Imam

Gebiedsverbod imam Fawaz Jneid in 2019 onterecht

Redactie
2 februari 2022 om 16:49
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: IslamOmroep

Imam Fawaz Jneid was imam van de moskee as-Soennah in Den Haag, tot de moskee hem in 2012 schorste.

In augustus 2017 kreeg de imam een gebiedsverbod voor de Haagse wijken Transvaal en Schilderswijk. Dat gebeurde na gebedsdiensten in een boekwinkel in Transvaal. Het gebiedsverbod gold aanvankelijk voor zes maanden en is sindsdien meerdere keren verlengd, onder meer in augustus 2018 en in februari en augustus 2019. Over deze drie verlengingen sprak de Raad van State zich op 2 februari uit.

De verlengingen uit augustus 2018 en februari 2019 zijn volgens de Raad van State terecht.

Jneid was toen “nog altijd actief bezig met het verspreiden van zijn gedachtegoed” en “richtte zich nog altijd op een publiek in de Schilderswijk en Transvaal.”

Tientallen mensen uit die wijken hadden zich aangesloten bij jihadistische groepen in onder meer Syrië. Door de aanwezigheid van Jneid en de terugkeerders mocht de minister “vrezen dat andere personen in deze wijken zouden radicaliseren en de conclusie zouden trekken dat zij de gewapende strijd moesten aangaan”.

Bij het besluit voor de verlenging van het gebiedsverbod in augustus 2019 heeft de minister van Justitie en Veiligheid niet aangetoond dat Jneid zich “nog altijd richtte op publiek in de Schilderswijk en Transvaal”, oordeelt de Raad van State. Bovendien heeft de minister niet duidelijk gemaakt waarom er toen “een reëel risico” zou zijn dat buurtbewoners door de aanwezigheid van Jneid de gewapende strijd zouden kunnen aangaan.

Jneid heeft op dit moment geen gebiedsverbod meer en mag weer in Transvaal en de Schilderswijk komen.

Op dit moment vecht hij het oorspronkelijke gebiedsverbod in mei 2018 aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.


Colofon © 2024