Student

Mahmut Mazlum is Student van het Jaar 2021

Redactie
19 december 2021 om 11:21
Leestijd 3 minuten

Mahmut Mazlum is door de studenten en jury van Hogeschool Rotterdam gekozen tot Student van het Jaar 2021. De docenten die hem nomineerden omschreven Mazlum als een gedreven en gemotiveerde student.

Mazlum is derdejaars commerciële economie, runt een marketingbedrijf, verkoopt massageproducten en werkt aan een onderwijsplatform. Hij vertelt hoe de drive om te ondernemen en zelf geld te verdienen ontstond toen zijn vader in 2012 werkloos raakte. “Ik leerde hierdoor dat er altijd iemand boven je staat die ervoor kan zorgen dat je met je hele gezin in de uitkering belandt.

Ik besefte dat ík nooit in die situatie wilde belanden. Ik was boos en raakte in mezelf gekeerd. Ik snapte het gewoon niet.

Het hielp ook niet dat ik op een school zat met kinderen van wie de ouders advocaat of dokter waren. Ik heb jaren onderzoek gedaan naar hoe ik zelf geld kon verdienen en op mijn zestiende heb ik een profielwerkstuk gemaakt over online ondernemen.

Een jaar later begon ik met mijn eerste onderneming: kledingmerk Maza Millionaire. Ik wilde rijk worden, maar door gezondheidsproblemen besefte ik dat geld alleen niets voorstelt. Ik had een uitgezaaide blindedarmontsteking en kreeg een scooterongeluk waardoor ik mijn rechterhand twee maanden niet kon gebruiken. Ik lag in het ziekenhuisbed en dacht: is dit nou wat ik wil in het leven? Wil ik alleen een beetje geld verdienen? Ik besloot even te stoppen met ondernemen en me te focussen op mijn studie. Mijn huidige bedrijf Maza Design komt voort uit een schoolopdracht. Ik ben het bedrijf in mei 2020 begonnen en ik heb nu vier fulltimers in dienst en er werken vier freelancers.”

Mazlum vertelt hoe hij nu vooral impact wil maken op mensen en hun levens.

“Met het eerste geld dat ik verdiende heb ik dit jaar ons gezin voor het eerst sinds zes jaar naar weer Turkije gestuurd. Dat was echt het mooiste moment uit mijn leven. Ik coach nu ook kinderen van mensen die het momenteel thuis moeilijk hebben en help ouders bijvoorbeeld zich online te ontwikkelen. Ik ben heel oplossingsgericht en positief ingesteld en dat probeer ik over te dragen.

Ik wil jongeren inspireren en motiveren om na te denken over wat ze kunnen betekenen voor anderen. Ook praat ik met ze over geld. Ik wil meegeven dat je best met weinig geld kan starten, zolang je maar een passie hebt. Ga geen Rolex kopen als je eenmaal wat hebt verdiend. Een mooie klok betekent niets, uiteindelijk laat een horloge van dertig euro exact hetzelfde zien.

Het gaat erom dat je investeert. Bijvoorbeeld door een talentvol iemand aan te nemen.’

Voor de Student van het Jaar 2021-verkiezing kunnen studenten worden genomineerd die iets bijzonders hebben gedaan. De vijf studenten met de meeste stemmen worden geïnterviewd en op basis van die interviews bepaalt de jury de winnaar.
Dit artikel is gebaseerd op een interview op de website Profielen.
Colofon © 2024