Islamofobie

‘Virtuele veiling’ van bekende moslima’s in India

Redactie
3 januari 2022 om 16:14
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: CNN

In India werden op 1 januari meer dan 100 moslimvrouwen ‘online geveild’. Op de veilings-app stonden zij als ‘Bulli Bai’ van de dag.

Hoewel er geen echte verkoop bij betrokken was, was de online-app duidelijk gemaakt om maatschappelijk actieve moslimvrouwen te vernederen. Onder hen de echtgenote van een zittende rechter van het Hooggerechtshof, meerdere journalisten, activisten en de prominente actrice Shabana Azami. Zelfs Fatima Nafees, de 65-jarige moeder van de verdwenen studente Najeeb Ahmed, en de Pakistaanse Nobelprijswinnaar Malala Yousafzai werden niet gespaard door de app-bedenkers.

Afgelopen juli was er een soortgelijke actie, met ‘Sulli-deals’ waarbij bijna 80 moslimvrouwen ’te koop werden aangeboden’. Zowel ‘bulli’ als ‘sulli’ zijn denigrerende woorden die worden gebruikt voor moslimvrouwen in lokale straattaal.

Een van de vrouwen vertelt: “Toen ik mijn foto zag, kreeg ik een brok in mijn keel, kippenvel op mijn armen en was ik verdoofd. Het was schokkend en vernederend.”

Journaliste Ismat Ara diende zaterdag meteen een klacht in bij de politie van Delhi voor het “op sociale media lastigvallen en beledigen van moslimvrouwen, met behulp van vervalste foto’s in een onaanvaardbare en onzedelijke context.”

Ook in Mumbai werd een soortgelijke aanklacht ingediend. Volgens de aanklaagsters daar reagerden Twitter, GitHub en webhostingbedrijf Go-Daddy niet op het verzoek van de politie om gegevens vrij te geven.

Ara vind het triest om te zien hoe de haatzaaiers hun werk kunnen doen.

“De vrouwen die het doelwit zijn, zijn vrouwen die moslimzaken aankaarten op sociale media. Het doel is duidelijk om hen de mond te snoeren.”

Een andere getroffen journaliste vind het bijzonder alarmerend: “Dit zal alleen maar zorgen dat vaker aan vrouwen gevraagd zal worden om hun foto’s van sociale media te verwijderen en zich te verstoppen. Na dergelijke pogingen om moslimvrouwen lastig te vallen, zal het voor veel vrouwen moeilijk zijn om een ​​standpunt in te nemen.”

Rana Ayyub, een in Mumbai gevestigde columnist van The Washington Post, voegt daar nog aan toe: “Acties als ‘Bulli Bai’ brengen haatmisdrijven in India naar een gevaarlijk niveau, waarbij moslimvrouwen virtueel worden verkracht en de seksisten vrij spel krijgen.”


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Discriminatie moslima’s alledaags
Discriminatie moslima’s alledaags

Voor veel moslima’s is discriminatie op de arbeidsmarkt een dagelijkse realiteit, vooral wanneer ze een hoofddoek dragen.

 5 juni 2024
Moslims lijken Nederland steeds vaker te willen verlaten
Moslims lijken Nederland steeds vaker te willen verlaten

Moslims in Nederland tonen volgens deskundigen toenemende interesse in emigratie, blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Nieuws en Co.

 6 april 2024
Varkenshoofden bij Franse moskeeën
Varkenshoofden bij Franse moskeeën

Bij verschillende Franse moskeeën zijn de afgelopen dagen afgehakte hoofden van varkens en wilde zwijnen gevonden.

 31 maart 2024
Rüdiger ten onrechte beschuldigd van terroristisch gebaar
Rüdiger ten onrechte beschuldigd van terroristisch gebaar

Sterspeler Antonio Rüdiger van Real Madrid én de Duitse voetbalbond dagen Julian Reichelt voor de rechter.

 27 maart 2024
Yeşilgöz wil landelijke regeling tegen boa met hoofddoek
Yeşilgöz wil landelijke regeling tegen boa met hoofddoek

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen binnenkort mogelijk nergens meer een hoofddoek of een andere religieuze uiting dragen.

 6 maart 2024
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock

Vanochtend werden de bezoekers van de Nour Moskee in Heerlen opgeschrikt door een reeks vernielingen die waren aangebracht aan hun gebedshuis.

 6 februari 2024
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim

Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.

 29 september 2023
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis

De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.

 14 september 2023
Scholen sturen meisjes  naar huis door Frans abaya-verbod
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod

Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.

 7 september 2023
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade

Pegida, de anti-islamorganisatie die bekend staat om haar haatacties en mistroostige manier van demonstreren, heeft aangekondigd vandaag een Koran te willen verbranden voor de Turkse ambassade in Den Haag.

 18 augustus 2023

Colofon © 2024