Column

De andere kant van Eid al Adha

8 juli 2022 om 08:52
Leestijd 2 minuten
Foto: Unsplash

Ik ben nu twintig jaar moslim en heb nog steeds ‘moeite’ met de islamitische feestdagen. Ik weet dat ik ze feestelijk moet doorbrengen, maar op de een of andere manier lukt me dit niet. Uiterlijk misschien wel, maar innerlijk blijft het worstelen. En waarschijnlijk zit uiteindelijk in die worsteling mijn goeds.

Als je geen moslimfamilie hebt, is het zoeken naar nieuwe tradities. Ik was getrouwd met een man die hier in Nederland geen familie had. In de jaren dat we in zijn thuisland woonden, kon ik geen aansluiting vinden bij de tradities die in mijn schoonfamilie in ere werden gehouden.

Ik was en blijf zoekende naar hoe ik onze feestdagen betekenisvol kan invullen. Toen de kinderen klein waren, maakte ik er een feestje van door in de maand Ramadan een soort kalender te maken met dagen waarop mijn dochters een cadeautje uit de Ramadan-mand mochten pakken. En met Eid kregen ze hun grote cadeaus en kon ik meteen uitleggen dat dat in plaats was van een cadeau met hun verjaardag.

In mijn tijd als emigrant, bakte ik jaarlijks pannenkoeken met Eid al Adha, zodat de kinderen en hun neefjes en nichtjes ook iets gezelligs hadden om naar uit te kijken.

Alhamdoelilah ben ik niet de enige die in dit parket zit. Voor mij wordt het dit jaar een uitgestelde Eid, want de viering met het Fahm-instituut is pas op de vrijdag na Eid (dat dit jaar op zaterdag 9 juli valt). Daar is ruimte voor het ontmoeten van gelijkgestemden, om samen te bidden, te eten en naar een khutbah te luisteren. En dit alles op een fijne plek in het bos. Ja, ook daar kun je Eid vieren.

Ik troost me met het feit dat Eid al Adha gaat over het totale vertrouwen in Allah van de profeet Ibrahim (a.s.). Dat gedenken is mijn Eid-traditie.

Dat zal de kern zijn tijdens mijn Eid-gebed na het vasten op de dag van Arafat. Wat ik daarna ga doen, weet ik niet. Niet triest zijn in ieder geval, maar dankbaar zijn dat ik moslim ben en gedragen wordt door het deel van de gemeenschap dat me wel begrijpt en steunt.