Column

Moskeeën aanvallen vrijwel onbestraft

7 november 2021 om 15:34
Leestijd 3 minuten
Foto: Moskee Dordrecht

Begin dit jaar verscheen ‘Maar dat mag je niet zeggen’ in de boekhandel. Nikki Sterkenburg deed drie jaar lang onderzoek onder radicaal- en extreemrechtse activisten. De lezer krijgt een inkijkje in de verschillende ideologieën die de activisten aanhangen, van het klassieke neo-nazisme van de skinheads tot het hedendaags alt-right etnisch nationalisme. Ook worden de motivaties van de activisten uitgelegd. De een zoekt vooral een groep om bij te horen, de ander is volledig ideologisch gemotiveerd.

Het meest schokkende is hoe alledaags de mensen achter de extreme bewegingen zijn. Naast een inkijkje in de mens achter het radicaal- en extreemrechtse activisme biedt het boek ook inzicht in de praktische werkwijzen die zij er op na houden. Op bladzijde 87 staat hoe de activisten van Identitair Verzet het beklimmen en bezetten van moskeeën met anti-islamitische spandoeken voorbereiden.

Van tevoren heeft de organisatie juridisch advies ingewonnen. Hoewel deze acties verstrekkende gevolgen hebben voor het gevoel van veiligheid van de islamitische geloofsgemeenschap en duidelijk politiek gemotiveerd zijn, is de straf verwaarloosbaar.

“Wanneer de politie komt gaat iedereen zonder zich te verzetten mee naar het bureau. Vervolgens zitten ze nooit langer dan zes uur in voorarrest en krijgen ze allemaal een boete van vijfhonderd euro voor het betreden van verboden terrein,”

ontdekte Sterkenburg. Door de actie live te delen via social media wordt geld ingezameld voor het fonds waaruit de boetes worden betaald. Omdat niemand langer dan een paar uur de cel ingaat is iedereen maandag weer op tijd op werk.

Aanvallen op gebedshuizen worden dus nauwelijks bestraft en door niet te bestraffen wordt het in de praktijk nagenoeg gelegaliseerd.

Dit is onacceptabel nu wereldwijd aanvallen op gebedshuizen gelovigen bedreigen en daarmee in hun vrijheid beperken. De Europese Unie steunt daarom projecten die de veiligheid van gebedshuizen moeten verbeteren. De Nederlandse wetgever echter laat de gebedshuizen aan hun lot over.

Het is tijd dat politici de werkelijkheid onder ogen zien. De administratieve aanduiding ‘betreden van verboden terrein’ werkt niet in een tijd waarin ideologisch gemotiveerde organisaties deze acties bewust, gecalculeerd en planmatig uitvoeren. Het is tijd voor nieuwe wetgeving waarin bekrachtigd wordt dat het beklimmen en bezetten van gebedshuizen politiek of ideologisch gemotiveerde aanvallen zijn op de gebedshuizen en dus een inbreuk zijn op de grondwettelijke vrijheid om een religie te belijden. En dat geld overmaken aan een fonds waaruit de boetes betaald worden, betekent dat je een misdrijf financiert.

Welke politieke partij neemt de handschoen op en komt met een wetsvoorstel?

 

De meningen geuit in de columns behoren toe aan de individuele auteurs en vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs de standpunten van IslamOmroep.