Palestina

Nederland beschuldigt Palestijnse organisatie van terrorisme

Redactie
7 januari 2022 om 23:34
Leestijd 3 minuten
Foto: AA.com

De Nederlandse regering is sinds 2013 hoofddonor van de in Ramallah gevestigde Union of Agricultural Work Committees (UAWC).

Nu deze Palestijnse maatschappelijke organisatie sinds oktober 2021 door Israël als “terroristische groepering” is aangemerkt en verboden, heeft de regering gezegd dat ze het UAWC niet langer zal financieren.

“Het werk van UAWC is in de afgelopen decennia van vitaal belang geweest om Palestijnse boeren te ondersteunen in de meest kwetsbare posities, die het slachtoffer zijn van verschrikkelijk kolonistengeweld en illegale landroof”, aldus Ryvka Barnard van de in Engeland gevestigde Palestine Solidarity Campaigns. Zij merkt ook nog op dat de UAWC “deel uitmaakt van een krachtige beweging voor voedselsoevereiniteit in Palestina en internationaal. Dit zijn de mensen die we zouden moeten steunen, nu meer dan ooit, en in plaats daarvan worden ze aangevallen.”

De Israëlische regering beweert dat het UAWC zou zijn aangesloten bij de gewapende vleugel van de PFLP (het linkse Volksfront voor de Bevrijding van Palestina), maar heeft geen bewijs  geleverd om haar beweringen te staven en de  internationale gemeenschap en mensenrechtenorganisaties noemt de veroordeling daarom “ongerechtvaardigd” en “ongegrond”.

Het besluit van de Nederlandse regering om UAWC niet meer te steunen, volgde op een schorsing van 18 maanden van de financiering van de UAWC. In juli besloot het Nederlandse ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking om onafhankelijk onderzoek laten doen naar twee Palestijnse medewerkers van het UAWC, die door Israël ervan beschuldigd werden verantwoordelijk te zijn voor een bermbomaanslag in augustus 2019 waarbij een 17-jarig Israëlisch meisje om het leven kwam.

Tijdens het onderzoek werden er geen bewijzen gevonden van financiële stromen tussen de UAWC en de PFLP en er werd ook geen bewijs gevonden dat staf of bestuursleden van het UAWC hun posities in de organisatie hebben gebruikt om gewapende aanvallen te organiseren.

Het UAWC noemt het “schokkend en zeer verontrustend”  dat de beslissing van de Nederlandse regering  is gebaseerd was op een aantal “individuele banden” en vermeende connecties die in het onafhankelijk onderzoek zijn genoemd.

Zij zien dat deze Israëlische tactiek van het aanvallen van Palestijnse NGO’s de internationale aandacht afleidt van Israëls diefstal en confiscatie van meer Palestijns land en de brute onderdrukking van het Palestijnse volk dat onder militaire bezetting leeft.

UAWC is een van de vele tientallen Palestijnse organisaties, waaronder ook liefdadigheidsinstellingen en media, die het label terroristisch krijgt opgeplakt. Israël gebruikt dit vervolgens om hun kantoren te overvallen en te laten sluiten, mensen te arresteren en opsluiten voor het bekritiseren van de Israëlische bezetting. Een bezetting die volgens het internationaal recht als illegaal wordt beschouwd.


Lees ook deze artikelen over Palestina

Kolonisten dringen Al-Aqsa binnen met hulp Israëlische politie
Kolonisten dringen Al-Aqsa binnen met hulp Israëlische politie

Extremistische kolonisten zijn donderdagochtend vroeg de Al-Aqsamoskee binnengedrongen, onder bescherming van de Israëlische bezettingsmacht.

 17 juni 2023
Mexico erkent Palestina
Mexico erkent Palestina

De Palestijnse “delegatie”, zoals de diplomatenpost in Mexico momenteel wordt geclassificeerd, zal worden opgewaardeerd naar een volwaardige ambassade.

 5 juni 2023
Extremistische minister Israël bezoekt opnieuw Tempelberg
Extremistische minister Israël bezoekt opnieuw Tempelberg

De extremistische Israëlische minister Ben-Gvir heeft opnieuw een bezoek gebracht aan de Tempelberg in Jeruzalem, in een tijd van verhoogde spanningen met de Palestijnen.

 25 mei 2023
Palestina vandaag 75 jaar bezet
Palestina vandaag 75 jaar bezet

Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Palestina onder bezetting van de zionistische entiteit kwam te staan.

 14 mei 2023
Israëlische bezettingsmoorden gaan door
Israëlische bezettingsmoorden gaan door

In twee dagen tijd zijn maar liefst 21 Palestijnen gedood bij militaire aanvallen door de Israëlische luchtmacht.

 11 mei 2023
Palestijn sterft na hongerstaking in Israëlische gevangenis
Palestijn sterft na hongerstaking in Israëlische gevangenis

Een Palestijnse gevangene die vastzat in een Israëlische cel is overleden na een hongerstaking van drie maanden.

 2 mei 2023
Kwart miljoen moslims naar khutbah Al-Aqsa
Kwart miljoen moslims naar khutbah Al-Aqsa

Meer dan 250.

 17 april 2023
Israël doodt 10 Palestijnen bij inval in Palestina
Israël doodt 10 Palestijnen bij inval in Palestina

Het Israëlische leger is vandaag Nablus (bezet Palestijns gebied) binnengevallen en heeft daarbij minstens 10 Palestijnen gedood.

 22 februari 2023
Israëlische soldaat executeert Palestijn in koele bloede
Israëlische soldaat executeert Palestijn in koele bloede

Een Israëlische soldaat heeft vrijdagmiddag in koele bloede een Palestijnse man van dichtbij doodgeschoten in de bezette stad Huwwara, op de Westelijke Jordaanoever nabij Nablus.

 4 december 2022
Australië: Jeruzalem toch geen hoofdstad Israël
Australië: Jeruzalem toch geen hoofdstad Israël

De Australische regering heeft besloten om de erkenning van West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël terug te draaien.

 19 oktober 2022

Colofon © 2023