Zakat

Nationaal Zakat Fonds werkt aan duurzame groei

Redactie
22 december 2021 om 15:39
Leestijd 3 minuten
Array
Foto: IslamOmroep

Imad el Fadili is directeur van het Nationaal Zakat Fonds (NZF). Hij wil de opbrengsten uit het fonds op een duurzame manier gebruiken om in Nederland armoede te bestrijden en moslims te bekrachtigen.

Honderden miljoenen mensen dragen jaarlijks zakat af. Alleen in Nederland al is de opbrengst aan Zakat jaarlijks – conservatief geschat – 150 miljoen.

Dat is ongeveer gelijk aan het bedrag dat een van de grootste non-profits in Nederland, KWF Kankerbestrijding, in 2020 aan inkomsten had.

Zakat is geen liefdadigheid, benadrukt El Fadili. ‘Zakat is een faith tax: een religieuze en morele plicht. Zakat brengt sociale klassen dichter bij elkaar en voorkomt afstand tussen mensen en groepen. Zakat is in de Koran tot in de details gedefinieerd. Het is niet slechts een financiële transactie, het is meer dan dat. Het is een financiële bijdrage waarmee de gever groeit door anderen in zijn omgeving te doen groeien. In de praktijk komt het neer op: haal mensen uit de armoede, help ze bijvoorbeeld met een opleiding of startkapitaal om tot hun potentieel te komen en investeer daarna in de gemeenschap als geheel.’

De dag dat je als moslim boven de vermogensgrens komt, is een spannend moment. Vanaf dat moment kun je die dag zien als je ‘zakatverjaardag’: de dag waarop je je vermogen meet en een deel ervan afstaat. De inkomsten uit zakat zijn daardoor heel consistent, want iedereen bepaalt de waarde van zijn of haar zakat op een ander moment in het jaar.

Zakatgelden stromen dus in een geleidelijke, constante golf binnen. In Nederland gebeurt het uitgeven van de zakat vaak informeel. Familieleden komen dan bij elkaar en leggen de zakatgelden op een stapel en geven het zo uit, bijvoorbeeld aan een project op een plek waarmee ze binding hebben.

Als Nationaal Zakaat Fonds willen we de zakatgelden juist centraliseren en de uitgaven lokaliseren. Op die manier kunnen we gerichte impact maken in de Nederlandse samenleving.

Door een gebrek aan infrastructuur zag je dat veel zakatgelden decentraal bleven en dat is echt een gemis voor onze gemeenschap in Nederland.

Op onze website hebben we een Zakat-calculator om je zakatbedrag uit te rekenen, maar je kunt ook een afspraak maken met een zakatconsultant. Voor het meten van onze uitgaven gebruiken we de Resultatenradar van Social Finance NL, die is gericht op financiële, psychosociale en spirituele zelfredzaamheid.

Wij willen een beweging creëeren die – zoals het de zakat-gedachte betaamt – lokaal maatschappelijke impact maakt. Vermogen is maar een getal dat stijgt en daalt. We willen zo veel mogelijk mensen bereiken en zakat gebruiken om de samenleving te versterken.’

Dit artikel is gebaseerd op een interview op fondsenwerving.nl.

Colofon © 2024