Hoofddoek

Toezichthouders in Utrecht mogen hoofddoek gaan dragen

 Redactie  12 november 2021 om 18:47  Leestijd 1 minuut
Foto: Submitted

De lokale fractie van DENK heeft onlangs een motie ingediend bij de gemeenteraad van Utrecht om het dragen van de hoofddoek (of keppel) door handhavers toe te laten.

De belangrijkste argumenten van DENK waren dat het uitsluiten van godsdienstige uitingen niet past bij het inclusieve karakter van de stad. Bovendien verwachten zij dat het kunnen dragen van bijvoorbeeld de hoofddoek kan bijdragen aan een diverser personeelsbestand bij de gemeente.
Terwijl in veel andere landen een hoofddoek geen probleem vormt bij publieke functies, is dat in Nederland wel het geval. Zo kan op dit moment een vrouw met hoofddoek geen handhaver, politieagente of rechter zijn. De Amsterdamse politie overwoog in 2017 al eens om hoofddoeken toe te staan als onderdeel van het politie-uniform. Dat voorstel stuitte echter op veel weerstand, waardoor het weer van tafel verdween.

Afgelopen donderdagavond werd de motie van DENK met een grote meerderheid aangenomen. De nieuwe regel zou uiterlijk voor de zomer van volgend jaar ingevoerd moeten worden.


Colofon © 2021