Begraafplaats

Arnhem krijgt een islamitische natuurbegraafplaats

Redactie
25 december 2021 om 11:57
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: Rob Voss

Het college van de gemeente Arnhem heeft afgelopen week ingestemd met de aanleg van de eerste islamitische natuurbegraafplaats in Nederland. Volgens verantwoordelijk wethouder Cathelijne Bouwkamp is er veel behoefte aan.

“Bij islamitisch begraven moet sprake zijn van eeuwige grafrust. Die mogelijkheid was er in Arnhem niet. Daarom worden veel moslims noodgedwongen begraven in het land van herkomst van ouders of grootouders, ook als zij in Nederland zijn geboren”, zegt Bouwkamp.

“Als moslims in Nederland begraven worden is het voor de nabestaanden ook makkelijker om het graf te bezoeken.”

Voor de gemeente is het daarnaast belangrijk dat de plannen een bijdrage leveren aan natuurontwikkeling en biodiversiteit.

De begraafplaats in Arnhem is een initiatief van Stichting Islamitisch Begraafplaatsen Nederland (IBN). Zij gaan het terrein van zeven hectare groot – in de buurt van de snelweg A12, nabij knooppunt Waterberg – beheren. IBN meldt:

“Dit wordt een natuurbegraafplaats 3.0. En de moslimgemeenschap krijgt de primeur.

Een islamitische natuurbegraafplaats waarop bijvoorbeeld duurzame grafstenen worden gebruikt voor goede herkenning van de graven.

Wij zullen de komende tijd meer duiding gaan geven aan wat nu precies islamitisch begraven op een natuurbegraafplaats inhoudt. Onze richtlijnen daarvoor zijn mede vormgegeven door islamitische geleerden.

Uitgangspunt daarbij is dat de inrichting van de begraafplaats sober wordt gehouden, met een unieke natuurlijke uitstraling en duidelijk herkenbaar als bedoeld voor eeuwige grafrust.  Insh’Allah kunnen we de eerste graven rond de zomer van 2022 in gebruik gaan nemen.”


Colofon © 2024