Erfgoed

De vergeten verhalen van gastarbeiders

Redactie
9 januari 2022 om 21:31
Leestijd 3 minuten
Array
Foto: Pix4Profs / Jan Stads

Ze zijn al bijna zestig jaar onderdeel van de geschiedenis van vele steden, en toch is er maar weinig over de komst van gastarbeiders te vinden in de erfgoedcollecties van Nederland.

De Brabantse ​Halima el Hajoui-Özen wil daar graag verandering in brengen. Samen met Petra Robben van Stadsmuseum Tilburg ging Özen op zoek naar een manier om de verhalen uit die tijd te vereeuwigen.

Nu een groot deel van de eerste generatie gastarbeiders de tachtig is gepasseerd, of het leven inmiddels heeft gelaten, dreigen hun verhalen verloren te gaan.

Ze begon met het interviewen van mensen over hun herinneringen aan die jaren: “Die verhalen maken we online zichtbaar op de website geheugenvantilburg.nl. Daarnaast hebben we de Verhalenkamer ontwikkeld, een Ode aan de gastarbeider in de vorm van een tentoonstelling. Een ruimte die is ingericht als huiskamer uit dat tijdperk, met foto’s, filmpjes en geluidsfragmenten. Toen ik in het archief op zoek ging naar wat er aan geschiedenis bewaard was uit die tijd, kwamen er twee flinterdunne mapjes tevoorschijn”, zegt Özen.

Colofon © 2024