Turkije

Fatima: het verhaal achter de tolk van Erdogan

Redactie
28 december 2021 om 14:18
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: Alaturkaonline

Fatima Abushanab is de simultaan tolk van de Turkse president Erdogan. Zij was duidelijk zichtbaar tijdens de ontmoeting op 14 juni 2021 van Erdogan met de Amerikaanse president Biden.

Abushanab groeide op in Amerika. Ze studeerde Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Virginia en was assistent onderzoeker bij een van de belangrijke denktanks van Amerika, het Woodrow Wilson Center.

Het bijzondere is dat Abushanab de dochter is van Marve Kavakci.

Kavakci werd in 1999 gekozen als vertegenwoordiger van de Partij van de Deugd in het Turkse parlement. Echter: haar hoofddoek werd niet geaccepteerd door de seculiere partijen die toen een meerderheid hadden. Zij mocht de eed niet afleggen en de toegang tot het parlement werd haar ontzegd. Met als reden dat Kavakci de seculiere regels van het parlement geschonden had.

De regering ontnam haar zelfs haar Turkse nationaliteit. Kavakci emigreerde daarop met haar gezin naar de Verenigde Staten. In 2017 kreeg ze haar Turkse nationaliteit weer terug en werd ze benoemd als Turkse ambassadeur in Maleisië. Kavakci laat hiermee de kracht van standvastigheid zien.

Waar de moeder nog werd weggestuurd, werkt de dochter nu voor de president.

Het is symbolisch voor de grote veranderingen in de Turkse politiek sinds het jaar 2000: van de uitsluiting van religie tot het omarmen ervan.


Colofon © 2024