Tech

Preek en oproep gebed in Saoedi-Arabië via robots

Redactie
13 september 2022 om 08:59
Leestijd 1 minuut
Array

Saoedi-Arabië zet sinds dit weekend in de Grote Moskee van Mekka verschillende robots in die zijn uitgerust met kunstmatige-intelligentietechnologie. De robots hebben tot doel de gelovigen te helpen tijdens hun bezoek aan de heilige plaats.

Zo zullen ze preken verzorgen, de oproep tot het gebed verrichten en kunnen bezoekers middels hun smartphone koranverzen downloaden. Ook kan men via spraakopdrachten communiceren met de robots om algemene informatie te krijgen over de imams, de muezzins en hun wekelijkse roosters.

Abdul Rahman Al-Sudais, de algemene voorzitter van de Twee Heilige Moskeeën, zei vrijdag dat de introductie van de robots een onderdeel is van de “Visie 2030”. Deze agenda heeft onder meer tot doel de dienstverlening aan bezoekers van de twee heilige moskeeën te maximaliseren, het land open te stellen, te privatiseren, investeerders aan te trekken en het land minder afhankelijk te maken van olie.

In december lanceerde Saudi-Arabië ook het zogeheten “Virtual Black Stone Initiative” dat moslims in staat stelt de Zwarte Steen, een rots in de oostelijke hoek van de Kaaba, te zien en virtueel aan te raken.

Colofon © 2024