Transgender

Vrouwenkleedkamers ook voor mannen die zich vrouw voelen

Redactie
28 december 2021 om 21:31
Leestijd 1 minuut
Array

Mannen die vinden dat zij een vrouw zijn, moeten gebruik kunnen maken van dameskleedkamers. Dat oordeelde het College voor de Rechten van de Mens.

In de zaak stonden een zogeheten ‘transvrouw’ en een sportschool tegenover elkaar. De sportschool meende dat de transgender gebruik moest maken van de herenkleedkamer, omdat de persoon alle mannelijke kenmerken bezat. Om te voorkomen dat vrouwen in een kleedkamer geconfronteerd worden met het mannelijk geslachtsdeel, werd de transgender verwezen naar de herenkleedkamer.

Het College voor de Rechten van de Mens vindt dat de sportschool daarmee discrimineert. Op grond van de Transgenderwet uit 2014 zijn fysieke kenmerken namelijk niet doorslaggevend. Het belangrijkste is hoe een persoon zich voelt. Dat een persoon (fysiek) volledig herkenbaar is als man, maakt daarbij dus niet uit.

De gevolgen van deze uitleg lijken groot. Het betekent namelijk ook dat alle activiteiten die exclusief voor vrouwen georganiseerd worden, zoals vrouwenzwemmen, bezocht kunnen worden door mannen die vinden dat ze een vrouw zijn. Of vrouwen zich in een dergelijke omgeving nog vrij en veilig kunnen bewegen, is daarmee een belangrijke vraag geworden.

Colofon © 2024