Godsdienst

De EU lijkt godsdienstvrijheid als extraatje te zien

Redactie
12 april 2022 om 18:00
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: Unsplash

Hoe staat het ervoor met de godsdienstvrijheid binnen de EU?

Dagblad Trouw wijst er in een artikel op dat er sinds 2016 een speciale gezant godsdienstvrijheid is binnen de Europese Commissie. Zo’n gezant is een soort afgevaardigde van de Europese Commissie die regeringen aanspreekt op de rechten van minderheden.

De eerste die de post bekleedde, de Slowaak Ján Figel, zat er tot 2019. Pas in 2021 benoemde de Commissie-Von der Leyen de Cyprioot Christos Stylianides als nieuwe gezant, maar die moest na vijf maanden stoppen met zijn werk omdat hij minister werd in het nieuwe Griekse kabinet.

Sindsdien is de functie vacant. Peter van Dalen, Europarlementariër van de ChristenUnie, heeft herhaaldelijk aandacht gevraagd voor het ontbreken van een opvolger.

Hij constateert in een rapport van de EU, met als onderwerp de wereldwijde staat van geloofsvrijheid, dat de Europese instituties het recht op vrijheid van godsdienst niet lijken te zien als noodzakelijke voorwaarde voor een vrije samenleving.

En dat gebrek aan interesse in de vrijheid van godsdienst stuurt volgens Van Dalen de verkeerde boodschap naar de internationale gemeenschap.

De werkgroep is van mening dat – in het geval dat de EU handelsakkoorden sluit – de geloofsvrijheid in het partnerland een voorwaarde zou moeten zijn. Zo zou Brussel kunnen afdwingen dat minderheden overal ter wereld beter worden behandeld.

Colofon © 2024