Amnesty International heeft Israël beschuldigt van apartheid vanwege de behandeling van Palestijnen. Israel bestempelde het rapport vervolgens als antisemitisch.
Het bijna 300 pagina’s tellende rapport beschrijft gevallen van “onmenselijke daden van gedwongen uitzetting, administratieve detentie, marteling, onwettige moorden, ernstige verwondingen en de ontkenning van fundamentele rechten en vrijheden van de Palestijnse bevolking”.
De mensenrechtenorganisatie komt daarmee tot de conclusie dat de staat Israël de Palestijnen beschouwt en behandelt als een inferieure niet-joodse raciale groep.
“Sinds de oprichting in 1948 heeft Israël een expliciet beleid gevoerd om demografische hegemonie van de Joden tot stand te brengen en de controle over het land te maximaliseren om de Joodse Israëli’s ten goede te laten komen.”
Verschillende joodse groepen in de Verenigde Staten, waaronder de American Israel Israeli Public Affairs Committee en de Anti-Defamation League, zeggen in een gezamenlijke verklaring dat Amnesty “de antisemieten, die proberen het enige Joodse land op aarde te ondermijnen, over de hele wereld van brandstof voorziet en de apartheid in Zuid-Afrika afzwakt en bagatelliseert.”
Israël heeft vergelijkingen met Zuid-Afrika in het apartheidstijdperk altijd afgewezen.
Volgens Israël is de houding tegenover de Palestijnen het resultaat van oprechte angst en dus niet van opzettelijk of institutioneel racisme.
Op het vlak van de internationale diplomatie lijkt het benoemen van Israël als apartheidsstaat nog geen impact te hebben. Zo valt te lezen in een verklaring van de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, voorafgaand aan het lezen van het rapport: “Dit is geen taal die we hebben gebruikt en ook niet de taal die we ooit zullen gebruiken.”
Het rapport viel ook samen met de allereerste reis van een Israëlisch staatshoofd naar de Verenigde Arabische Emiraten, wat juist de kracht van Israëls diplomatie onderstreept.
Lees ook deze artikelen over Palestina
Israëlische gevangenissen blijken martelkampen
De grootste Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem heeft in een net uitgebracht rapport het Israëlische gevangenissysteem beschreven als “een netwerk van martelkampen”.
Israël arresteert Imam Al-Aqsa-moskee
Een woordvoerder van de Israëlische politie bevestigt dat de autoriteiten Al-Aqsa-imam Sabri hebben opgepakt en zijn recente vrijdagpreek onderzoeken op mogelijke opruiing.
Zionistische extremisten demonstreren tegen arrestatie verkrachtende IDF-soldaten
Tientallen Israëlische demonstranten, waaronder extreemrechtse Knesset-leden, zijn in aanvaring gekomen met de militaire politie nadat ten minste negen soldaten, die verdacht worden van het seksueel mishandelen van een Palestijnse gevangene, gearresteerd werden voor verhoor in de Sde Teiman-gevangenis in Zuid-Israël.
Drone-aanval nabij Amerikaans Consulaat Tel Aviv
Een explosie nabij het Amerikaanse consulaat in Tel Aviv heeft vrijdagochtend vroeg minstens één persoon het leven gekost, zo melden Israëlische autoriteiten.
Grootste annexatie ooit door Israël op Westelijke Jordaanoever
De Israëlische regering heeft de kolonisatie van het grootste stuk land op de Westelijke Jordaanoever ooit onlangs goedgekeurd, zo meldt de organisatie Peace Now.
Premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet Israël
Premier Benjamin Netanyahu heeft besloten het oorlogskabinet van Israël te ontbinden, aldus The Jerusalem Post.
40.000 moslims vieren Eid in de Al-Aqsa-moskee, helft aantal 2023
Ruim 40.
Zelfmoord Israëlische soldaat na bevel te vechten in Gaza
Een Israëlische soldaat heeft zelfmoord gepleegd nadat hij het bevel had gekregen om terug te keren naar het front in de Gazastrook.
Duizenden Palestijnen gevangen zonder proces
Sinds afgelopen oktober zijn er 8.
Bokskampioen Mayweather blijkt zionistPalestina
Floyd Mayweather Junior, de ongeslagen en vijfvoudig Amerikaans bokskampioen, bracht afgelopen dinsdag een bezoek aan de zionistische staat Israël.