In de Vierde Monitor Moslimdiscriminatie wordt duidelijk dat 69% van de Nederlandse moslims in 2019 discriminatie heeft ervaren. Ter vergelijking: 32 % van de christenen en 37% van de niet-gelovigen ervaart discriminatie. Van de ondervraagde moslims voelt tweederde van de Marokkaanse Nederlanders zich gediscrimineerd en bij de Turkse Nederlanders lag dit op de helft. Ook niet-moslims blijken het slachtoffer te kunnen zijn van moslimdiscriminatie.
Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau doet maar ongeveer 3% van de melders van moslimdiscriminatie hiervan aangifte bij de politie of een anti-discriminatievoorziening. We weten dit omdat moslimdiscriminatie sinds 2014 apart geregistreerd wordt.
Moslimhaat richt zich niet alleen tegen personen, maar ook tegen gebouwen van moslims. Sinds de jaren zeventig is er met enige regelmaat sprake van brandstichting, bekladding en vernieling van moskeeën. De daders zijn vaak anoniem, maar opereren de laatste jaren vaker vanuit kleine radicaal- of extreemrechtse groeperingen. Uit een onderzoek in 2017 naar de oorzaken en triggerfactoren van moslimdiscriminatie bleek dat ongeveer een derde van de jongens en één op de zeven meisjes negatief denkt over moslims. Naarmate niet-islamitische jongeren meer en vaker persoonlijk contact met moslims hebben, denken zij positiever over moslims. Bij jongeren die weinig contact met moslims hebben, bepalen vooral de media hun oordeel, maar ook uitspraken over moslims van opiniemakers en politici.
Andrea Meuzelaar signaleerde in haar proefschrift over de representatie van moslims en de islam op de Nederlandse publieke televisie twee concurrerende verhalen over de religieuze identiteit van moslims: één over de goed aangepaste en succesvol geïntegreerde moslim en één over de onaangepaste en barbaarse moslim. Beiden zijn volgens haar stereotypen.
Deze frames en stereotypen keerden ook terug in een analyse in 2020 van bijna 4500 foto’s van moslima’s in de beeldbank van het ANP. Wat opvalt is dat de moslima’s zelden zichtbaar zijn als burgers die actief bijdragen aan de samenleving, maar ook niet in hun eigen sociale omgeving, bijvoorbeeld als een moeder die haar kind helpt met huiswerk. Ook worden zij in de bijschriften vaak als ‘de ander’ weergegeven.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat alledaagse ervaringen met discriminatie en haat een ingrijpende impact hebben op het dagelijks leven en welzijn van Nederlandse moslims. In de Tweede Kamer is lange tijd geen aandacht geweest voor het tegengaan van moslimdiscriminatie en moslimhaat. Pas sinds ongeveer 2010 staat het dankzij maatschappelijke initiatieven, onderzoekers, enkele blogs en politici meer op de agenda. Het kabinet Rutte II maakte in 2015 een voorzichtig begin met het ontwikkelen van beleid. Het derde kabinet Rutte was weliswaar het eerste kabinet dat het tegengaan van moslimdiscriminatie expliciet in het regeerakkoord opnam, maar het kabinet nam vervolgens amper concrete maatregelen.
De maatschappelijke organisaties Meld Islamofobie, S.P.E.A.K., het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie EMCEMO en IZI Solutions presenteerden in 2020 een ‘Manifest tegen Islamofobie’, waarin werd voorgesteld om islamofobie en moslimhaat als een specifieke vorm van racisme en discriminatie te erkennen.
Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Hui-moslims China verzetten zich tegen sloop moskee
Duizenden Hui-moslims in de provincie Yunnan (Zuidwest-China) zijn afgelopen weekend samengekomen om hun 13e-eeuwse moskee te beschermen tegen sloopplannen van het communistische regime.


MSM wakkert haat jegens moslims aan
De prominente Britse onderzoeksjournalist Peter Oborne beschuldigt in zijn recente werk de mainstream media ervan vijandig te zijn tegenover moslims, berichtgeving over hen te vervormen en daarmee haat jegens de islam aan te wakkeren.


Islamofobie in Zuid-Korea: varkenshoofden, scheldpartijen en bedreigingen
Een conflict over de renovatie van een moskee in Daegu, Zuid-Korea, heeft geleid tot virulente islamofobie en groeiende spanningen in het land.


Steun Aboukhlal na weigering LHBTI-campagne
Zakaria Aboukhlal maakte geen deel uit van de selectie van Toulouse tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Nantes (0-0) afgelopen zondag.


Nederlandse moslims onterecht op Amerikaanse terreurlijst
Tientallen Nederlandse moslims worden zonder duidelijke redenen als potentiële terroristen gezien en staan op een Amerikaanse terreurlijst.


Moslimburgemeester New Jersey onterecht op terreurlijst
Mohamed Khairullah, burgemeester van een stad in de staat New Jersey, maakt onterecht deel uit van een zogeheten ‘terreurlijst’.


India wereldwijd nr.1 anti-islamposts social media
Een recent onderzoeksrapport toont aan dat islamofobie op sociale media een groeiend probleem is.


Einde cultuur islamitische Uyghuren in zicht
Er is sprake van culturele genocide op de Oeigoeren in Xinjiang, aldus PhD-kandidaat Elke Spiessens, die aan de Universiteit Leiden onderzoek deed naar islamitisch onderwijs in China.


VN-klacht moslims tegen Nederlandse staat
Moslims die door de Parlementaire Onderzoekscommissie Ongewenste Buitenlandse Invloed (POCOB) zijn verhoord als verdachten, stappen onder begeleiding van Stichting Ummah Project naar de VN-mensenrechtencommissie om hun recht te halen.


Moslima krijgt schadevergoeding na discriminatie
Een moslima die tijdens de sollicitatieprocedure om kleuterleidster te worden, onder druk werd gezet om haar hoofddoek af te doen en uiteindelijk ook de opleidingsplaats niet kreeg, heeft in Oostenrijk een schadevergoeding van €2.