Palestina

Nederland beschuldigt Palestijnse organisatie van terrorisme

Redactie
7 januari 2022 om 23:34
Leestijd 3 minuten
Foto: AA.com

De Nederlandse regering is sinds 2013 hoofddonor van de in Ramallah gevestigde Union of Agricultural Work Committees (UAWC).

Nu deze Palestijnse maatschappelijke organisatie sinds oktober 2021 door Israël als “terroristische groepering” is aangemerkt en verboden, heeft de regering gezegd dat ze het UAWC niet langer zal financieren.

“Het werk van UAWC is in de afgelopen decennia van vitaal belang geweest om Palestijnse boeren te ondersteunen in de meest kwetsbare posities, die het slachtoffer zijn van verschrikkelijk kolonistengeweld en illegale landroof”, aldus Ryvka Barnard van de in Engeland gevestigde Palestine Solidarity Campaigns. Zij merkt ook nog op dat de UAWC “deel uitmaakt van een krachtige beweging voor voedselsoevereiniteit in Palestina en internationaal. Dit zijn de mensen die we zouden moeten steunen, nu meer dan ooit, en in plaats daarvan worden ze aangevallen.”

De Israëlische regering beweert dat het UAWC zou zijn aangesloten bij de gewapende vleugel van de PFLP (het linkse Volksfront voor de Bevrijding van Palestina), maar heeft geen bewijs  geleverd om haar beweringen te staven en de  internationale gemeenschap en mensenrechtenorganisaties noemt de veroordeling daarom “ongerechtvaardigd” en “ongegrond”.

Het besluit van de Nederlandse regering om UAWC niet meer te steunen, volgde op een schorsing van 18 maanden van de financiering van de UAWC. In juli besloot het Nederlandse ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking om onafhankelijk onderzoek laten doen naar twee Palestijnse medewerkers van het UAWC, die door Israël ervan beschuldigd werden verantwoordelijk te zijn voor een bermbomaanslag in augustus 2019 waarbij een 17-jarig Israëlisch meisje om het leven kwam.

Tijdens het onderzoek werden er geen bewijzen gevonden van financiële stromen tussen de UAWC en de PFLP en er werd ook geen bewijs gevonden dat staf of bestuursleden van het UAWC hun posities in de organisatie hebben gebruikt om gewapende aanvallen te organiseren.

Het UAWC noemt het “schokkend en zeer verontrustend”  dat de beslissing van de Nederlandse regering  is gebaseerd was op een aantal “individuele banden” en vermeende connecties die in het onafhankelijk onderzoek zijn genoemd.

Zij zien dat deze Israëlische tactiek van het aanvallen van Palestijnse NGO’s de internationale aandacht afleidt van Israëls diefstal en confiscatie van meer Palestijns land en de brute onderdrukking van het Palestijnse volk dat onder militaire bezetting leeft.

UAWC is een van de vele tientallen Palestijnse organisaties, waaronder ook liefdadigheidsinstellingen en media, die het label terroristisch krijgt opgeplakt. Israël gebruikt dit vervolgens om hun kantoren te overvallen en te laten sluiten, mensen te arresteren en opsluiten voor het bekritiseren van de Israëlische bezetting. Een bezetting die volgens het internationaal recht als illegaal wordt beschouwd.


Lees ook deze artikelen over Palestina

Israëlische soldaat executeert Palestijn in koele bloede
Israëlische soldaat executeert Palestijn in koele bloede

Een Israëlische soldaat heeft vrijdagmiddag in koele bloede een Palestijnse man van dichtbij doodgeschoten in de bezette stad Huwwara, op de Westelijke Jordaanoever nabij Nablus.

 4 december 2022
Australië: Jeruzalem toch geen hoofdstad Israël
Australië: Jeruzalem toch geen hoofdstad Israël

De Australische regering heeft besloten om de erkenning van West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël terug te draaien.

 19 oktober 2022
Journaliste gedood door Israëlische bezetter
Journaliste gedood door Israëlische bezetter

Israëlische troepen hebben journaliste Shireen Abu Akleh van Al Jazeera op de bezette Westelijke Jordaanoever doodgeschoten, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

 11 mei 2022
Ook Amnesty International beschuldigt Israël van apartheid
Ook Amnesty International beschuldigt Israël van apartheid

Amnesty International heeft Israël beschuldigt van apartheid vanwege de behandeling van Palestijnen.

 8 februari 2022
Israël verwoest huis Palestijns gezin
Israël verwoest huis Palestijns gezin

Israël heeft ondanks internationale kritiek afgelopen nacht een Palestijns gezin in Oost-Jeruzalem toch uit huis gezet.

 20 januari 2022
Palestijnse gevangene al 140 dagen in hongerstaking
Palestijnse gevangene al 140 dagen in hongerstaking

Hisham Abu Hawash is een 40-jarige Palestijn uit Dura, een stad in het zuiden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

 4 januari 2022
Ali Express boycot Palestijnen
Ali Express boycot Palestijnen

Palestijnen die online producten kopen bij Chinese websites, waaronder Ali Express, hebben onlangs een bericht gekregen waarin staat dat gebieden die vallen onder de Palestijnse Autoriteit geen pakketten meer zullen ontvangen vanuit China.

 30 december 2021
Israel straft Palestijnse gevangenen nu ook collectief
Israel straft Palestijnse gevangenen nu ook collectief

In verschillende Israëlische gevangenissen, waar veel Palestijnse gedetineerden worden vastgehouden, is de spanning momenteel om te snijden.

 
Aandacht voor Palestijnse zaak na wedstrijd in Arab Nations Cup
Aandacht voor Palestijnse zaak na wedstrijd in Arab Nations Cup

Aandacht voor Palestijnse zaak na wedstrijd in Arab Cup Dit weekend streden de elftallen van Marokko en Algerije tegen elkaar voor een plaats in de halve finale van de Arab Cup, een soort Champion’s League voor de Arabische wereld waarin 16 teams het tegen elkaar opnemen.

 12 december 2021
België maakt zich sterk voor etiketten op Israëlische producten
België maakt zich sterk voor etiketten op Israëlische producten

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze week bevestigd dat België wil dat producten uit de nederzettingen worden geëtiketteerd en dat het van plan is om de controle op goederen uit Israëlische nederzettingen te versterken.

 26 november 2021

Colofon © 2023