Islamofobie

‘Virtuele veiling’ van bekende moslima’s in India

Redactie
3 januari 2022 om 16:14
Leestijd 2 minuten
Foto: CNN

In India werden op 1 januari meer dan 100 moslimvrouwen ‘online geveild’. Op de veilings-app stonden zij als ‘Bulli Bai’ van de dag.

Hoewel er geen echte verkoop bij betrokken was, was de online-app duidelijk gemaakt om maatschappelijk actieve moslimvrouwen te vernederen. Onder hen de echtgenote van een zittende rechter van het Hooggerechtshof, meerdere journalisten, activisten en de prominente actrice Shabana Azami. Zelfs Fatima Nafees, de 65-jarige moeder van de verdwenen studente Najeeb Ahmed, en de Pakistaanse Nobelprijswinnaar Malala Yousafzai werden niet gespaard door de app-bedenkers.

Afgelopen juli was er een soortgelijke actie, met ‘Sulli-deals’ waarbij bijna 80 moslimvrouwen ’te koop werden aangeboden’. Zowel ‘bulli’ als ‘sulli’ zijn denigrerende woorden die worden gebruikt voor moslimvrouwen in lokale straattaal.

Een van de vrouwen vertelt: “Toen ik mijn foto zag, kreeg ik een brok in mijn keel, kippenvel op mijn armen en was ik verdoofd. Het was schokkend en vernederend.”

Journaliste Ismat Ara diende zaterdag meteen een klacht in bij de politie van Delhi voor het “op sociale media lastigvallen en beledigen van moslimvrouwen, met behulp van vervalste foto’s in een onaanvaardbare en onzedelijke context.”

Ook in Mumbai werd een soortgelijke aanklacht ingediend. Volgens de aanklaagsters daar reagerden Twitter, GitHub en webhostingbedrijf Go-Daddy niet op het verzoek van de politie om gegevens vrij te geven.

Ara vind het triest om te zien hoe de haatzaaiers hun werk kunnen doen.

“De vrouwen die het doelwit zijn, zijn vrouwen die moslimzaken aankaarten op sociale media. Het doel is duidelijk om hen de mond te snoeren.”

Een andere getroffen journaliste vind het bijzonder alarmerend: “Dit zal alleen maar zorgen dat vaker aan vrouwen gevraagd zal worden om hun foto’s van sociale media te verwijderen en zich te verstoppen. Na dergelijke pogingen om moslimvrouwen lastig te vallen, zal het voor veel vrouwen moeilijk zijn om een ​​standpunt in te nemen.”

Rana Ayyub, een in Mumbai gevestigde columnist van The Washington Post, voegt daar nog aan toe: “Acties als ‘Bulli Bai’ brengen haatmisdrijven in India naar een gevaarlijk niveau, waarbij moslimvrouwen virtueel worden verkracht en de seksisten vrij spel krijgen.”


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim

Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.

 29 september 2023
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis

De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.

 14 september 2023
Scholen sturen meisjes  naar huis door Frans abaya-verbod
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod

Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.

 7 september 2023
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade

Pegida, de anti-islamorganisatie die bekend staat om haar haatacties en mistroostige manier van demonstreren, heeft aangekondigd vandaag een Koran te willen verbranden voor de Turkse ambassade in Den Haag.

 18 augustus 2023
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand

Een groep moslima’s in Noordoost-Italië mocht afgelopen maandag niet zwemmen in hun boerkini-badpakken, aldus diverse Italiaanse media.

 15 augustus 2023
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief

De Duitse Justitie doet momenteel onderzoek naar de afzender van dreigbrieven aan verschillende moskeeën.

 7 augustus 2023
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken

Uit onderzoek blijkt dat Britse moslims ‘onevenredig vaak’ te maken hebben met het geweigerd worden van bankdiensten en het sluiten van hun bankrekeningen “zonder adequate transparantie”.

 3 augustus 2023
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement

Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels – de K7/MPO – waar meer dan 200 moskeeën deel van uit maken, hebben Kamervoorzitter Vera Bergkamp middels een brief gevraagd actie te ondernemen naar aanleiding van de recente onthullingen door NRC Handelsblad inzake de ongewenste buitenlandse invloed vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op ons parlement en het regeringsbeleid.

 17 juli 2023
België roept ambassadeur VAE op matje
België roept ambassadeur VAE op matje

België heeft de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in Brussel ontboden wegens de betrokkenheid van de Golfstaat bij een lastercampagne om minstens 1.

 9 juli 2023
Marokko roept ambassadeur Zweden terug na Koranverbranding
Marokko roept ambassadeur Zweden terug na Koranverbranding

Marokko heeft woensdag zijn ambassadeur in Zweden teruggeroepen nadat een man toestemming kreeg van de Zweedse autoriteiten om een Koran te verscheuren en te verbranden voor de deur de centrale moskee van Stockholm.

 1 juli 2023

Colofon © 2023