Column

(On)gerichte woede over moskee spionage

26 oktober 2021 om 10:57
Leestijd 3 minuten
Array
Foto: Nourdeen Wildeman

Nederland is een rechtstaat. Vanzelfsprekend mag een rechtstaat haar voortbestaan beschermen. Vanzelfsprekend mag een inlichtingendienst binnen een rechtstaat daarom verregaande methoden inzetten om informatie te vergaren indien er sprake is van substantiële verdenkingen tegen een persoon of organisatie. Maar juist omdat Nederland een rechtsstaat is, mag onze inlichtingendienst dit alleen doen met een specifiek en afgekaderd mandaat én streng toezicht.

NRC onthulde enkele dagen geleden dat door minstens 10 gemeenten in Nederland een commercieel adviesbureautje, genaamd NTA, is ingehuurd om moskeeën te infiltreren en bspioneren. Deze gemeenten werden hiertoe aangespoord en gefinancierd door de NCTV. Deze onthulling heeft binnen de islamitische gemeenschap tot grote woede geleid, en terecht!

De NTA is geen inlichtingendienst en heeft dus ook geen mandaat om dit type spionage op Nederlandse staatsburgers en/of organisaties uit te voeren. Zelf verhullen ze hun acties door het ‘veldwerk’ te noemen in plaats van spionage, maar dat verandert niets aan de feiten. In een reactie op het nieuws ontkent NTA stellig dat ze in strijd met de wet handelden. Dat is de slager die zijn eigen vlees keurt. Het mandaat én onafhankelijk toezicht in het geval van spionage is niet voor niets een package deal!

Ook enkele gemeenten ontkennen dat er sprake is geweest wat heimelijk onderzoek. Hoe geloofwaardig die ontkenningen van de NTA en de gemeenten zijn is maar zeer de vraag. Terwijl zij hun eigen straatje schoonvegen blijkt uit interne documenten van de NCTV dat ze al in 2017 op de hoogte waren van de risico’s van de heimelijke werkwijze.

Dat de woede vanuit de moslimgemeenschap zich primair richt op NTA is logisch en geheel terecht. Of het ook effectief is, is de vraag. Het fundamentele probleem is namelijk niet de NTA; indien zij stoppen te bestaan staat er zo weer een ander malafide clubje radicaliseringsdeskundigen op die bereid is de (eigen) moslimgemeenschap een mes in de rug te steken.

De kern van het probleem is de NCTV. Je zou het bijna vergeten, maar ook de NCTV is géén inlichtingendienst. Dat zij gemeenten zover hebben gekregen om de NTA in te huren om de moslimgemeenschap met zoveel wantrouwen te bespioneren – zonder dat er ook maar sprake was van substantiële verdenkingen! – is schrikbarend. Het heeft er alle schijn van dat de NCTV het plegen van strafbare feiten initieerde en financierde.

Dit is niet de eerste keer dat de NCTV  verweten wordt zich te gedragen als een inlichtingendienst en daarmee handelt op een onwettige manier zonder toezicht. De woede hierover blijft op dit moment beperkt tot de islamitische gemeenschap en vooralsnog lijkt Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus de NCTV de hand boven het hoofd te houden.

Zolang de NCTV zonder ingrijpen zich mag blijven gedragen als inlichtingendienst, zullen we telkens geconfronteerd worden met nieuwe verschijningsvormen van hetzelfde probleem.

De meningen geuit in de columns behoren toe aan de individuele auteurs en vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs de standpunten van IslamOmroep.