Rechtbank

Foutief uitgewerkte afluisteropnames in terrorisme-zaak

Redactie
25 maart 2022 om 13:04
Leestijd 2 minuten
Array

In september 2021 werden 9 mannen uit Eindhoven gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag.

De Inlichtingendienst AIVD hield de verdachten al in de gaten via afluisterapparatuur. Toen er in een afgeluisterd gesprek werd gesproken over het doodschieten van drie landelijke politici ging men over tot arrestatie.

De advocaten hebben inmiddels grote twijfel over de accuraatheid van de uitgeschreven gesprekken.

Advocaat Hajé Weisfelt meldde tijdens de zitting over deze zaak in de Rotterdamse rechtbank dat de teksten voor geen meter kloppen. Als bewijs toonde hij een document met wel 700 foutieve uitwerkingen. Er worden woorden aan verkeerde personen toegedicht, er ontbreken ontlastende passages en teksten zijn anders op papier gezet dan dat ze in werkelijkheid zijn uitgesproken.

Dit werd pas duidelijk toen de advocaten de teksten in het strafdossier hebben vergeleken met de originele opnames.

Advocaat Peter Plasman lepelde de ene na de andere tegenstelling op. Zo zou niet het woord ‘martelaarschap’ zijn gezegd, maar ‘Marokkaanse BMW’.

Advocaat Anis Boumanjal voegt toe dat hij eerst dacht dat het slordigheid was, maar ziet nu dat dit bijna geen toeval meer kan zijn. Zeker omdat de afgeluisterde gesprekken voor het overgrote deel in het Nederlands waren en er dus geen sprake kan zijn van vertaalmissers.

Omdat de opgenomen gesprekken het belangrijkste bewijs vormen tegen de verdachten, is het bewijs dus wankel.

Ondertussen blijven de verdachten – goed opgeleide Nederlandse mannen tussen de 18 en 31 jaar – ontkennen dat ze een terroristische aanslag aan het voorbereiden waren. De opmerkingen over de politici waren sarcastisch bedoeld en de garagebox die ze in Eindhoven ingericht hadden als fitnessruimte was niet om fysiek te trainen voor de gewelddadige jihad, maar om te kunnen sporten tijdens de coronacrisis.

De officier van justitie heeft voorgesteld om drie afgeluisterde gesprekken opnieuw te laten uitwerken.

De advocaten willen dat veel meer gesprekken opnieuw worden uitgetikt. De rechtbank heeft zich hierover nog niet uitgelaten.


Colofon © 2024