Malcolm X

Dochter Malcolm X overleden

Redactie
25 november 2021 om 16:11
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: New York Daily News/TNS

Deze week is de dochter van de islamitische mensenrechtenactivist Malcolm X overleden.

Malikah Shabazz, zoals haar naam luidde, overleed op 56-jarige leeftijd. Zij werd bewusteloos aangetroffen in haar appartement in New York. Niet veel later overleed zij. Hoewel het onderzoek formeel nog loopt, gaan de autoriteiten uit van een natuurlijke doodsoorzaak.

Malikah was de jongste dochter van Malcolm X. Doordat haar vader in 1965 werd vermoord toen zijn vrouw zwanger was, heeft zij hem nooit persoonlijk gekend.

Malcolm X werd geboren als Malcolm Little maar verving zijn achternaam omdat deze naam afkomstig was van de slavenhouders van zijn voorvaderen. Hij zette zich gedurende zijn leven in voor gelijke rechten van de gediscrimineerde zwarte bevolking in Amerika.

Hij begon zijn strijd bij de Nation of Islam, een beweging van Afro-Amerikanen die zeer gekant was tegen een gemengde samenleving en zelfs streefde naar een aparte staat. Na interne conflicten verliet hij deze organisatie en ging op hadj.

Daar zag hij in praktijk de universele boodschap van de islam. Hij schreef dat hij tijdens zijn reis at en dronk met mensen van alle kleuren. Ook met blanke moslims. Toen hij terugkeerde naar Amerika bleef hij vechten tegen de discriminatie van de zwarte bevolking, maar hij leefde vanaf toen vanuit de soenna en beoordeelde mensen op basis van hun karakter, niet op basis van hun kleur.

Colofon © 2024