Islamofobie

7 op de 10 moslims ervaart discriminatie

Redactie
16 november 2021 om 16:08
Leestijd 3 minuten
Foto: Adobe Stock

In de Vierde Monitor Moslimdiscriminatie wordt duidelijk dat 69% van de Nederlandse moslims in 2019 discriminatie heeft ervaren. Ter vergelijking: 32 % van de christenen en 37% van de niet-gelovigen ervaart discriminatie. Van de ondervraagde moslims voelt tweederde van de Marokkaanse Nederlanders zich gediscrimineerd en bij de Turkse Nederlanders lag dit op de helft. Ook niet-moslims blijken het slachtoffer te kunnen zijn van moslimdiscriminatie.

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau doet maar ongeveer 3% van de melders van moslimdiscriminatie hiervan aangifte bij de politie of een anti-discriminatievoorziening. We weten dit omdat moslimdiscriminatie sinds 2014 apart geregistreerd wordt.

Moslimhaat richt zich niet alleen tegen personen, maar ook tegen gebouwen van moslims. Sinds de jaren zeventig is er met enige regelmaat sprake van brandstichting, bekladding en vernieling van moskeeën. De daders zijn vaak anoniem, maar opereren de laatste jaren vaker vanuit kleine radicaal- of extreemrechtse groeperingen. Uit een onderzoek in 2017 naar de oorzaken en triggerfactoren van moslimdiscriminatie bleek dat ongeveer een derde van de jongens en één op de zeven meisjes negatief denkt over moslims. Naarmate niet-islamitische jongeren meer en vaker persoonlijk contact met moslims hebben, denken zij positiever over moslims. Bij jongeren die weinig contact met moslims hebben, bepalen vooral de media hun oordeel, maar ook uitspraken over moslims van opiniemakers en politici.

Andrea Meuzelaar signaleerde in haar proefschrift over de representatie van moslims en de islam op de Nederlandse publieke televisie twee concurrerende verhalen over de religieuze identiteit van moslims: één over de goed aangepaste en succesvol geïntegreerde moslim en één over de onaangepaste en barbaarse moslim. Beiden zijn volgens haar stereotypen.

Deze frames en stereotypen keerden ook terug in een analyse in 2020 van bijna 4500 foto’s van moslima’s in de beeldbank van het ANP. Wat opvalt is dat de moslima’s zelden zichtbaar zijn als burgers die actief bijdragen aan de samenleving, maar ook niet in hun eigen sociale omgeving, bijvoorbeeld als een moeder die haar kind helpt met huiswerk. Ook worden zij in de bijschriften vaak als ‘de ander’ weergegeven.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat alledaagse ervaringen met discriminatie en haat een ingrijpende impact hebben op het dagelijks leven en welzijn van Nederlandse moslims. In de Tweede Kamer is lange tijd geen aandacht geweest voor het tegengaan van moslimdiscriminatie en moslimhaat. Pas sinds ongeveer 2010 staat het dankzij maatschappelijke initiatieven, onderzoekers, enkele blogs en politici meer op de agenda. Het kabinet Rutte II maakte in 2015 een voorzichtig begin met het ontwikkelen van beleid. Het derde kabinet Rutte was weliswaar het eerste kabinet dat het tegengaan van moslimdiscriminatie expliciet in het regeerakkoord opnam, maar het kabinet nam vervolgens amper concrete maatregelen.

De maatschappelijke organisaties Meld Islamofobie, S.P.E.A.K., het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie EMCEMO en IZI Solutions presenteerden in 2020 een ‘Manifest tegen Islamofobie’, waarin werd voorgesteld om islamofobie en moslimhaat als een specifieke vorm van racisme en discriminatie te erkennen.


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Rüdiger ten onrechte beschuldigd van terroristisch gebaar
Rüdiger ten onrechte beschuldigd van terroristisch gebaar

Sterspeler Antonio Rüdiger van Real Madrid én de Duitse voetbalbond dagen Julian Reichelt voor de rechter.

 27 maart 2024
Yeşilgöz wil landelijke regeling tegen boa met hoofddoek
Yeşilgöz wil landelijke regeling tegen boa met hoofddoek

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen binnenkort mogelijk nergens meer een hoofddoek of een andere religieuze uiting dragen.

 6 maart 2024
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock

Vanochtend werden de bezoekers van de Nour Moskee in Heerlen opgeschrikt door een reeks vernielingen die waren aangebracht aan hun gebedshuis.

 6 februari 2024
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim

Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.

 29 september 2023
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis

De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.

 14 september 2023
Scholen sturen meisjes  naar huis door Frans abaya-verbod
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod

Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.

 7 september 2023
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade

Pegida, de anti-islamorganisatie die bekend staat om haar haatacties en mistroostige manier van demonstreren, heeft aangekondigd vandaag een Koran te willen verbranden voor de Turkse ambassade in Den Haag.

 18 augustus 2023
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand

Een groep moslima’s in Noordoost-Italië mocht afgelopen maandag niet zwemmen in hun boerkini-badpakken, aldus diverse Italiaanse media.

 15 augustus 2023
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief

De Duitse Justitie doet momenteel onderzoek naar de afzender van dreigbrieven aan verschillende moskeeën.

 7 augustus 2023
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken

Uit onderzoek blijkt dat Britse moslims ‘onevenredig vaak’ te maken hebben met het geweigerd worden van bankdiensten en het sluiten van hun bankrekeningen “zonder adequate transparantie”.

 3 augustus 2023

Colofon © 2024