Hisham Abu Hawash is een 40-jarige Palestijn uit Dura, een stad in het zuiden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Hij zit sinds oktober 2020 in administratieve detentie in een Israëlische gevangenis.
Dit betekent dat hij al ruim een jaar gevangen wordt gehouden terwijl hij nooit formeel van een misdrijf werd beschuldigd.
Om te protesteren tegen deze oneerlijke en onterechte gevangenschap is hij nu al meer dan 140 dagen in hongerstaking.
Het systeem van administratieve detentie – in Nederland alleen ingezet in de vorm van voorarrest – wordt door mensenrechtenorganisaties omschreven als het arresteren en zonder proces vasthouden van personen door de staat. Het wordt meestal ingezet als middel om (vermeend) terrorisme te bestrijden, illegale immigratie te controleren of een heersend regime te beschermen.
De gezondheidstoestand van de hongerstakende Hawash verslechtert snel. Het lijkt erop dat Abu Hawash opzettelijk uitgeput wordt door hem van zijn gevangenisziekenhuis naar een burgerziekenhuis over te brengen voor behandeling. Met als doel hem uit te putten en hem te ontmoedigen zijn hongerstaking voort te zetten.
De Israëliërs hebben sinds zijn arrestatie drie administratieve detentiebevelen tegen Hawash uitgevaardigd, waarvan één op de 70e dag van zijn hongerstaking.
Zijn familie zegt dat ze bezorgd zijn over zijn leven, maar ook dat de strijd om zijn vrijheid er een werd van het breken van zijn wil om individuele hongerstakingen te stoppen, “zelfs als het ten koste gaat van Hishams leven.”
Lees ook deze artikelen over Palestina

Journaliste gedood door Israëlische bezetter
Israëlische troepen hebben journaliste Shireen Abu Akleh van Al Jazeera op de bezette Westelijke Jordaanoever doodgeschoten, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Ook Amnesty International beschuldigt Israël van apartheid
Amnesty International heeft Israël beschuldigt van apartheid vanwege de behandeling van Palestijnen.

Israël verwoest huis Palestijns gezin
Israël heeft ondanks internationale kritiek afgelopen nacht een Palestijns gezin in Oost-Jeruzalem toch uit huis gezet.

Nederland beschuldigt Palestijnse organisatie van terrorisme
De Nederlandse regering is sinds 2013 hoofddonor van de in Ramallah gevestigde Union of Agricultural Work Committees (UAWC).

Ali Express boycot Palestijnen
Palestijnen die online producten kopen bij Chinese websites, waaronder Ali Express, hebben onlangs een bericht gekregen waarin staat dat gebieden die vallen onder de Palestijnse Autoriteit geen pakketten meer zullen ontvangen vanuit China.

Israel straft Palestijnse gevangenen nu ook collectief
In verschillende Israëlische gevangenissen, waar veel Palestijnse gedetineerden worden vastgehouden, is de spanning momenteel om te snijden.

Aandacht voor Palestijnse zaak na wedstrijd in Arab Nations Cup
Aandacht voor Palestijnse zaak na wedstrijd in Arab Cup Dit weekend streden de elftallen van Marokko en Algerije tegen elkaar voor een plaats in de halve finale van de Arab Cup, een soort Champion’s League voor de Arabische wereld waarin 16 teams het tegen elkaar opnemen.

België maakt zich sterk voor etiketten op Israëlische producten
Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze week bevestigd dat België wil dat producten uit de nederzettingen worden geëtiketteerd en dat het van plan is om de controle op goederen uit Israëlische nederzettingen te versterken.

Ruim 100 Hollywoodsterren veroordelen Israël
Meer dan 100 beroemdheden hebben een open brief ondertekend waarin kritiek wordt geuit op Israël omdat het vorige maand zes Palestijnse mensenrechtengroeperingen als “terreurorganisaties” heeft bestempeld.

Maleisië weigert toegang Israëlische squash-spelers
De Maleisische autoriteiten hebben Israëlische spelers geweigerd hun grondgebied te betreden om deel te nemen aan de Squash Wereldkampioenschappen die op 7 december van start gaan.