Islamofobie

‘Virtuele veiling’ van bekende moslima’s in India

Redactie
3 januari 2022 om 16:14
Leestijd 2 minuten
Foto: CNN

In India werden op 1 januari meer dan 100 moslimvrouwen ‘online geveild’. Op de veilings-app stonden zij als ‘Bulli Bai’ van de dag.

Hoewel er geen echte verkoop bij betrokken was, was de online-app duidelijk gemaakt om maatschappelijk actieve moslimvrouwen te vernederen. Onder hen de echtgenote van een zittende rechter van het Hooggerechtshof, meerdere journalisten, activisten en de prominente actrice Shabana Azami. Zelfs Fatima Nafees, de 65-jarige moeder van de verdwenen studente Najeeb Ahmed, en de Pakistaanse Nobelprijswinnaar Malala Yousafzai werden niet gespaard door de app-bedenkers.

Afgelopen juli was er een soortgelijke actie, met ‘Sulli-deals’ waarbij bijna 80 moslimvrouwen ’te koop werden aangeboden’. Zowel ‘bulli’ als ‘sulli’ zijn denigrerende woorden die worden gebruikt voor moslimvrouwen in lokale straattaal.

Een van de vrouwen vertelt: “Toen ik mijn foto zag, kreeg ik een brok in mijn keel, kippenvel op mijn armen en was ik verdoofd. Het was schokkend en vernederend.”

Journaliste Ismat Ara diende zaterdag meteen een klacht in bij de politie van Delhi voor het “op sociale media lastigvallen en beledigen van moslimvrouwen, met behulp van vervalste foto’s in een onaanvaardbare en onzedelijke context.”

Ook in Mumbai werd een soortgelijke aanklacht ingediend. Volgens de aanklaagsters daar reagerden Twitter, GitHub en webhostingbedrijf Go-Daddy niet op het verzoek van de politie om gegevens vrij te geven.

Ara vind het triest om te zien hoe de haatzaaiers hun werk kunnen doen.

“De vrouwen die het doelwit zijn, zijn vrouwen die moslimzaken aankaarten op sociale media. Het doel is duidelijk om hen de mond te snoeren.”

Een andere getroffen journaliste vind het bijzonder alarmerend: “Dit zal alleen maar zorgen dat vaker aan vrouwen gevraagd zal worden om hun foto’s van sociale media te verwijderen en zich te verstoppen. Na dergelijke pogingen om moslimvrouwen lastig te vallen, zal het voor veel vrouwen moeilijk zijn om een ​​standpunt in te nemen.”

Rana Ayyub, een in Mumbai gevestigde columnist van The Washington Post, voegt daar nog aan toe: “Acties als ‘Bulli Bai’ brengen haatmisdrijven in India naar een gevaarlijk niveau, waarbij moslimvrouwen virtueel worden verkracht en de seksisten vrij spel krijgen.”


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Frans elftal spoort spelers aan ramadan uit te stellen
Frans elftal spoort spelers aan ramadan uit te stellen

Moslimspelers van het Franse nationale voetbalteam zijn opgeroepen het vasten een paar dagen uit te stellen, aldus de Franse sportkrant L’Equipe.

 29 maart 2023
Geen aanvoerder Excelsior meer na weigering OneLove-band
Geen aanvoerder Excelsior meer na weigering OneLove-band

Excelsior heeft aangekondigd dat sterspeler Redouan El Yaakoubi niet langer de aanvoerder is van de Rotterdamse eredivisieclub.

 28 maart 2023
Politieke partij DENK wil aanpak moslimhaat
Politieke partij DENK wil aanpak moslimhaat

De politieke partij DENK heeft een actieplan tegen moslimhaat gepresenteerd, waarin ze onder andere pleit voor een verbod op het verscheuren en verbranden van de koran en andere heilige boeken.

 2 maart 2023
Geheim genootschap Britse politiek werkte met anti-islampartijen
Geheim genootschap Britse politiek werkte met anti-islampartijen

Een geheim genootschap dat ervan wordt beschuldigd samen te werken met anti-islamactivisten opereert al meer dan tien jaar vanuit het House of Lords (te vergelijken met de Eerste Kamer), zo blijkt uit uitgelekte documenten.

 1 maart 2023
Palestijnen herdenken slachtoffers zionistische aanslag
Palestijnen herdenken slachtoffers zionistische aanslag

Gisteren was het precies negenentwintig jaar geleden dat Baruch Goldstein, een in Amerika geboren joodse kolonist en lid van de extremistische Kach-beweging, 29 Palestijnen doodschoot in de Ibrahimi-moskee in Hebron.

 26 februari 2023
Frans magazine bespot slachtoffers aardbeving
Frans magazine bespot slachtoffers aardbeving

Het islamofobe Franse tijdschrift Charlie Hebdo heeft op sociale media een beledigende cartoon over de aardbeving in Turkije gedeeld.

 7 februari 2023
Koranverbrander Zweden blijkt actieve pedofiel
Koranverbrander Zweden blijkt actieve pedofiel

Uit geluidsopnamen van online gesprekken van de anti-islampoliticus Paludan, die onlangs in Stockholm de Koran in brand stak, blijkt dat hij willens en wetens seksueel getinte gesprekken voerde met minderjarigen.

 2 februari 2023
Zweedse autoriteiten grijpen wel in bij Torahverbranding
Zweedse autoriteiten grijpen wel in bij Torahverbranding

Een week na de Koranverbranding in Stockholm stond er ook een Torahverbranding gepland.

 28 januari 2023
Indiase premier Modi verantwoordelijk voor moord op 2.000 moslims
Indiase premier Modi verantwoordelijk voor moord op 2.000 moslims

Uit een onderzoek van de BBC is voor het eerst gebleken dat een geheim Brits overheidsrapport de Indiase premier Narendra Modi “rechtstreeks verantwoordelijk” achtte voor de anti-moslim massamoorden in Gujurat, India, in 2002.

 18 januari 2023
Oostenrijk laat absurde terrorisme-beschuldiging tegen professor vallen
Oostenrijk laat absurde terrorisme-beschuldiging tegen professor vallen

De aanklacht wegens “terrorisme” tegen de Oostenrijkse academicus Farid Hafez is ingetrokken nadat uit een documentaire van Al Jazeera blijkt dat de zaak volledig gebaseerd was op valse bewijzen en gelogen beschuldigingen.

 14 januari 2023

Colofon © 2023