Myanmar

Mensenrechtenorganisatie meldt nieuwe oorlogsmisdaden in Myanmar

Redactie
10 november 2021 om 11:53
Leestijd 1 minuut
Array
Foto: Alkhaleejonline

Het leger van Myanmar heeft in de oostelijke deelstaat Karenni voedselvoorraden bestemd voor ontheemden vernietigd en humanitaire hulpverleners gearresteerd. Als dit gebeurt in de context van een oorlogsconflict zijn het oorlogsmisdaden, aldus mensenrechtenorganisatie Fortify Rights.

Betrokkenen in Myanmar melden dat al meer dan 100.000 mensen door de aanhoudende geweld ontheemd zijn geraakt. Het leger helpt deze mensen niet. Integendeel, zij nemen volgens Fortify Rights “concrete stappen” om burgers de toegang tot die hulp te ontnemen. De regeringen van buurlanden Thailand, India, China en Bangladesh zouden volgens Fortify Rights onmiddellijk toestemming moeten geven om hulp te verlenen aan burgers van Myanmar en met sancties ervoor zorgen dat het leger minder financiële ruimte krijgt.

“De regeringen moeten ook de verkoop van wapens aan Myanmar verbieden” , aldus Wolffs, regionaal directeur van Fortify Rights.

Het is niet de eerste melding van oorlogsmisdaden in Myanmar. De ‘zuiveringsoperaties’ van het leger begonnen in augustus 2017. Er zijn toen vele dorpen van de Rohingya in brand gestoken en de vrouwen werden verkracht. Het gevolg was een vluchtelingenstroom richting Bangladesh.

Colofon © 2024