Amnesty International heeft Israël beschuldigt van apartheid vanwege de behandeling van Palestijnen. Israel bestempelde het rapport vervolgens als antisemitisch.
Het bijna 300 pagina’s tellende rapport beschrijft gevallen van “onmenselijke daden van gedwongen uitzetting, administratieve detentie, marteling, onwettige moorden, ernstige verwondingen en de ontkenning van fundamentele rechten en vrijheden van de Palestijnse bevolking”.
De mensenrechtenorganisatie komt daarmee tot de conclusie dat de staat Israël de Palestijnen beschouwt en behandelt als een inferieure niet-joodse raciale groep.
“Sinds de oprichting in 1948 heeft Israël een expliciet beleid gevoerd om demografische hegemonie van de Joden tot stand te brengen en de controle over het land te maximaliseren om de Joodse Israëli’s ten goede te laten komen.”
Verschillende joodse groepen in de Verenigde Staten, waaronder de American Israel Israeli Public Affairs Committee en de Anti-Defamation League, zeggen in een gezamenlijke verklaring dat Amnesty “de antisemieten, die proberen het enige Joodse land op aarde te ondermijnen, over de hele wereld van brandstof voorziet en de apartheid in Zuid-Afrika afzwakt en bagatelliseert.”
Israël heeft vergelijkingen met Zuid-Afrika in het apartheidstijdperk altijd afgewezen.
Volgens Israël is de houding tegenover de Palestijnen het resultaat van oprechte angst en dus niet van opzettelijk of institutioneel racisme.
Op het vlak van de internationale diplomatie lijkt het benoemen van Israël als apartheidsstaat nog geen impact te hebben. Zo valt te lezen in een verklaring van de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, voorafgaand aan het lezen van het rapport: “Dit is geen taal die we hebben gebruikt en ook niet de taal die we ooit zullen gebruiken.”
Het rapport viel ook samen met de allereerste reis van een Israëlisch staatshoofd naar de Verenigde Arabische Emiraten, wat juist de kracht van Israëls diplomatie onderstreept.
Lees ook deze artikelen over Palestina

Israëlische soldaat executeert Palestijn in koele bloede
Een Israëlische soldaat heeft vrijdagmiddag in koele bloede een Palestijnse man van dichtbij doodgeschoten in de bezette stad Huwwara, op de Westelijke Jordaanoever nabij Nablus.

Australië: Jeruzalem toch geen hoofdstad Israël
De Australische regering heeft besloten om de erkenning van West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël terug te draaien.

Journaliste gedood door Israëlische bezetter
Israëlische troepen hebben journaliste Shireen Abu Akleh van Al Jazeera op de bezette Westelijke Jordaanoever doodgeschoten, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Israël verwoest huis Palestijns gezin
Israël heeft ondanks internationale kritiek afgelopen nacht een Palestijns gezin in Oost-Jeruzalem toch uit huis gezet.

Nederland beschuldigt Palestijnse organisatie van terrorisme
De Nederlandse regering is sinds 2013 hoofddonor van de in Ramallah gevestigde Union of Agricultural Work Committees (UAWC).

Palestijnse gevangene al 140 dagen in hongerstaking
Hisham Abu Hawash is een 40-jarige Palestijn uit Dura, een stad in het zuiden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Ali Express boycot Palestijnen
Palestijnen die online producten kopen bij Chinese websites, waaronder Ali Express, hebben onlangs een bericht gekregen waarin staat dat gebieden die vallen onder de Palestijnse Autoriteit geen pakketten meer zullen ontvangen vanuit China.

Israel straft Palestijnse gevangenen nu ook collectief
In verschillende Israëlische gevangenissen, waar veel Palestijnse gedetineerden worden vastgehouden, is de spanning momenteel om te snijden.

Aandacht voor Palestijnse zaak na wedstrijd in Arab Nations Cup
Aandacht voor Palestijnse zaak na wedstrijd in Arab Cup Dit weekend streden de elftallen van Marokko en Algerije tegen elkaar voor een plaats in de halve finale van de Arab Cup, een soort Champion’s League voor de Arabische wereld waarin 16 teams het tegen elkaar opnemen.

België maakt zich sterk voor etiketten op Israëlische producten
Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze week bevestigd dat België wil dat producten uit de nederzettingen worden geëtiketteerd en dat het van plan is om de controle op goederen uit Israëlische nederzettingen te versterken.