hypotheek

Waarom veel moslims geen huis kopen

Redactie
6 januari 2022 om 13:50
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: Freepik

NRC besteedde afgelopen week aandacht aan het fenomeen halalhypotheek. Dit was naar aanleiding van de verkenning die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft laten uitvoeren naar de financiële kwetsbaarheid van Nederlanders met een migratieachtergrond.

Uit het rapport werd duidelijk dat voor Nederlandse moslims het betalen van hypotheekrente een ‘drempel’ vormt vanuit religieus oogpunt. Zij kopen om die reden ook geen huis, terwijl die wens bij de tweede en derde generatie-moslims er zeker wel is. Want zij zijn hier geboren en getogen en willen ook graag bezit opbouwen.

De verwachting is dat de vraag naar halalhypotheken zal toenemen en er uiteindelijk wel een Nederlandse bank de stap zal laten maken.

Dat dat tot nu toe nog niet is gebeurd, heeft vooral praktische redenen. De belangrijkste is dat je als huiseigenaar met een halalhypotheek geen gebruik kan maken van de hypotheekrente-aftrek. Ook voor de banken is het een grote – en bedrijfsmatig gezien nu blijkbaar nog te onzekere – stap. Bij een halalhypotheek worden zij namelijk koper en eigenaar van de panden en dat vraagt een hele andere administratie. Tot slot is een halalhypotheek in Nederland duurder omdat je twee keer overdrachtsbelasting betaald; de eerste keer als de bank het pand koopt, de tweede keer bij de doorverkoop aan de klant.

In veel van onze buurlanden wordt de halalhypotheek al wel aangeboden.

In Engeland zijn daarvoor de fiscale regels voor de overdrachtbelasting aangepast en hoeft er maar één keer overdrachtsbelasting te worden betaald. In Duitsland hebben ze geen hypotheekrente-aftrek en speelt dat probleem dus niet.

Colofon © 2024