Column

Volg het voorbeeld van de Profeet in de strijd tegen obesitas!

22 november 2021 om 17:38
Leestijd 4 minuten
Array
Foto: Pexel

Obesitas is de epidemische crisis van onze tijd. Dat is de conclusie je moet trekken als je weet dat overgewicht nu jaarlijks wereldwijd meer dan 4 miljoen levens eist.

“Maak je niet dik, dun is de mode”, klinkt het spreekwoord. Toch is de realiteit anders en om het aan te dikken benoem ik ook even hoe het in Nederland staat met obesitas.  In ons kikkerlandje zou je denken dat het magere cijfertjes zijn, maar dat is helaas niet het geval. De helft van alle volwassenen in Nederland is te zwaar (13,9 %) en bij de jeugd in de leeftijd van 4 tot 17 jaar ligt dat percentage op 14,7%. Zo wordt de ene generatie na de andere steeds dikker. De aandacht voor obesitas is nogal magertjes ondanks dat we doodgegooid worden met mooie, slanke, gespierde en goedgeklede modellen en bekendheden. We leven steeds meer in een luie samenleving. Met enkele tikken van je vingers kun je alles in huis halen zonder het huis te verlaten. Het eten dat we eten is gemanipuleerd en we eten al lang niet meer wat het seizoen ons te bieden heeft.

Ook het aantal fastfoodrestaurants is flink gegroeid. Kijk alleen maar naar de groei in Nederland van Domino Pizza met 100 filialen sinds juni vorig jaar. Of de Mcdonald’s keten die inmiddels 255 filialen in Nederland heeft. We lijken als samenleving niet opgewassen tegen dit probleem. Dat het een wereldwijde epidemische crisis is maakt het er niet minder op. Wat nu?

Volgens veel onderzoekers ligt de oplossing in verbeterde medicatie! Niet raar als je bedenkt dat het aantal apothekers in januari 2020 precies 2000 was en dat voor een land met 2500 woonplaatsen. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond en dat is niet zomaar. Onze samenleving gebruikt meer medicatie dan ooit.

Heb jij ook de neiging om naar medicijnen te grijpen?

Bedenk dan dat de Koran en onze Profeet Mohammed vrede zij met hem ons andere heilzame richtlijnen geven. Zo is het aanbevolen om te sporten. Voordeel is dat je je gebed makkelijker en soepeler kan verrichten als je meer beweegt en wat kilo’s bent kwijtgeraakt. Daarnaast heeft de Profeet gezegd dat we gematigd moeten eten. Hij zei:

“Er is geen enkel vat dat het kind van Adam vult, wat erger is dan zijn maag. Het is voldoende voor het kind van Adam om een paar happen te eten puur om hem gaande te houden. Als hij zijn maag moet vullen, laat hem dan een derde vullen met voedsel, en een derde met drinken en een derde met zuurstof.”

Dus niet eten tot je helemaal vol zit, maar wat ruimte overlaten in je maag. Het is ook bekend dat de Profeet nooit staand at maar zittend, waardoor je voor jouw gevoel sneller vol zit. Hij adviseerde ook om te delen met anderen. Indirect zit daar dezelfde boodschap in. Namelijk dat je met minder al vooruit kunt. Hij zei:

“ Het voedsel voor één is voldoende voor twee, het voedsel voor twee is voldoende voor vier en het voedsel voor vier is voldoende voor acht.”

Ons geloof roept op om bewust te zijn van wat we eten. Door minder te eten zul je niet van de honger omkomen. Je kunt je lichaam leren dat het met minder kan. De Profeet gaf ons het goede voorbeeld door op maandag en donderdag te vasten. Via het vasten in de maand Ramadan kunnen we onszelf ook trainen in minder en gezonder gaan eten. De Profeet at graag dadels, vijgen, pompoen en vele andere zaken die allemaal gezond zijn. Hij at weinig tot geen vlees en zei daarover: “Vlees is voor koningen.” Daarmee bedoelde hij dat we vlees moeten zien als een luxe en niet een gewoonte. Khalief Omar ibn al-Khattaab verwoordde het als volgt:

“Pas op voor vlees. Het heeft een verslavende werking, zoals de verslavende werking van wijn”.

Dat dit in feite zo werkt, toont de wetenschap nu pas aan.

Laten we dus vooral als moslims zelf meer onderzoek doen naar wat de Koran en onze Profeet ons leren over gezondheid en het belang om als mens mentaal, spiritueel en fysiek gezond te blijven.

De meningen geuit in de columns behoren toe aan de individuele auteurs en vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs de standpunten van IslamOmroep.