In India werden op 1 januari meer dan 100 moslimvrouwen ‘online geveild’. Op de veilings-app stonden zij als ‘Bulli Bai’ van de dag.
Hoewel er geen echte verkoop bij betrokken was, was de online-app duidelijk gemaakt om maatschappelijk actieve moslimvrouwen te vernederen. Onder hen de echtgenote van een zittende rechter van het Hooggerechtshof, meerdere journalisten, activisten en de prominente actrice Shabana Azami. Zelfs Fatima Nafees, de 65-jarige moeder van de verdwenen studente Najeeb Ahmed, en de Pakistaanse Nobelprijswinnaar Malala Yousafzai werden niet gespaard door de app-bedenkers.
Afgelopen juli was er een soortgelijke actie, met ‘Sulli-deals’ waarbij bijna 80 moslimvrouwen ’te koop werden aangeboden’. Zowel ‘bulli’ als ‘sulli’ zijn denigrerende woorden die worden gebruikt voor moslimvrouwen in lokale straattaal.
Een van de vrouwen vertelt: “Toen ik mijn foto zag, kreeg ik een brok in mijn keel, kippenvel op mijn armen en was ik verdoofd. Het was schokkend en vernederend.”
Journaliste Ismat Ara diende zaterdag meteen een klacht in bij de politie van Delhi voor het “op sociale media lastigvallen en beledigen van moslimvrouwen, met behulp van vervalste foto’s in een onaanvaardbare en onzedelijke context.”
Ook in Mumbai werd een soortgelijke aanklacht ingediend. Volgens de aanklaagsters daar reagerden Twitter, GitHub en webhostingbedrijf Go-Daddy niet op het verzoek van de politie om gegevens vrij te geven.
Ara vind het triest om te zien hoe de haatzaaiers hun werk kunnen doen.
“De vrouwen die het doelwit zijn, zijn vrouwen die moslimzaken aankaarten op sociale media. Het doel is duidelijk om hen de mond te snoeren.”
Een andere getroffen journaliste vind het bijzonder alarmerend: “Dit zal alleen maar zorgen dat vaker aan vrouwen gevraagd zal worden om hun foto’s van sociale media te verwijderen en zich te verstoppen. Na dergelijke pogingen om moslimvrouwen lastig te vallen, zal het voor veel vrouwen moeilijk zijn om een standpunt in te nemen.”
Rana Ayyub, een in Mumbai gevestigde columnist van The Washington Post, voegt daar nog aan toe: “Acties als ‘Bulli Bai’ brengen haatmisdrijven in India naar een gevaarlijk niveau, waarbij moslimvrouwen virtueel worden verkracht en de seksisten vrij spel krijgen.”
Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Aanslag verijdeld in een moskee in Canada
Op zaterdagochtend 19 maart viel een persoon tijdens het ochtendgebed (fajr) een moskee in Mississauga – een voorstad van Toronto in Canada – binnen, bewapend met een bijl, verschillende scherpe messen en pepper spray.

7 politieke partijen in Amsterdam tekenen akkoord voor actieve aanpak moslimhaat
Moslimorganisaties in Amsterdam hebben de handen ineen geslagen en samen een Islamitisch Akkoord opgesteld.

Video – Moslima belaagd door hindoe-nationalisten
De situatie in India is één stap verwijderd van een totale genocide.

Imam grootste moskee in België wordt het land uitgezet
Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft in oktober vorig jaar het verblijfsrecht ingetrokken van Mohamed Toujgani, hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek, de grootste moskee van België.

Islamofobe dreigpost voor moskeeën
Diverse moskeeën in Nederland ontvingen vandaag ‘kerstkaarten’ met anti-islamitische boodschappen, beledigingen en cartoons van de Profeet ﷺ.

Haat wint – Indiase moslim komiek geeft op
Stand-up comedian Munawar Faruqui kondigt aan dat hij ‘klaar’ is met alle haat en dat hij op 29-jarige leeftijd met pensioen gaat.

Digitale moslimhaat als gevolg van algoritmes?
Het toenemende gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) gaat ten koste van minderheden, legt socioloog Dino Suhonic uit in een artikel in NRC.

7 op de 10 moslims ervaart discriminatie
In de Vierde Monitor Moslimdiscriminatie wordt duidelijk dat 69% van de Nederlandse moslims in 2019 discriminatie heeft ervaren.

Frankrijk laat EU-campagne verwijderen vanwege hijab
Een online-campagne van de Europese mensenrechtenorganisatie – waarin de hijab (hoofddoek) wordt geprezen als teken van diversiteit – werd aangegrepen door de extreemrechtse tegenstanders van immigratie in aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Explosie bij islamitische salgerij Jaraya in Den Bosch
In de nacht van 26 op 27 juli heeft bij Slagerij Jaraya in Den Bosch een explosie plaatsgevonden.