij van Denemarken, heeft de regering van het land aanbevolen hijabs voor leerlingen op Deense basisscholen te verbieden.

Het voorstel van 24 augustus jl. is één van de negen aanbevelingen die tot doel hebben “eergerelateerde sociale controle” op meisjes met een minderheidsachtergrond te voorkomen.

In de andere aanbevelingen wordt voorgesteld Deense taalcursussen aan te bieden, moderne opvoedingspraktijken in gezinnen van etnische minderheden te bevorderen en de seksuele voorlichting op basisscholen te versterken.

Huda Makai Asghar, een 15-jarige scholier, zou worden gedwongen haar hoofddoek af te doen als het verbod wordt ingevoerd. De leerling van de Kokkedal Skole – een school buiten de Deense hoofdstad Kopenhagen met bijna 800 leerlingen – draagt al twee jaar de hijab. Ze stelt: “Ik heb altijd gedacht dat we in Denemarken vrijheid van godsdienst hebben. Ik mag dragen wat ik wil en ik mag geloven in wat ik wil. Blijkbaar had ik het mis”.

Ook Iram Khawaja, universitair hoofddocent aan de Deense School voor Onderwijs in Aarhus, heeft zich uitgesproken tegen het voorstel: “Behalve dat het discriminerend is, ondermijnt het de vrijheid van godsdienst en gaat het in tegen het idee van individuele vrijheid. De meerderheid van de meisjes die de hijab dragen, doen dat namelijk uit vrije wil. Diverse onderzoeken wijzen dit uit.”

Er zijn al enkele demonstraties geweest en meer debat en maatschappelijke discussie wordt verwacht.

De besluitvorming die de aanbeveling eventueel zou omzetten in wetgeving, volgt binnenkort. Omdat zowel linkse partijen (van wie het voorstel komt) als rechtse partijen achter het voorstel staan, lijkt er een parlementaire meerderheid te bestaan.


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim

Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.

 29 september 2023
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis

De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.

 14 september 2023
Scholen sturen meisjes  naar huis door Frans abaya-verbod
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod

Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.

 7 september 2023
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade

Pegida, de anti-islamorganisatie die bekend staat om haar haatacties en mistroostige manier van demonstreren, heeft aangekondigd vandaag een Koran te willen verbranden voor de Turkse ambassade in Den Haag.

 18 augustus 2023
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand

Een groep moslima’s in Noordoost-Italië mocht afgelopen maandag niet zwemmen in hun boerkini-badpakken, aldus diverse Italiaanse media.

 15 augustus 2023
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief

De Duitse Justitie doet momenteel onderzoek naar de afzender van dreigbrieven aan verschillende moskeeën.

 7 augustus 2023
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken

Uit onderzoek blijkt dat Britse moslims ‘onevenredig vaak’ te maken hebben met het geweigerd worden van bankdiensten en het sluiten van hun bankrekeningen “zonder adequate transparantie”.

 3 augustus 2023
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement

Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels – de K7/MPO – waar meer dan 200 moskeeën deel van uit maken, hebben Kamervoorzitter Vera Bergkamp middels een brief gevraagd actie te ondernemen naar aanleiding van de recente onthullingen door NRC Handelsblad inzake de ongewenste buitenlandse invloed vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op ons parlement en het regeringsbeleid.

 17 juli 2023
België roept ambassadeur VAE op matje
België roept ambassadeur VAE op matje

België heeft de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in Brussel ontboden wegens de betrokkenheid van de Golfstaat bij een lastercampagne om minstens 1.

 9 juli 2023
Marokko roept ambassadeur Zweden terug na Koranverbranding
Marokko roept ambassadeur Zweden terug na Koranverbranding

Marokko heeft woensdag zijn ambassadeur in Zweden teruggeroepen nadat een man toestemming kreeg van de Zweedse autoriteiten om een Koran te verscheuren en te verbranden voor de deur de centrale moskee van Stockholm.

 1 juli 2023

Colofon © 2023