Terrorisme & Islamofobie

Moordaanslag op islamitisch gezin was gepland

Redactie
8 juni 2021 om 16:26
Leestijd 1 minuut
Array
Aanslag Canada
Foto: AFP

V.l.n.r.: Fayed Afzaal (9), Yumna Afzaal (15), Madiha Salman (44), ms. Afzaal (74) en Salman Afzaal (46). Alleen de 9-jarige Fayed overleefde de aanslag.

De aanslag waarbij gisteren in Canada vier moslims om het leven kwamen, was door de dader gepland. Dat meldt de politie van London (Ontario, Canada).

Paul Waight, rechercheur-hoofdcommissaris bij de politie, meldde tijdens een persconferentie dat er ‘bewijs is dat dit een geplande en voorbereide actie is en dat de familie is uitgekozen vanwege hun geloof in de islam’.

De dader, de 20-jarige Nathaniel Veltman, droeg tijdens de gruwelijke moordaanslag een kogelvrij vest. Ook wordt hij naar verluidt vervolgd voor het plegen van het misdrijf met terroristische motieven.

In de afgelopen jaren zijn moslims in Canada steeds vaker het doelwit van haatmisdrijven als bovengenoemde. In 2017 werden 6 moslims doodgeschoten in een moskee in Quebec. Acht moslims raakten gewond. In september 2020 werd een moslim voor een moskee in Toronto doodgestoken door een rechts-extremist.

De politie in Canada meldt een stijgende lijn in misdrijven tegen moslims. Ook in Nederland zijn moskeëen en moslims steeds vaker het doelwit van misdrijven door rechts-extremisten.

De nabestaanden van de familie Afzaal roepen in een verklaring op om ‘op te staan tegen haat en islamofobie’.

Colofon © 2024