Hongersnood

Volgens VN dreigt er hongersnood voor 45 miljoen mensen

Redactie
8 november 2021 om 15:31
Leestijd 1 minuut
Array
Foto: Pexels

Sinds 2019 is het aantal mensen dat ernstig bedreigd wordt door hongersnood bijna verdubbeld. Volgens het World Food Programme (WPF), het wereldvoedselprogramma van de VN, is dat aantal met van 27 miljoen opgelopen naar 45 miljoen. Om je een voorstelling te maken: dat is bijna drie keer de bevolking van Nederland.

De grootste oorzaken van de hongersnoden zijn oorlogen, klimaatverandering en sinds vorig jaar ook COVID 19. WFP-directeur David Beasley legt uit:

“Brandstofprijzen stijgen, voedsel wordt duurder en mestprijzen zijn ook gestegen. Dit alles leidt tot nieuwe crises, zoals nu in Afghanistan, maar verergert ook langdurige noodsituaties zoals in Jemen en Syrië.”

Ook in onder meer Ethiopië, Haïti, Somalië, Angola, Kenia en Burundi stijgt het aantal mensen dat voedselhulp nodig heeft. Daarnaast gebeurt het steeds vaker dat er door extreme droogte oogsten mislukken. Beasley:

 

“Het is erger dan je je kunt voorstellen. We hebben het nu over de grootste humanitaire crisis ter wereld.”

Volgens het WPF is er naar schatting 6 miljard euro nodig om de hongersnoden in de wereld op te lossen.

Colofon © 2024