Diversiteit

Afspraken over meer diversiteit bij de publieke omroep

Redactie
25 november 2021 om 15:57
Leestijd 1 minuut
Array
Foto: Freepik

Shula Rijxman heeft zich als voorzitter van de publieke omroep (NPO) de afgelopen jaren als voorzitter hard gemaakt voor meer diversiteit bij de NPO, maar is “niet tevreden” over de huidige stand van zaken. Zij wil dat de NPO met streefdoelen gaat werken om de diversiteit te vergroten.

“Het streven is dat bij zestig beeldbepalende programma’s minimaal 15 procent van de mensen een biculturele achtergrond heeft”,

zei Rijxman begin oktober.

“Het gaat dan niet alleen om culturele diversiteit, maar ook om bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

De Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Antwerpen zijn op dit moment met een zogenoemde nulmeting bezig om de huidige situatie op het gebied van diversiteit bij de NPO in kaart te brengen. Vanaf 2023 zal ieder jaar worden gecontroleerd of de doelen zijn gehaald.

De NPO heeft daartoe met demissionair minister voor Media Arie Slob prestatieafspraken gemaakt. Zo rapporteert de publieke omroep jaarlijks over de doelstellingen en resultaten op het gebied van diversiteit en over wat het publiek vindt van de weerspiegeling daarvan op het aanbod.


Colofon © 2024