Palestina

Israël verwoest huis Palestijns gezin

Redactie
20 januari 2022 om 16:02
Leestijd 2 minuten
Foto: Ammar Awad

Israël heeft ondanks internationale kritiek afgelopen nacht een Palestijns gezin in Oost-Jeruzalem toch uit huis gezet.

De zaak kreeg deze week veel aandacht nadat een van de bewoners van de woning had gedreigd zichzelf en het pand in brand te steken uit protest tegen de ontruiming.

Afgelopen maandag was Israël ook al van plan het huis te ontruimen. Daar kwam veel kritiek op vanuit Europa en ook de Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv noemde de uitzetting strijdig met het internationale recht. Uiteindelijk ging de huisuitzetting niet door.

Volgens ooggetuigen is het huis midden in de  nacht ontruimd en daarna meteen afgebroken. Israël zegt op de plek van het huis een school te willen bouwen. De familie die in het huis woonde, zegt de woning al tientallen jaren geleden gekocht te hebben. Volgens Israël is de grond van de gemeente Jeruzalem. Die zegt op het terrein een school voor speciaal onderwijs te willen bouwen, bedoeld voor Palestijnse inwoners van de stad. Een Israëlische rechtbank oordeelde vorig jaar in het voordeel van de gemeente en gaf toestemming voor de ontruiming.

Het conflict over deze woning in de wijk Sheikh Jarrah raakt een gevoelige snaar, omdat vorig jaar in dezelfde wijk de voorgenomen uitzetting van Palestijnen mede tot een kortdurende oorlog leidde tussen Israël en Palestina.

De wijk geldt voor veel Palestijnen als een symbool voor wat zij zien als pogingen van Israël om hen de stad uit te drijven. Vele honderden Palestijnen dreigen uit huis gezet te worden in Oost-Jeruzalem, het deel van de stad dat Israël veroverde in 1967 en sindsdien bezet houdt.

 


Lees ook deze artikelen over Palestina

Cijfers Gaza: Toenemend onrecht, ongekend leed
Cijfers Gaza: Toenemend onrecht, ongekend leed

Gaza blijft geconfronteerd worden met een onophoudelijke onrecht terwijl het conflict escaleert, waarbij niemand gespaard blijft van de verwoestende aanvallen.

 6 december 2023
Arabische landen veroordelen Wilders’  pleidooi Palestijnen naar Jordanië te verdrijven
Arabische landen veroordelen Wilders’ pleidooi Palestijnen naar Jordanië te verdrijven

Jordanië, de Palestijnse Autoriteit, Jemen, Bahrein, de VAE en de Arabische Liga veroordelen de uitspraken van Geert Wilders over het uitzetten van Palestijnen naar Jordanië.

 26 november 2023
Zuid-Afrika verbreekt diplomatieke banden met Israël
Zuid-Afrika verbreekt diplomatieke banden met Israël

Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft in meerderheid gestemd voor de sluiting van de Israëlische ambassade.

 22 november 2023
Kieswijzer belicht politieke standpunten over Israël/Palestina
Kieswijzer belicht politieke standpunten over Israël/Palestina

Met de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november in aantocht, heeft The Rights Forum een gedetailleerde Kieswijzer gepresenteerd die de verschillende standpunten van Nederlandse politieke partijen met betrekking tot de kwestie Israël/Palestina in kaart brengt.

 20 november 2023
Experts VN: Gaza is beginnende genocide
Experts VN: Gaza is beginnende genocide

Experts van de Verenigde Naties hebben hun grote zorgen geuit over de militaire acties van Israël jegens de Palestijnse bevolking en wijzen op mogelijk ernstige schendingen van het internationaal recht.

 16 november 2023
Vernietigende kritiek op Nederlands beleid Israël
Vernietigende kritiek op Nederlands beleid Israël

De humanitaire crisis in Gaza neemt ongekende vormen aan terwijl de Palestijnse burgerbevolking extreem lijdt onder de Israëlische blokkade.

 
Gezondheidszorg Gaza volledig ingestort door Israëlische aanvallen ziekenhuizen
Gezondheidszorg Gaza volledig ingestort door Israëlische aanvallen ziekenhuizen

De medische crisis in Gaza intensiveert nu het Ministerie van Gezondheid rapporteert dat het aantal buiten dienst gestelde ziekenhuizen is gestegen tot 20 als gevolg van de Israëlische aanvallen.

 13 november 2023
Israëlische tank rijdt opzettelijk over Palestijn
Israëlische tank rijdt opzettelijk over Palestijn

Het Observatorium voor Mensenrechten in het Middellandse Zeegebied heeft zijn afschuw en verbijstering geuit na ontvangst van een video waarin een Israëlisch militair voertuig opzettelijk een Palestijns lichaam in burgerkleding verplettert tijdens zijn poging om te vluchten in de Gazastrook.

 
Israël pleegt massamoord op aanwezigen ziekenhuis
Israël pleegt massamoord op aanwezigen ziekenhuis

Het leger van de apartheidsstaat Israël (IDF) heeft genadeloos het al-Shifa Medical Complex gebombardeerd.

 11 november 2023
Vicepremier België pleit voor sancties tegen Israël
Vicepremier België pleit voor sancties tegen Israël

Vicepremier Petra De Sutter heeft aangedrongen op het opleggen van sancties tegen Israël vanwege, wat zij noemt, een onmenselijke bommenregen in de regio.

 

Colofon © 2023