Islamofobie

‘Virtuele veiling’ van bekende moslima’s in India

Redactie
3 januari 2022 om 16:14
Leestijd 2 minuten
Foto: CNN

In India werden op 1 januari meer dan 100 moslimvrouwen ‘online geveild’. Op de veilings-app stonden zij als ‘Bulli Bai’ van de dag.

Hoewel er geen echte verkoop bij betrokken was, was de online-app duidelijk gemaakt om maatschappelijk actieve moslimvrouwen te vernederen. Onder hen de echtgenote van een zittende rechter van het Hooggerechtshof, meerdere journalisten, activisten en de prominente actrice Shabana Azami. Zelfs Fatima Nafees, de 65-jarige moeder van de verdwenen studente Najeeb Ahmed, en de Pakistaanse Nobelprijswinnaar Malala Yousafzai werden niet gespaard door de app-bedenkers.

Afgelopen juli was er een soortgelijke actie, met ‘Sulli-deals’ waarbij bijna 80 moslimvrouwen ’te koop werden aangeboden’. Zowel ‘bulli’ als ‘sulli’ zijn denigrerende woorden die worden gebruikt voor moslimvrouwen in lokale straattaal.

Een van de vrouwen vertelt: “Toen ik mijn foto zag, kreeg ik een brok in mijn keel, kippenvel op mijn armen en was ik verdoofd. Het was schokkend en vernederend.”

Journaliste Ismat Ara diende zaterdag meteen een klacht in bij de politie van Delhi voor het “op sociale media lastigvallen en beledigen van moslimvrouwen, met behulp van vervalste foto’s in een onaanvaardbare en onzedelijke context.”

Ook in Mumbai werd een soortgelijke aanklacht ingediend. Volgens de aanklaagsters daar reagerden Twitter, GitHub en webhostingbedrijf Go-Daddy niet op het verzoek van de politie om gegevens vrij te geven.

Ara vind het triest om te zien hoe de haatzaaiers hun werk kunnen doen.

“De vrouwen die het doelwit zijn, zijn vrouwen die moslimzaken aankaarten op sociale media. Het doel is duidelijk om hen de mond te snoeren.”

Een andere getroffen journaliste vind het bijzonder alarmerend: “Dit zal alleen maar zorgen dat vaker aan vrouwen gevraagd zal worden om hun foto’s van sociale media te verwijderen en zich te verstoppen. Na dergelijke pogingen om moslimvrouwen lastig te vallen, zal het voor veel vrouwen moeilijk zijn om een ​​standpunt in te nemen.”

Rana Ayyub, een in Mumbai gevestigde columnist van The Washington Post, voegt daar nog aan toe: “Acties als ‘Bulli Bai’ brengen haatmisdrijven in India naar een gevaarlijk niveau, waarbij moslimvrouwen virtueel worden verkracht en de seksisten vrij spel krijgen.”


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Uit Frankrijk gezette imam opgesloten in Belgisch uitzetcentrum
Uit Frankrijk gezette imam opgesloten in Belgisch uitzetcentrum

Imam Hassan Iquioussen, die recent Frankrijk uitgezet zou worden vanwege diverse aantijgingen, blijkt in een Belgisch uitzetcentrum te verkeren.

 17 november 2022
Voorstel hoofddoekverbod Denemarken leidt tot protesten
Voorstel hoofddoekverbod Denemarken leidt tot protesten

Een nieuw adviesrapport om de hoofddoek op Deense basisscholen te verbieden heeft geleid tot debat en protesten in het Scandinavische land.

 14 september 2022
NOS-correspondent Nasrah Habiballah bedolven onder racistische berichten
NOS-correspondent Nasrah Habiballah bedolven onder racistische berichten

De aanstelling van Nasrah Habiballah als nieuwe NOS-correspondent in “Israël en de Palestijnse gebieden” heeft heeft geleid tot een lawine van racistische en seksistische berichten.

 10 september 2022
Frankrijk zet imam land uit
Frankrijk zet imam land uit

De hoogste Franse rechtbank heeft groen licht gegeven voor de uitwijzing van de prominente imam Hassan Iquioussen, zo heeft Gerald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, afgelopen dinsdag bekendgemaakt.

 7 september 2022
Aanslag verijdeld in een moskee in Canada
Aanslag verijdeld in een moskee in Canada

Op zaterdagochtend 19 maart viel een persoon tijdens het ochtendgebed (fajr) een moskee in Mississauga – een voorstad van Toronto in Canada – binnen, bewapend met een bijl, verschillende scherpe messen en pepper spray.

 21 maart 2022
7 politieke partijen in Amsterdam tekenen akkoord voor actieve aanpak moslimhaat
7 politieke partijen in Amsterdam tekenen akkoord voor actieve aanpak moslimhaat

Moslimorganisaties in Amsterdam hebben de handen ineen geslagen en samen een Islamitisch Akkoord opgesteld.

 15 maart 2022
Video – Moslima belaagd door hindoe-nationalisten
Video – Moslima belaagd door hindoe-nationalisten

De situatie in India is één stap verwijderd van een totale genocide.

 9 februari 2022
Imam grootste moskee in België wordt het land uitgezet
Imam grootste moskee in België wordt het land uitgezet

Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft in oktober vorig jaar het verblijfsrecht ingetrokken van Mohamed Toujgani, hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek, de grootste moskee van België.

 13 januari 2022
Islamofobe dreigpost voor moskeeën
Islamofobe dreigpost voor moskeeën

Diverse moskeeën in Nederland ontvingen vandaag ‘kerstkaarten’ met anti-islamitische boodschappen, beledigingen en cartoons van de Profeet ﷺ.

 31 december 2021
Haat wint – Indiase moslim komiek geeft op
Haat wint – Indiase moslim komiek geeft op

Stand-up comedian Munawar Faruqui kondigt aan dat hij ‘klaar’ is met alle haat en dat hij op 29-jarige leeftijd met pensioen gaat.

 30 november 2021

Colofon © 2022