Privacy

Privacy-toezichthouder AP ziet wetsvoorstel als ‘vrijbrief’ voor de NCTV

Redactie
6 november 2021 om 14:48
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: NCTV

Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is gekomen met een wetsvoorstel waarin de terrorisme coördinator NCTV meer bevoegdheden krijgt om informatie over burgers te verzamelen.

Voorzitter Aleid Wolfsen van privaytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) noemt de nieuwe wet een “vrijbrief voor de NCTV”. Hij stelt:

Als je bij de geheime diensten en politie ziet met hoeveel randvoorwaarden het verwerken van dergelijke gevoelige informatie omgeven is, dan valt toch niet te verdedigen dat dat bij de NCTV niet nodig is?

NRC onthulde in april dit jaar dat de NCTV in strijd met de wet handelde door via nepaccounts op sociale media religieuze voormannen en activisten te volgen. Ook bleek het NCTV heimelijke onderzoeken naar moskeeën te hebben gefinancierd.

In de systemen van de NCTV terechtkomen is volgens de AP “een van de ingrijpendste dingen die je kan overkomen”. De NCTV deelt immers analyses met andere organisaties, zoals gemeenten of politie, en de kans is groot dat zij in actie komen na een waarschuwing van de coördinator. Het verspreiden van dit soort vergaande berichten over burgers hoort volgens de AP thuis bij de inlichtingendienst.

Als de NCTV een dergelijke toets zélf gaat doen, is dat volgens AP-voorzitter Wolfsen “als de slager die zijn eigen vlees keurt. Het wetsvoorstel is zo abstract dat toezicht of ingrijpen praktisch onmogelijk is. Het zet de deur open voor een surveillance maatschappij. Waarbij op zonder goed toezicht allerlei gevoelige informatie over burgers wordt verzameld en gedeeld, zonder dat mensen zich goed kunnen verweren.”


Colofon © 2024