Marokko

Zware aardbevingen in de provincie van Alhoceima

Redactie
23 december 2021 om 23:33
Leestijd 2 minuten
Array

De provincie van Alhoceima werd vroeg in deze ochtend van 23 december getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter en vond plaats op een diepte van 17 km.

Volgens het National Institute of Geophysics (ING) van Marokko was dit de vierde aardbeving deze week in de noordelijke regio van Marokko. Op 21 december waren er ook al drie aardbevingen, variërend van 3 tot 4 op de schaal van Richter. De epicentra van deze drie bevingen bevonden zich voor de kusten van Al Hoceima en Driouch, op meer dan tachtig kilometer afstand van Al Hoceima.

Het epicentrum van de beving van vandaag  bevond zich in de gemeente Ait Youssef Ou Ali, 14 kilometer verwijderd van Al Hoceima, en vond plaats om 3 uur ’s nachts.

De aardbeving heeft gezorgd voor veel materiële schade. De angst voor nog meer bevingen is groot. Vandaag hebben veel mensen tenten opgezet om daarin de komende nachten door te brengen en beschermd te zijn voor een eventuele nieuwe beving.

Deze laatste beving doet veel mensen terugdenken aan de verwoesting die de provincie in 2004 trof. Daarbij vielen toen meer dan 600 doden, bijna 1000 gewonden. Noord-Marokko is een ‘hotspot’ voor aardbevingen omdat de regio ligt op de Azoren-Gibraltar-breuklijn, waar de Afrikaanse en Euraziatische tektonische platen bij elkaar komen.

Colofon © 2024