NCTV

Voormalig imam wint van NCTV na 3 jaar procederen

Redactie
18 november 2021 om 13:04
Leestijd 2 minuten
Array
Foto Omroep Gelderland

Het leven van Youssef Arkhouch (35) verandert in een nachtmerrie als hij in 2018 door de NCTV als extremist wordt neergezet. Hij verliest zijn baan, is impliciet verdachte en wordt in maatschappelijk opzicht ernstig geschaad.

Drie jaar en vele procedures later geeft de NCTV toe dat ze fout zaten en verwijderen zijn dossier. Arkhouch:

Dit is een belangrijk signaal voor moslims in Nederland. Er is voor iederéén gerechtigheid.

Arkhouch werkte in 2018 als imam in Arnhem toen de NCTV informatie verspreidde dat hij potentieel gevaarlijk en extremistisch zou zijn. De imam en zijn advocaat procederen sinds 2019 om het NCTV-dossier in te zien én te laten wissen. Frederik Zuiderveen Borgesius, professor ICT en Recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, vindt het zorgelijk hoe moeilijk Arkhouch zijn recht heeft kunnen halen. “Als je door de politie ergens van verdacht wordt heb je allerlei rechten. Bij de NCTV ben je officieel geen verdachte, maar sta je kennelijk wél zo te boek.”

Het kantoor waar de advocaat van Arkhouch – Bisar Çiçek – werkt, richtte dit voorjaar een meldpunt voor NCTV-gedupeerden op. Daar meldden zich tot nu toe vijf mensen. Geen van hen durfde een rechtsgang aan. Çiçek: “Het kost tijd en geld. Dat schrikt af.”

Arkhouch heeft voor moslims die dit ook meemaken maar niet zo’n lange adem hebben, een stichting opgezet die deze gedupeerden helpt: Muslim Rights Watch Nederland.”

Over het loon dat Arkhouch misliep in Arnhem loopt nog een bodemprocedure. Arkhouch voelt geen boosheid of haat, zegt hij.

Ik realiseer me dat de NCTV werkt voor onze veiligheid. Ik snap dat dit mensenwerk is waar fouten gemaakt kunnen worden. Ik heb geen wraakgevoelens. Alles wat ik wilde is gerechtigheid. Nu kan ik verder met mijn leven.

Dit artikel is gebaseerd op een interview in het AD

Colofon © 2024