Alcohol

Uitspraak Salah over alcohol valt slecht in Egypte

Redactie
11 december 2021 om 16:12
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: hh

Egyptenaren zien voetballer Mohamed Salah als een nationale held. In hun ogen is hij een goede, vrome moslim en de Egyptenaren identificeren zich graag met hem. Maar zijn populariteit maakt de bescheiden voetballer ook ongewild publiek bezit in Egypte.

Hoe ver dat gaat ondervindt Salah nu hij zich middenin landelijke ophef bevindt na een interview met de bekende presentator Amr Adib. Salah kreeg een vraag over zijn persoonlijke leven in Engeland en of hij weleens een glas champagne of wijn drinkt. Immers, “dat doen beroemde mensen in het Westen altijd bij feestjes en gelegenheden”, aldus Adib.

Met een glimlach antwoordde Salah: “Nee, ik denk nooit aan alcohol en ik wil het ook niet proberen.”

Het door miljoenen Egyptenaren bekeken en online veelbesproken interview leidde tot de cultureel-religieuze discussie of Salah wel of niet expliciet had moeten zeggen dat hij als moslim geen alcohol drinkt.

De staatsmoefti reageerde direct met een fatwa over dat het drinken van alcohol ‘onbetwist verboden is binnen de islam’. Toen dat het debat niet tot bedaren bracht , voegde hij er even later nog aan toe dat ‘niet nadenken over het doen van verboden dingen ook een daad van aanbidding is’.

Overigens is alcohol in Egypte vrij verkrijgbaar en is de grootste brouwerij van het land tientallen jaren in handen geweest van de staat.

Salah is naast de beroemde voetballer die hij is, blijkbaar ook nog steeds een Egyptenaar die net als zijn ruim honderd miljoen landgenoten wordt geacht zich in het openbaar correct te gedragen.

Colofon © 2024