Voedselbank

Gemeente trekt €45.000 uit voor Islamitische Voedselbank

Redactie
21 juni 2022 om 12:08
Leestijd 5 minuten
Array

45 duizend euro. Dat grote bedrag kreeg de Islamitische Voedselbank in Rotterdam van de gemeente, met dank aan een motie van NIDA toen zij nog als partij actief waren in de lokale politiek. Toch heeft de voedselbank ook de steun van de islamitische gemeenschap nodig om alle behoeftige gezinnen te helpen.

De voedselbank is blij met de donatie van de gemeente. Het geld kan goed gebruikt worden, vertelt Rahma Hulsman, oprichter van de Islamitische Voedselbank. Jaarlijks kost de voedselbank 3,5 ton en voor dat geld zijn ze afhankelijk van giften. “Dan kan je je voorstellen dat 45 duizend een fijne aanvulling is, naast alles wat we nog bij elkaar moeten schrapen.”

Crisis
Dat geldt nog meer in deze tijd. Sinds de coronacrisis is het voor de voedselbank steeds lastiger om behoeftigen te helpen. Het aantal aanvragen nam toe van 275 huishoudens (voor corona begon) naar zo’n 400, inclusief noodpakketten. Ook was recent een stijging te zien van ruim 50 gezinnen. De energierekeningen zijn omhooggaan en sommige mensen moeten belastingschulden terugbetalen; zaken die de al bestaande armoedeproblemen verergeren.

Donaties en vrijwilligers werven is lastig. Het voedselbank-team is klein en vooral bezig met alle lopende projecten. Een aantal vaste vrijwilligers is gestopt, omdat zij een baan kregen of naar school gaan. Daarnaast liep het aantal donaties door de crisis terug. “Normaal gesproken bouwen we een buffer op tijdens de maand Ramadan, maar dit jaar was het minder in vergelijking met vorig jaar. We zijn heel erg blij met alle donaties, maar om het hele jaar de voedselbank draaiende te houden hebben we echt veel meer nodig.”

Steun via NIDA
De toenemende vraag bij de Islamitische Voedselbank was voor Ercan Büyükçifçi, voormalig fractievoorzitter van NIDA, reden om de organisatie extra te steunen, samen met zijn partijgenoten. “Voedselbanken zijn – helaas – broodnodig. Ze vervullen een belangrijke functie in de stad.” NIDA organiseerde in de maand Ramadan jaarlijks al een taartenactie voor de Islamitische Voedselbank. En dit jaar komt er dus via hen een groot bedrag bij namens de gemeente Rotterdam.

NIDA heeft dit bereikt met het project ‘De koers van de stad’. Alle coalitiepartijen en oppositiepartijen in Rotterdam kregen de mogelijkheid om te investeren in de stad, en het bedrag dat daarvoor werd vrijgemaakt hing af van hun zetelaantal. NIDA heeft ervoor gekozen om het volledig bedrag dat zij tot haar beschikking had, aan de voedselbank te doneren.

Volwaardige inzet
De Islamitische Voedselbank krijgt structureel subsidie van de gemeente, maar dit grote bedrag is bijzonder, vindt Büyükçifçi. “Als je je vanuit de politiek inzet wordt er wat moeilijk gedaan als iets een islamitische naam heeft. Omdat we voor het project ‘De koers van de stad’ hadden afgesproken dat alle politieke partijen enigszins vrije invulling zouden krijgen om het bedrag te besteden, moesten andere partijen ermee instemmen. We hebben benadrukt dat er bij de Islamitische Voedselbank een toename van aanvragen is.”

Büyükçifç hoopt dat de erkenning vanuit de gemeente verder zal groeien. Daarnaast is steun vanuit de eigen gemeenschap  ook nodig, benadrukt hij. “Je moet het als samenleving echt hebben van personen als Rahma Hulsman die zich volwaardig inzetten. Er zit enorm veel werk in. Realiseer je dat er dichtbij huis ook sprake is van veel ongelijkheid. Het getuigt van betrokkenheid en verantwoordelijkheid om je op lokaal niveau in te zetten.”

Hulsman beaamt dat; de gemeenschap is hard nodig. “In de maand Ramadan zijn er altijd wel organisaties die iets willen organiseren. Maar dat is afgelopen, zodra de maand Ramadan is afgelopen, terwijl mensen het hele jaar door moeten eten. De vaste groep vrijwilligers die we hebben, is niet groot genoeg. Het zou mooi zijn als mensen onze berichten willen delen, en als moskeeën en andere instellingen iets willen organiseren voor de voedselbank van onze Interculturele Stichting Salaam.”

Eigen plek
Van het geld dat via NIDA binnenkomt, maakt de voedselbank dankbaar gebruik om de voedselpakketten te verbeteren. Hier worden veel mensen mee geholpen, zowel islamitische als niet-islamitische gezinnen. Daarnaast gaat een klein deel van het bedrag mogelijk naar een nieuwe bus, als de voedselbank daar zelf niet genoeg geld voor binnenhaalt.

En de toekomst? Hulsman heeft mooie wensen. “We hebben momenteel niet genoeg locaties in Rotterdam. We willen graag onze hele stad helpen. Onze wens is ook om een eigen pand te hebben, waar we mensen welkom kunnen heten. We zijn hier al jaren naar op zoek. Nu nemen mensen onze voedselpakketten in buurthuizen in ontvangst. Of ze staan buiten op straat; mensonterend. Het mooiste zou zijn als mensen boodschappen bij ons kunnen halen in een soort winkel, waar ze zelf hun producten kunnen kiezen.”

Heb je nieuws – groot of klein! – voor onze verslaggevers? Mail naar info@islamomroep

 

Colofon © 2024