De situatie in India is één stap verwijderd van een totale genocide.
Deze video bezorgde veel moslims over de hele wereld koude rillingen: een jonge studente aan de universiteit wordt omringd door BJP-extremisten die allerlei leuzen tegen haar schreeuwen, vanwege haar hijab.
De studente in de video is Muskan Khan. Je ziet hoe ze moedig en trots doorloopt en reageert met takbir, het zeggen van Allah o Akbar.
De Bharatiya Janata-partij (BJP) is een van de twee grootste hindoe-nationalistische politieke partijen in India. Zij staan bekend om hun anti-islam houding en hebben zich meerdere malen schuldig gemaakt een extremistische activiteiten.
Het verbod op islamitische hoofddoeken heeft tot verontwaardiging geleid onder moslimstudenten. Rechtse hindoegroeperingen proberen nu om moslimvrouwen te beletten onderwijsinstellingen binnen te gaan. Khan vertelde aan een Indiase nieuwszender:
“Ik was er alleen om een opdracht in te leveren; daarom ben ik naar de universiteit gegaan. Ze stonden me niet toe naar binnen te gaan alleen omdat ik de boerka droeg. Daarna begonnen ze de slogan ‘Jai Shri Ram’ (Gegroet Heer Ram) te roepen. Toen begon ik ‘Allah Akbar’ (God is groot) te schreeuwen. Tien procent van de demonstranten was van het college, maar de rest waren buitenstaanders.”
De onrust begon toen studenten van een door de overheid gerunde middelbare school vorige maand te horen kregen dat ze geen hijabs moesten dragen. Sindsdien hebben extreemrechtse hindoegroepen geprobeerd te voorkomen dat moslimvrouwen met een hijab de onderwijsinstellingen in de staat binnengaan.
De regering van de regio Karnataka, waar 12 procent van de bevolking moslim is, zei op 5 februari in een bevel dat alle scholen de door het management vastgestelde kledingvoorschriften moeten volgen. Sindsdien zijn de campussen het toneel van steeds verder escalerende confrontaties tussen moslimstudenten die het verbod veroordelen en hindoe-leerlingen die zeggen dat hun klasgenoten hun onderwijs hebben verstoord.
De verkiezing van Modi in 2014 lijkt hindoe-supremacisten te hebben aangemoedigd om India als een hindoeïstische natie te zien en daarom de seculiere fundamenten te mogen ondermijnen, ten koste van 200 miljoen Indiase moslims.
Het Pakistaanse icoon van onderwijsrechten Malala Yousafzai noemde het hijabverbod voor studenten “gruwelijk”.
Zij twitterde dat Indiase leiders moeten stoppen met de marginalisering van moslimvrouwen.
Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Aanslag verijdeld in een moskee in Canada
Op zaterdagochtend 19 maart viel een persoon tijdens het ochtendgebed (fajr) een moskee in Mississauga – een voorstad van Toronto in Canada – binnen, bewapend met een bijl, verschillende scherpe messen en pepper spray.

7 politieke partijen in Amsterdam tekenen akkoord voor actieve aanpak moslimhaat
Moslimorganisaties in Amsterdam hebben de handen ineen geslagen en samen een Islamitisch Akkoord opgesteld.

Imam grootste moskee in België wordt het land uitgezet
Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft in oktober vorig jaar het verblijfsrecht ingetrokken van Mohamed Toujgani, hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek, de grootste moskee van België.

‘Virtuele veiling’ van bekende moslima’s in India
In India werden op 1 januari meer dan 100 moslimvrouwen ‘online geveild’.

Islamofobe dreigpost voor moskeeën
Diverse moskeeën in Nederland ontvingen vandaag ‘kerstkaarten’ met anti-islamitische boodschappen, beledigingen en cartoons van de Profeet ﷺ.

Haat wint – Indiase moslim komiek geeft op
Stand-up comedian Munawar Faruqui kondigt aan dat hij ‘klaar’ is met alle haat en dat hij op 29-jarige leeftijd met pensioen gaat.

Digitale moslimhaat als gevolg van algoritmes?
Het toenemende gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) gaat ten koste van minderheden, legt socioloog Dino Suhonic uit in een artikel in NRC.

7 op de 10 moslims ervaart discriminatie
In de Vierde Monitor Moslimdiscriminatie wordt duidelijk dat 69% van de Nederlandse moslims in 2019 discriminatie heeft ervaren.

Frankrijk laat EU-campagne verwijderen vanwege hijab
Een online-campagne van de Europese mensenrechtenorganisatie – waarin de hijab (hoofddoek) wordt geprezen als teken van diversiteit – werd aangegrepen door de extreemrechtse tegenstanders van immigratie in aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Explosie bij islamitische salgerij Jaraya in Den Bosch
In de nacht van 26 op 27 juli heeft bij Slagerij Jaraya in Den Bosch een explosie plaatsgevonden.