Palestina

Nederland beschuldigt Palestijnse organisatie van terrorisme

Redactie
7 januari 2022 om 23:34
Leestijd 3 minuten
Array
Foto: AA.com

De Nederlandse regering is sinds 2013 hoofddonor van de in Ramallah gevestigde Union of Agricultural Work Committees (UAWC).

Nu deze Palestijnse maatschappelijke organisatie sinds oktober 2021 door Israël als “terroristische groepering” is aangemerkt en verboden, heeft de regering gezegd dat ze het UAWC niet langer zal financieren.

“Het werk van UAWC is in de afgelopen decennia van vitaal belang geweest om Palestijnse boeren te ondersteunen in de meest kwetsbare posities, die het slachtoffer zijn van verschrikkelijk kolonistengeweld en illegale landroof”, aldus Ryvka Barnard van de in Engeland gevestigde Palestine Solidarity Campaigns. Zij merkt ook nog op dat de UAWC “deel uitmaakt van een krachtige beweging voor voedselsoevereiniteit in Palestina en internationaal. Dit zijn de mensen die we zouden moeten steunen, nu meer dan ooit, en in plaats daarvan worden ze aangevallen.”

De Israëlische regering beweert dat het UAWC zou zijn aangesloten bij de gewapende vleugel van de PFLP (het linkse Volksfront voor de Bevrijding van Palestina), maar heeft geen bewijs  geleverd om haar beweringen te staven en de  internationale gemeenschap en mensenrechtenorganisaties noemt de veroordeling daarom “ongerechtvaardigd” en “ongegrond”.

Het besluit van de Nederlandse regering om UAWC niet meer te steunen, volgde op een schorsing van 18 maanden van de financiering van de UAWC. In juli besloot het Nederlandse ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking om onafhankelijk onderzoek laten doen naar twee Palestijnse medewerkers van het UAWC, die door Israël ervan beschuldigd werden verantwoordelijk te zijn voor een bermbomaanslag in augustus 2019 waarbij een 17-jarig Israëlisch meisje om het leven kwam.

Tijdens het onderzoek werden er geen bewijzen gevonden van financiële stromen tussen de UAWC en de PFLP en er werd ook geen bewijs gevonden dat staf of bestuursleden van het UAWC hun posities in de organisatie hebben gebruikt om gewapende aanvallen te organiseren.

Het UAWC noemt het “schokkend en zeer verontrustend”  dat de beslissing van de Nederlandse regering  is gebaseerd was op een aantal “individuele banden” en vermeende connecties die in het onafhankelijk onderzoek zijn genoemd.

Zij zien dat deze Israëlische tactiek van het aanvallen van Palestijnse NGO’s de internationale aandacht afleidt van Israëls diefstal en confiscatie van meer Palestijns land en de brute onderdrukking van het Palestijnse volk dat onder militaire bezetting leeft.

UAWC is een van de vele tientallen Palestijnse organisaties, waaronder ook liefdadigheidsinstellingen en media, die het label terroristisch krijgt opgeplakt. Israël gebruikt dit vervolgens om hun kantoren te overvallen en te laten sluiten, mensen te arresteren en opsluiten voor het bekritiseren van de Israëlische bezetting. Een bezetting die volgens het internationaal recht als illegaal wordt beschouwd.


Lees ook deze artikelen over Palestina

Premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet Israël
Premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet Israël

Premier Benjamin Netanyahu heeft besloten het oorlogskabinet van Israël te ontbinden, aldus The Jerusalem Post.

 17 juni 2024
40.000 moslims vieren Eid in de Al-Aqsa-moskee, helft aantal 2023
40.000 moslims vieren Eid in de Al-Aqsa-moskee, helft aantal 2023

Ruim 40.

 16 juni 2024
Zelfmoord Israëlische soldaat na bevel te vechten in Gaza
Zelfmoord Israëlische soldaat na bevel te vechten in Gaza

Een Israëlische soldaat heeft zelfmoord gepleegd nadat hij het bevel had gekregen om terug te keren naar het front in de Gazastrook.

 9 juni 2024
Duizenden Palestijnen gevangen zonder proces
Duizenden Palestijnen gevangen zonder proces

Sinds afgelopen oktober zijn er 8.

 19 mei 2024
Bokskampioen Mayweather blijkt zionistPalestina
Bokskampioen Mayweather blijkt zionistPalestina

Floyd Mayweather Junior, de ongeslagen en vijfvoudig Amerikaans bokskampioen, bracht afgelopen dinsdag een bezoek aan de zionistische staat Israël.

 13 maart 2024
Amerika blokkeert weer VN-resolutie Gaza
Amerika blokkeert weer VN-resolutie Gaza

De Verenigde Staten hebben opnieuw een resolutie van de VN-Veiligheidsraad afgewezen die opriep tot een staakt-het-vuren in Gaza.

 20 februari 2024
Israel ‘tegen’ Tweestatenoplossing
Israel ‘tegen’ Tweestatenoplossing

Israël zal zich krachtig verzetten tegen het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat, aldus een recente verklaring van de zionistische regering.

 18 februari 2024
Gaza grotendeels vernietigd
Gaza grotendeels vernietigd

Volgens een analyse van de City University of New York en de Oregon State University is inmiddels meer dan de helft van de gebouwen in Gaza verwoest of beschadigd door het zionistische geweld.

 1 februari 2024
Ook Indonesië sleept Israël voor Internationale rechtbank
Ook Indonesië sleept Israël voor Internationale rechtbank

Indonesië is momenteel bezig voorbereidingen te treffen om, in navolging van Zuid-Afrika, een klacht tegen Israël in te dienen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ).

 20 januari 2024
Lobbyclub CIDI biedt gratis Israël-lessen aan
Lobbyclub CIDI biedt gratis Israël-lessen aan

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), een lobbygroep die zich inzet voor de belangen van de Joodse gemeenschap en de Israëlische zaak, gaat zich richten op studenten.

 9 januari 2024

Colofon © 2024