Palestina

Israel straft Palestijnse gevangenen nu ook collectief

Redactie
30 december 2021 om 19:07
Leestijd 2 minuten
Foto: Alsaa

In verschillende Israëlische gevangenissen, waar veel Palestijnse gedetineerden worden vastgehouden, is de spanning momenteel om te snijden.

Directe aanleiding vormt de weigering van drie Palestijnse vrouwen om hun cel in de Damon-gevangenis te verlaten tijdens een zogeheten ‘routine-inval’, waarbij zonder concrete aanleiding controles worden uitgevoerd. De reden voor de weigering hing samen met het zeer winterse weer.

De Israëlische bewaarders hadden weinig begrip voor de actie en besloten de gehele afdeling met gedetineerden te straffen. Er vonden mishandelingen plaats, de afdeling werd afgesneden van elektriciteit en warmte en bij verschillende dames werd met geweld de hoofddoek afgetrokken.

Toen dit nieuws de Nafha-gevangenis in het zuiden van Israël bereikte, stak een Palestijnse gevangene daar een Israëlische gevangenisbewaarder in het gezicht met een geïmproviseerd wapen. De bewaarder raakte hierbij licht gewond.

De afdeling waar de aanval plaatsvond werd vervolgens overvallen door ‘special forces’ die liefst 80 gevangenen uit hun kamers haalden, hen urenlang geboeid in de vrieskou lieten zitten en sommigen van hen zwaar mishandelden.

Intussen hebben alle vrouwelijke gedetineerden in de Damon-gevangenis de afgelopen twee weken een verbod gekregen op familiebezoek en de toegang tot de kantine.

Onder meer het Rode Kruis geeft in een gesprek met Al Jazeera aan dat verschillende gevangenen die in de isoleercel zijn geplaatst enkel een deken en een matras hebben. Geen contact met familie, bewaarders of een advocaat. De kamers hebben zelfs geen toilet.

Ondertussen speelt ook mee dat de Palestijnse gevangene Hisham Abu Hawwash door zijn hongerstaking op het randje van de dood balanceert. Hij besloot liefst 135 dagen geleden te stoppen met eten vanwege zijn “administratieve detentie”. Dit is een manier om burgers vast te zetten zonder dat er een uitspraak van een rechter aan te pas komt.


Lees ook deze artikelen over Palestina

Arabische landen veroordelen Wilders’  pleidooi Palestijnen naar Jordanië te verdrijven
Arabische landen veroordelen Wilders’ pleidooi Palestijnen naar Jordanië te verdrijven

Jordanië, de Palestijnse Autoriteit, Jemen, Bahrein, de VAE en de Arabische Liga veroordelen de uitspraken van Geert Wilders over het uitzetten van Palestijnen naar Jordanië.

 26 november 2023
Zuid-Afrika verbreekt diplomatieke banden met Israël
Zuid-Afrika verbreekt diplomatieke banden met Israël

Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft in meerderheid gestemd voor de sluiting van de Israëlische ambassade.

 22 november 2023
Kieswijzer belicht politieke standpunten over Israël/Palestina
Kieswijzer belicht politieke standpunten over Israël/Palestina

Met de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november in aantocht, heeft The Rights Forum een gedetailleerde Kieswijzer gepresenteerd die de verschillende standpunten van Nederlandse politieke partijen met betrekking tot de kwestie Israël/Palestina in kaart brengt.

 20 november 2023
Experts VN: Gaza is beginnende genocide
Experts VN: Gaza is beginnende genocide

Experts van de Verenigde Naties hebben hun grote zorgen geuit over de militaire acties van Israël jegens de Palestijnse bevolking en wijzen op mogelijk ernstige schendingen van het internationaal recht.

 16 november 2023
Vernietigende kritiek op Nederlands beleid Israël
Vernietigende kritiek op Nederlands beleid Israël

De humanitaire crisis in Gaza neemt ongekende vormen aan terwijl de Palestijnse burgerbevolking extreem lijdt onder de Israëlische blokkade.

 
Gezondheidszorg Gaza volledig ingestort door Israëlische aanvallen ziekenhuizen
Gezondheidszorg Gaza volledig ingestort door Israëlische aanvallen ziekenhuizen

De medische crisis in Gaza intensiveert nu het Ministerie van Gezondheid rapporteert dat het aantal buiten dienst gestelde ziekenhuizen is gestegen tot 20 als gevolg van de Israëlische aanvallen.

 13 november 2023
Israëlische tank rijdt opzettelijk over Palestijn
Israëlische tank rijdt opzettelijk over Palestijn

Het Observatorium voor Mensenrechten in het Middellandse Zeegebied heeft zijn afschuw en verbijstering geuit na ontvangst van een video waarin een Israëlisch militair voertuig opzettelijk een Palestijns lichaam in burgerkleding verplettert tijdens zijn poging om te vluchten in de Gazastrook.

 
Israël pleegt massamoord op aanwezigen ziekenhuis
Israël pleegt massamoord op aanwezigen ziekenhuis

Het leger van de apartheidsstaat Israël (IDF) heeft genadeloos het al-Shifa Medical Complex gebombardeerd.

 11 november 2023
Vicepremier België pleit voor sancties tegen Israël
Vicepremier België pleit voor sancties tegen Israël

Vicepremier Petra De Sutter heeft aangedrongen op het opleggen van sancties tegen Israël vanwege, wat zij noemt, een onmenselijke bommenregen in de regio.

 
Israël bombardeert scholen en ambulances
Israël bombardeert scholen en ambulances

Zware bombardementen op een school en op verschillende ambulances in Gaza hebben de afgelopen 24 uur geleid tot minstens 30 doden, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

 4 november 2023

Colofon © 2023