Media

Analyse Britse media laat negatieve inslag zien over moslims en islam

Redactie
18 december 2021 om 15:19
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: Pexels

De Muslim Council of Britain heeft onderzoek laten doen naar de berichtgeving over moslims en de islam in de Britse media. Daaruit blijkt dat de meeste artikelen een negatieve inslag hebben.

Voor het rapport van het Center for Media Monitoring zijn meer dan 48.000 online artikelen en 5.500 uitgezonden clips van 34 mediaorganisaties geanalyseerd, die tussen 2018 en 2019 melding maakten van de islam en moslims.

Bijna 60 procent van de artikelen schilderden de islam negatief af en 20% daarvan associeerde de islam met terrorisme of extremisme.

Uit het rapport blijkt ook dat één op de tien artikelen het geloof verkeerd voorstelden en dat zeven procent van de artikelen generalisaties bevatten, waarvan de meeste over de onderwerpen terrorisme en extremisme, politiek en het Midden-Oosten.

Redacteuren van kranten als The Mirror en The Sunday Times reageerden door te zeggen dat nieuwszenders de plicht hebben om nauwkeurig en eerlijk te zijn tegenover hun publiek.  The Mirror zegt hierover:

“Dit rapport stelt vast dat het merendeel van de misrepresentaties van de media nog steeds plaatsvindt binnen het nieuws.”

De auteur van het rapport, journalist Faisal Hanif, zei: “Hoewel moslims noch de islam immuun zouden moeten zijn voor kritiek of onderzoek, waar dat gerechtvaardigd is, verwachten we dat dit eerlijk en met de nodige zorgvuldigheid wordt gedaan, zonder toevlucht te nemen tot ‘versleten’ beschrijvingen en generalisaties.” 


Colofon © 2024