Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze week bevestigd dat België wil dat producten uit de nederzettingen worden geëtiketteerd en dat het van plan is om de controle op goederen uit Israëlische nederzettingen te versterken. België wil op die manier het internationale en Europese recht blijven toepassen, dat een onderscheid maakt tussen Israël aan de ene kant en de Palestijnse gebieden aan de andere kant.
“We verwachten dat deze goederen door exporteurs correct zullen worden geëtiketteerd,”
zegt het ministerie en merkt op dat het erg moeilijk is om de exacte oorsprong van producten te bevestigen.
Het hoogste gerechtshof van de Europese Unie oordeelde in 2019 dat EU-landen op hun etiketten moeten melden dat de producten die in Israëlische nederzettingen zijn gemaakt. Het Europese Hof van Justitie zei dat wanneer producten uit een Israëlische nederzetting komen, hun etiketten een “aanduiding van die herkomst” moeten bevatten, zodat consumenten “weloverwogen keuzes” kunnen maken wanneer ze winkelen.
De Europese Commissie zei dat het aan de individuele EU-landen is om ervoor te zorgen dat de etiketten correct zijn, maar dat de oorsprong van producten uit de nederzettingen bekend moet worden gemaakt op een manier die “niet misleidend is voor de consument”.
Israël veroverde in 1967 de Westelijke Jordaanoever, samen met Oost-Jeruzalem en de Gazastrook. Er wonen nu zo’n 700.000 Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Het grootste deel van de internationale gemeenschap beschouwt deze nederzettingen als onwettig en een obstakel voor de oprichting van een Palestijnse staat.
Lees ook deze artikelen over Palestina

Extremistische minister Israël bezoekt opnieuw Tempelberg
De extremistische Israëlische minister Ben-Gvir heeft opnieuw een bezoek gebracht aan de Tempelberg in Jeruzalem, in een tijd van verhoogde spanningen met de Palestijnen.

Palestina vandaag 75 jaar bezet
Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Palestina onder bezetting van de zionistische entiteit kwam te staan.

Israëlische bezettingsmoorden gaan door
In twee dagen tijd zijn maar liefst 21 Palestijnen gedood bij militaire aanvallen door de Israëlische luchtmacht.

Palestijn sterft na hongerstaking in Israëlische gevangenis
Een Palestijnse gevangene die vastzat in een Israëlische cel is overleden na een hongerstaking van drie maanden.

Kwart miljoen moslims naar khutbah Al-Aqsa
Meer dan 250.

Israël doodt 10 Palestijnen bij inval in Palestina
Het Israëlische leger is vandaag Nablus (bezet Palestijns gebied) binnengevallen en heeft daarbij minstens 10 Palestijnen gedood.

Israëlische soldaat executeert Palestijn in koele bloede
Een Israëlische soldaat heeft vrijdagmiddag in koele bloede een Palestijnse man van dichtbij doodgeschoten in de bezette stad Huwwara, op de Westelijke Jordaanoever nabij Nablus.

Australië: Jeruzalem toch geen hoofdstad Israël
De Australische regering heeft besloten om de erkenning van West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël terug te draaien.

Journaliste gedood door Israëlische bezetter
Israëlische troepen hebben journaliste Shireen Abu Akleh van Al Jazeera op de bezette Westelijke Jordaanoever doodgeschoten, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Ook Amnesty International beschuldigt Israël van apartheid
Amnesty International heeft Israël beschuldigt van apartheid vanwege de behandeling van Palestijnen.